Rana dijagnostika ključ izlečenja karcinoma dojke

Karcinom dojke jedan je od najčešćih oblika karcinoma kod ženske populacije. Godišnje se registruje oko 5.000 novoobolelih na teritoriji Republike Srbije. Po broju obolelih žena Srbija je u rangu zemalja razvijenog Zapada, ali se na prevenciji mora raditi više, jer smo nažalost po brojkama svrstani u crnu statistiku. U Srbiji, pa i Kolubarskom okrugu, ženska populacija i dalje umire u visokom procentu od zapuštenih ili neprepoznatih karcinoma dojke. Najčešće su to žene od 45 do 69 godina, mada u zadnje vreme imamo i dosta mlađe populacije, poručuju iz radiološke službe Opšte bolnice Valjevo, koji su značajna karika u otkrivanju i lečenju karcinoma dojke. Valjevski radiolozi ističu da je mogućnost potpunog izlečenja u 90% slučajeva ukoliko se karcinom otkrije na vreme.

“Vrlo je važno da se žene jave na preventivne i skrining preglede zato što mamografijom možemo otkriti čak dve godine rak dojke pre pojave bilo kakvog simptoma. Tada je mogućnost izlečenja čak i 90%. Mi apelujemo da se žene jave. Mamografija je jedna neinvazivna metoda, komforna, nema nikakve neprijatnosti što se tiče pacijenta i trebalo bi da se žene jave u što većem broju”, navodi radiolog dr Dušan Mijatović, koji je pojasnio i proceduru zakazivanja termina za mamografiju.

Putem izabranog lekara u domovima zdravlja ili izabranog ginekologa koji urade jedan dobar ručni pregled vodi put do dalje dijagnostike. Preko Doma zdravlja se žene pozivaju na snimanje mamografom. Ukoliko ima sumnje u pozitivan nalaz radi se dalje ultrazvučni pregled i magnet dojki. Radiolozi ostvaruju i odličnu saradnju sa onkolozima, hirurzima i patolozima ukoliko je potrebna biopsija. Radiološki tim Opšte bolnice Valjevo za godinu dana uradi oko 1400 ultrazvučnih pregleda, preko 50 biopsija, a za prvi devet meseci 2019. imamo 66 novotkrivenih karcinoma dojke. Nažalost, više nema pravila da je bolest rezervisana za starije životno doba, jer imamo dosta mlađe populacije, tako da prva mamografija može po potrebi da se radi i pre 40 godine. Od faktora koji mogu uticati na razvoj karcinoma dojke su stres, genetski faktor, način života, zatim primećeno je da je veća incidenca kod žena koje su u menopauzu ušle nakon 50 godine života, koje nisu rađale.  U 2018. bilo je novootkrivenih 89, po godištima. Do kraja devetog meseca 2019. novovtkriveno je 66 karcinoma dojke.

Poručnik Jelena Patrić iz valjevske kasarne, zajedno sa koleginicom podržala je akciju pregleda dojki u cilju podrške prevenciji i ranoj dijagnostici, kako bi uticale na širu žensku populaciju svojim primerom. Ona je poslala poruku svim ženama da se jave na vreme lekaru.Što se tiče pripadnica vojske, one imaju redovne obavezne sistematske preglede, a podrška kolega iz nekada tipično muškog radnog okruženja je od izuzetnog značaja.

Dr Aleksandara Milutinović, onkolog i šef Odseka onkologije sa palijativnom negom naglasila je važnost da žene rade samopregled dojki.

“U određenom periodu ciklusa, od desetog do dvanaestog dana je najidealnije vreme i za klinički i za sve ostale preglede, kao što su ultrazvuk, mamografija ili magnet. U periodu ciklusa, 12. dan, žena treba da samopregleda dojku i ukoliko uoči bilo kakvu promenu u dojci javlja se svom izabranom lekaru koji je prosleđuje na dalje dijagnostičke procedure. Nama je cilj da se svaka promena koja se uoči u dojci, uoči na vreme i u dimenziji koja je mala i kao takva podrazumeva potpuno izlečenje. Naravno, ni tu ne možemo sa 100% sigurnošću da kažemo izlečenje, jer nijedan tumor nije isti kod svakoga. Histologija tumora opredeljuje i način lečenja. Ništa nije tragično ni ako se ta promena napipa u većim dimenzijama, bitno je samo imati svest da svaka izmena u dojci u smislu uvećanja dojki, pojave iscetka u dojci, ili bilo šta što je drugačije nego uobičajeno napravi signal ženi da se ona obavezno javi na dalje preglede”, istakla je dr Milutinović, dodajući da nakon dijagnostike sledi lečenje, a prvi korak je izlazak na konzilijum.

Učesnici konzilijarnog tima su hirurg, radiolog i onkolog. U Opštoj bolnici Valjevo interni konzilijumi se organizuju jednom mesečno, a nakon njih sledi po proceni i potrebi hirurško lečenje ili upućivanje dalje. Dr Milutinović je istakla da se u našoj ustanovi timski radi CORE biopsija koja je izuzetna dijagnostička metoda, a ukoliko se nakon toga potvrdi pozitivan nalaz, pacijentkinja se direktno upućuje na konzilijum Instituta za onkologiju i radiologiju koji se takođe održava jednom mesečno u Opštoj bolnici Valjevo, nakon koga se nastavlja sa terapijom i lečenjem pacijentkinje. Dr Milutinović još navodi da je u svakodnevnom kliničkom radu primetila da se u poslednje vreme žene javljaju sa značajno uvećanim tumorskim promenama u dojci i apelovala, da nikako ne čekaju da se tumor toliko razvije.

“Ne samo da su to velike tumorske promene, nego je sama dojka značajno izmenjena. To govori da svest žene nije bila dovoljno dobra i da se ona nije javila na vreme kada je mogućnosti za lečenje i izlečenje bilo više. Sve to pripisujemo i strahu, jer nam je svima strah od nepoznanice velika. Ne treba kriviti nikoga jer bismo svi tako reagovali u nekim situacijama. Ipak, u zadnje vreme, se pojavljuju žene sa izmenjenim dojkama koje je teže lečiti i samo izlečenje je u zavisnosti od toga kako će se tumor ponašati jer niko od nas ne zna kako će odreagovati na primenjenu terapiju. Kategorije tumora su različite, pa je inačin lečenja različit. Stekla sam utisak da svaka izjava u javnosti pozitivno utiče na žene, jer ih podstiče da se jave i urade neke preglede”, zaključuje dr Aleksandra Milutinović, još jednom apelujući i pozivajući sugrađanke da češće rade preglede i odmah po uočavanju problema jave lekaru.

Opšta bolnica Valјevo aktivno radi na svim preventivnim merama kao i merama lečenja zahvalјujući dijagnostici i kadru koji poseduje, jer je rak izlečiv u velikom procentu ukoliko se otkrije na vreme. Tim povodom dame koje rade u redakcijama lokalnih medija i predstavnice institucija vojske i policije dale su zajdnički doprinos u širenju svesti o značaju prevencije i poslale zajedniču poruke celokupnoj populaciji o važnosti pregleda na vreme. Kroz ultrazvučni i palpativni pregled kao primarne dijagnostičke metode, sredinom ove sedmice novinarke, predstavnice policije i vojske dale su značajnanu podršku svakoj ženi da se preventivno pregleda, ali i leči. Lekari službe radiologije i onkologije radili su manuelni i ultrazvučni pregled, i davali savete zainteresovanim koleginicama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.