Reporteri VAmateri: PSD MAGLEŠ VALJEVO – Beljanica

Sa lica mesta fotografije šalju naši “Reporteri VAmateri”.

PSD Magleš Valjevo – Beljanica 22.04.2018

Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina istočne Srbije. Nalazi se između sliva reke Mlave i Žagubičke kotline na severu i sliva reke Resave na jugu. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 24 km, sa prosečnom širinom od oko 12 km. Zahvata površinu od 309 km², od čega 246 km² izrazit kraški reljef u krečnjacima.
Beljanica je planina bogata vodom, podzemnim i površinskim tokovima. Naročito su interesantni površinski tokovi sa velikim brojem reka i potoka ponornica. Voda u svim tokovima je čista i može se piti iz vodotoka.

Valjevo

Beljanica je u speleološkim krugovima veoma poznata kao izuzetno bogata speleološkim objektima. Najpoznatija pećina je Resavska pećina, koja je uređena za pojedinačne ili kolektivne posete i otvorena je tokom cele godine. Pored Resavske pećine postoji veliki broj pećina bogatih svim vrstama pećinskog nakita.
Lepotu planine Beljanice dopunjuje kanjon reke Resave.

 

Valjevo

Kanjon Resave –putokaz ka vidikovcu

ValjevoOd ovog mesta počinje jak i strm uspon kroz šumu ,visinska razlika oko 500m

Valjevo

Pogled na Ježevac i Vukan

Valjevo

Pogled na Rtaanj

Vrh Beljanice 1339 mnv.
Do vrha se deo ekipe PSD Magleš Valjevo popeo za 3 časa uz savlađivanje visinske razlike od oko 1000 m , zbog toga je ova tura jedna od najtežih planinarskih tura u Srbiji . Drugi deo ekipe je sa vidikovca ka kanjonu otišao na vodopad Lisine.

Valjevo
Vodopad Lisine

Valjevo
Planinarski dom ,gde je bio spremljen odličan pasulj,tradicionalno jelo planinara.

Valjevo

Malo opuštanja i uživanja nakon pešačenja.

ValjevoMalo atmosfere iz kombija pri povratku.

Valjevo

Uz male probleme sa prevozom, zbog kvara našeg kombija angažovali smo prevoz kombijem iz Despotovca do Valjeva da stignemo na vreme kući.
U Ponedeljak se radi.
ValjevoPrelepi vidici i priroda kao i pogled sa vrha vredeli su sitnih problema.
Vidimo se na sledećoj akciji
Samo VEDRO !


Valjevskaposla su uvela posebnu karticu pod nazivom “Reporteri VAmateri”, u kojoj ćete (po)moći da svojim fotografijama skrenete pažnju našim ostalim sugrađanima na dešavanja oko vas, ukažete na problematiku sa kojom se susrećete, pohvalite nečiji rad, ili jednostavno zabeležite fotoaparatom odnosno mobilnim telefonom nešto interesantno što mislite da vredi pomena.

U susret zajedničkoj akciji vas i nas, pišite nam i šaljite svoja foto-zapažanja u inbox naše Facebook stranice Valjevskaposla, ili na e-mail adresu [email protected], sa naznakom “Reporteri VAmateri”.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.