Rekordno kašnjenje Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji

Polovina novembra meseca je, na isteku smo 2022. godine, a državna Agencija za zaštitu životne sredine još uvek nije objavila Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2021. godinu. Prema Zakonu o zaštiti vazduha, rok za objavljivanje je 28. februar za prethodnu godinu. Zbog prikupljanja podataka iz lokalnih mreža monitoringa sa teritorije cele Srbije, kao i potrebnog vremena za analizu i obradu prikupljenih rezulata, Izveštaj je do sada uvek sa zakašnjenjem objavljivan u maju ili junu, eventualno u julu ili avgustu mesecu, tako da ovo do sada rekordno zabeleženo kašnjenje u objavljivanju Godišnjeg izveštaja od strane državne Agencije.

Agencijka-za-zastitu-zivotne-sredine

Sa sajtu Agencije za zaštitu životne sredine poslednji objavljen Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji je za 2020. godinu

Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne Ekološke Asocijacije (NEA) i bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, ukazao je za Valjevska posla da Godišnji izveštaj neopravdano kasni i da nema odgovornosti za taj propust.

“Bez obzira na urušavanju stručnih resursa Agencije, ovaj Izveštaj neopravdano kasni, a sigurno je već završen. Po čijem nalogu ili odobrenju se on ne objavljuje, ne bih špekulisao. U pitanju je verovatno politikanstska borba za rejtinge. Iako je javnost zabrinuta i konstantno zainteresovana za objektivnu sliku stanja kvaliteta vazduha, institucije uskraćuju njihovo zakonsko pravo na pravovremenu i tačnu informaciju o kvalitetu životne sredine, pa i vazduha. Postoje dosta pouzdane informacije da se radi na estetskom ulepšavanju Izveštaja, radi ublažavanja objektivno loše slike sa kvalitetom vazduha. Agencija je bila u obavezi na vreme da ga objavi, ali sankcije se ne primenjuju na priupadnike vlasti i na taj način šalje se slika građanima da je odgovornost kao kategorija izumrla”, rekao je Milenko Jovanović.

Milenko-Jovanovic-2

Milenko Jovanović, osnivač NEA i nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine / Foto: Valjevska poosla

Ukazujući na važnost Godišnjeg izveštaja za rešavanje problema aerozagađenja u Srbiji, u Valjevu i ostalim gradovima, Jovanović je pojasnio da na osnovu rezultata monitoringa koji se prikazuje u Izveštaju, gradske uprave mogu na vreme preduzeti mere, ali i planirati neophodna budžetska sredstva za narednu godinu koja će uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha.

“Već sada se može reći da su budžeti uglavnom isplanirani i da bitnih izmena ne može biti”, naglasio je Jovanović.

Da je Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2021. godinu mogao biti objavljen u zakonskom roku, dokazala je upravo Nacionalna Ekološka Asocijacija (NEA), čiji je Milenko Jovanović osnivač. NEA je već 1. janura 2022. godine objavila svoj izveštaj pod nazivom “Vazduh 2021”, za koji su zahvaljujući xEco aplikaciji korišćeni upravo dostupni podaci preko Portala otvorenih podataka Vlade Republike Srbije za prošlu godinu, dobijeni sa automatskih mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine. Jovanović ističe da u Izveštaju Agencije koji se čeka, nema ništa novo da se sazna, jer brojke neće biti mnogo drugačije u odnosu na Izveštaj iz 2020. godine. Dodaje da će Izveštaj biti dopunjen laboratorijskim analizama sa uzorkivača PM čestica u gradovima koji nemaju automatski monitoring, kao što su Zaječar, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Kragujevac, a gde je kvalitet vazuha takođe najlošije, treće kategorije.

“Na osnovu rezultata automatskog monitoringa predstavljenog u izveštaju NEA, ne vidi se trend poboljšanja koji se može vezati za konkretne sprovedene mere. Određene varijacije u statističkim parametrima analize rezultata monitoringa postoje, ali se one vezuju za čestinu pojave određenih meteo parametara, broja dana dostupnih merenja itd. Tako da je za prošlu godinu situacija za Valjevo i Srbiju ista kao i do sada – fenomenalno loša. U Valjevu beležite 152 dana sa prekoračenjem koncentracija PM 10 čestica, vazduh je i dalje treće – najlošije kategorije, nema poboljšanja ni za 1%”, kazao je Jovanović.

Milenko-Jovanovic-1

Milenko Jovanović, osnivač NEA i nekadašnji načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine / Foto: Valjevska poosla

Jovanović posebno ukazuje na Izveštaj o stanju životne sredine, koji je za njega prioritetan, jer ga usvaja Vlada Srbije. Taj Izveštaj takođe radi Agencija i u njemu se nalaze bitni elementi pomenutog Izveštaja o stanju kvaliteta vazduha.

“Sada kada se Izveštaj o stanju životne sredine bude objavio i ako se krene u proceduru da nova Vlada usvoji taj Izveštaj, došli smo do toga da je prošao budžet za iduću godinu. Gubi se godinu dana donošenja i sprovođenja mera, to je ono što je strašno”, naglasio je Milenko Jovanović.

Da situacija bude još komplikovanija, još 6 stalnih izveštaja kasne u objavljivanju od strane Agenicije zazaštitu životne sredine, kao što su izveštaj o kvalitetu površinskih i podzemnih voda, o upravljanju otpadom…

M.P.M.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.