Rekordno interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović zahvalio se mladim ljudima u Srbiji što su se u rekordnom broju prijavili za dobrovoljno služenje vojnog roka u septembru, u najvećem broju u poslednjih šest godina.

Nebojša Stefanović

Stefanović je istakao da je izuzetno ponosan na to što su se opredelili da na ovaj način služe svojoj zemlji i što pokazuju tako veličanstvenu ljubav prema njoj.

Potpredsednik Vlade je naveo da će oni imati priliku da tokom šest meseci, koliko traje služenje vojnog roka, dobiju nova znanja, upoznaju nove ljude i steknu nove veštine, da vide zašto je važno da neko služi svojoj zemlji.

Srbija je značajno napredovala na respektabilnim svetskim listama koje procenjuju snage vojske, i to pokazuje da svi prepoznaju naša ulaganja ne samo u opremu i tehniku, koja su najveća u poslednjim decenijama, već i u ljude, ono najznačajnije što čini našu vojsku, rekao je on.

Stefanović je dodao da to jeste priznanje za našu zemlju, ali smo posebno ponosni na mlade ljude koji dolaze da služe svojoj zemlji, i ukazao na to da gotovo 80 odsto mladih koji dođu da dobrovoljno služe vojni rok opredeli se da nakon toga nastavi da služi svojoj zemlji kao profesionalni vojnik.

Mnogi kasnije postanu i podoficiri naše vojske i čine, zaista, kičmu našeg sistema odbrane. Potrudili smo se da im tokom služenja vojnog roka ništa ne nedostaje, uz smeštaj, hranu, putne troškove, zdravstveno osiguranje, imaju i mesečnu naknadu od 38.000 dinara, jer želimo da vide da njihova država brine o njima, rekao je on.

Naravno, prve vojničke plate, kao profesionalci, primaće i značajno više, a zahvaljujući predsedniku Srbije i njegovom zalaganju od naredne godine imaćemo i za 25 odsto veće plate u čitavom sistemu odbrane, napomenuo je potpredsednik Vlade.

Stefanović je poručio da će služenje vojnog roka biti odlična prilika za ove mlade ljude da vide da li su spremni da dostignu izazove koje su savladale mnoge generacije pre njih, ali i da pomognu da naša zemlja ostane čvrsta, snažna i nezavisna i da može da nastavi da svoje odluke donosi isključivo u interesu sopstvenog naroda.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.