Raspad koalicije SPS-JS u Valjevu

Koalicija SPS-JS u Valjevu od sutra zvanično neće postojati, to je na današnjoj konferenciji za medije saopštio Dragan Popović Pop, predsednik GrO JS Valjevo i zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS u Skupštini grada Valjava. Popović je rekao da je došlo do kulminacije u razmimoilaženju u stavovima među koalicionim partnerima. Naveo je nekoliko razloga za prekid koalicije, a kao najvećeg krivca imenovao Đorđa Milićevića, predsednika GrO SPS Valjevo.

Dragan-Popovic-2

Dragan Popović Pop / Foto: Slobodan Ćirić

Kako je Popović objasnio, sve je počelo “izbegavanjem” šefa odborničke grupe SPS-JS Đorđa Pavlovića da dođe na konferenciju za medije posle podnošenja zajedničkog predloga da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva, za koji posle na sednici lokalnog parlamenta nije glasao ni on, niti odbornici SPS-a. Govoreći dalje o razlozima za prekid saradnje sa valjevskim socijalistima, Popović je rekao da je tražio da se predsednik GrO SPS Valjevo Đorđe Milićević izjasni o tome kako je šef odborničke grupe SPS-a, koji je bio potpisnik tog predloga, ali i odbornici SPS-a glasali.

“Čekao sam izvesno vreme i 20. avgusta sam izdao saopštenje u kojem sam javno prozvao Milićevića kao predsednika Gradskog odbora SPS-a i potpredsednika Glavnog odbora SPS-a da se izjasni o tome i javno kaže šta misli. Do današnjeg dana Milićević se nije oglasio. U međuvremenu, posle tog saopštenja dobijam poziv od zamenika predsednika Jedinstvene Srbije Žike Starčevića gde me on zamolio da ne držim više konferencije, da se ne obraćam javnosti, da sačekamo da dođe gospodin Milićević sa godišnjeg odmora da razgovaramo o novonastaloj situaciji. Ja do današnjeg dana čekam taj sastanak”, rekao je  Popović ističući da je Đorđe Milićević najveći krivac za ovakav razvoj situacije.

On je javno postavio pitanje zašto Milićević, kao poslanik iz našeg grada, nije prisustvoao skupštinskoj sednici na kojoj izglasano da predsednik Vučić bude počasni građanin Valjeva?

“Ja sa takvima ne mogu da sarađujem, imam svoje principe i stavove. Možda pogrešim nešto, kao svaki živ čovek, ali sam za poštovanje dogovora, a ne igranje dvostruke igre”, kazao je Popović.

Dragan-Popovic-1

Dragan Popović Pop na konferenciji za medije / Foto: Slobodan Ćirić

Popović je takođe ispričao da se obratio i predsedniku JS Draganu Markoviću Palmi zvaničnim dopisom od 27. septembra ove godine, na koji dan danas nije dobio odgovor. Kako je ispričao, Palmi je u tom dopisu predočio “celu stvar”, obavestio ga da “ne dozvoljava da ga niko degradira”, kao i da će “nastaviti da radi kako je do sada radio”.

Prema Popovićevim rečima, kap koja je prilila čašu, bilo je ponašanje odbornika SPS-a Dragana Vićentića na zadnjoj sednici lokalnog parlamenta kada je pominjao žute trake i ausfajse.

“Kad sve ovo složim, ja sa  takvim ljudima ne mogu da funkcionišem u koaliciji. Ja sam sa njima završio”, naglasio je Popović.

Popović je pre konferencije za medije predsednici Skupštine grada Valjeva Snežani Rakić predao zvaničan dopis u kojem je izvestio da  od 4. novembra 2021. godine nije više odbornik koji pripada odborničkoj grupi SPS- JS.

“Od sutra sam samostalni odbornik, ili nezavisni odbornik u Skupštini grada Valjeva, kako je kome po volji. Takođe vas obaveštavam da od sutra, 4. novembra, prestaje da postoji koalicija SPS-JS u Valjevu, pa samim tim i odbornička grupa SPS-JS. Postoji samo odbornička grupa SPS”, naveo je u dopisu Dragan Popović.

Poručio je i da neće vratiti mandat Jedinstvenoj Srbiji, čiji je jedini preostali odbornik na koalicionoj listi sa socijalistima u Valjevu i rekao da očekuje da će ga isključiti iz partije.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.