Ministar Šarčević nije podržao kandidaturu Gorana Bojičića – Kolektiv OŠ “Sestre Ilić” neće dozvoliti politizaciju problema

Uprkos jednoglasnoj podršci Školskog odbora OŠ “Sestre Ilić”, celokupnog kolektiva ove škole i Saveta roditelja za ponovni izbor Gorana Bojičića za direktora Pete osnovne, ministar prosvete Mladen Šarčević nije dao saglasnost za Bojičićev reizbor i naloženo je ponovno raspisivanje konkursa za imenovanje direktora. Novi konkurs još nije raspisan a Goranu Bojičiću mandat ističe 18. maja i on će po svemu sudeći ostati bez posla, s obzirom na to da nije “čuvao” sebi radno mesto u školi.

Valjevo

Predstavnici kolektiva i Školskog odbora OŠ “Sestre Ilić” sazvali su konferenciju za novinare u znak podrške Goranu Bojičiću i da upute javnost u nastalu preoblematiku, kao i da ispričaju šta se sve izdešavalo u poslednjih mesec dana, koliko traje turbulencija na relaciji Peta škola – Ministarstvo prosvete. Kažu da je njihovo obraćanje javnosti posledica moralne i ljudske potrebe da daju podršku čoveku koji je, kako je istaknuto, zaista dobro, savesno i odgovorno obavljao svoj posao i učinio da Peta škola, koja u poslednjih 11 godina upisuje 100 učenika više nego pre, podigne svoj rejting u gradu za vreme njegovog mandata.

Valjevo

“Pokušali smo da na jedan miran način, bez uznemiravanja javnosti i roditelja koji su na nas sve vreme vršili pritisak da nešto preduzmememo, dođemo do ministarstva i da kroz dijalog pokušamo da razrešimo problem koji je nastao. Sastanak u ministarstvu je održan, imali smo razgovor sa šefom Kabineta ministra. Rečeno nam je tada da će se sve ponovo razmotriti i pre neki dan je stigla obavest telefonskim putem da ministar ostaje pri svojoj odluci”, rekla je  Nataša Antonić, profesor Srpskog jezika Pete osnovne škole i istakla da kolektiv smatra da je takva odluka ministra Šarčevića nepravedna, posebno zbog toga što je “ministarska” eksterna komisija prethodno tog istog Gorana Bojičića ocenila najvišom ocenom i što je neposredno pred dobijanje rešenja od ministra Goran Bojičić bio na seminaru 60 najboljih direktora osnovnih škola.

Od uočenih nepravilnosti u radu prvog čoveka škole u Tešnjaru, zbog čega o strane ministra nije podržana njegova kandidatura, između ostalog navodi se nezastupljenost profesora fizike, broj učenika V razreda, kao i to da školi nije data saglasnost za formiranje 4 odeljenja IV razreda.

“Prosto je nemoguće ispoštovati zakon u segmenitma koje je ministar naveo. Nemogućnost je ispoštovati stručnu zastupljenost profesor fizike, jer ga nema na Birou. Očigledno je da ne može da postoji 4 odeljenja IV razreda, ali nismo želeli da u IV razredu rasformiramo tu decu. Još smo na to dobili ministrovu saglasnost da ta odeljenja rasformiramo u V razredu”, naglasila je Nataša Antonić.

Valjevo

“Krupne reči i optužbe izrečene prilikom ministrovog gostovanja na Televiziji N1 o krađi radnih mesta i petljanjem sa brojem odeljenja znače ozbiljnu povredu etičkih načela, a to nikako nije obeležje rada ove škole. Nepravilnosti  koje ministar u rešenju navodi, a tiču se broja učenika V razreda, ne odgovaraju činjeničkom stanju. Naime, u Rešenju inspekcijskog nadzora utvrđeno je da u V razred upisano 86 učenika, međutim u taj broj  nije uračunat broj učenika koji nastavu pohađaju po individulanom obrazovnom planu, a koji je u skladu sa stručnim uputstvom o formiranju odeljenja. Kada je reč o broju učenika i formiranju odeljenja IV razreda, direktor škole je iz pedagoških razloga više puta, a pre početka školske 2017/2018 godine nadležnima upućivao molbu i pismeno i usmeno da se odeljenja nerasformiraju uprkos zakonskim odredbama kako bi se izašlo u susret zahtevima učenika, a i roditelja, a zakon ispoštovao od početka 2018/2019 godine. I za to je dobijeno odobrenje ministra Šarčevića, ali tek 12. januara 2018. godine”, kazala je najstariji član kolektiva OŠ “Sestre Ilić” Ruža Panić, nastavnica hemije, koja već 37 radi u ovoj školi.

Valjevo

“Školski odbor, koga čine tri predstavnika lokalne samouprave, tri predstavnika zaposlenih škole i tri predstavnika Saveta roditelja jednoglasno je podržao ponovni izbor Gorana Bojičića za direktora. Mogu slobodno reći da je on za ponovni izbor, kroz Školski odbor, imao apsolutnu podršku lokalne samouprave i radnika škole i đačkih roditelja. Međutim, sa tim se nije složio ministar prosvete, a da bi Goran Bojičić bio reizabran za direktora potrebna je i ministrova saglasnost. Iskreno se nadam da će vreme koje je pred nama doneti kakav-takav konsenzus, koji će nam omogućiti da bez daljih politizacija nastavimo da se bavimo onim zbog čega smo zapravo ovde, a to je obrazovanje”, kazala je Svetlana Levnaić, predsednica Školskog odbora OŠ “Sestre Ilić”.

“Mislimo da je zahvaljujući Goranu Bojičiću ova škola iz godine u godinu konstantno napredovala, što pokazuje povećanje broja učenika svake godine, ali i mnogobrojni uspesi na različitim poljima nastavnih i naročito vannastavnih aktivnosti. Mi kao roditelji smo zadovoljni njegovim dosadašnjim radom i zalaganjem za dobrobit svih učenika i smatramo da i dalje treba da ostane na čelu ove obrazovne ustanove”, rekla je Aleksandra Gavrić, predsednik Saveta roditelja ove škole i istakla da je reč o direktoru koji većinu učenika zna po imenu. Ona je napomenula da je ista poruka Saveta roditelja poslata i u dopisu upućenom ministru.

Ovog septembara OŠ “Sestre Ilić” upisuje 5 odeljenja I razreda, čime retko koja škola u Valjevu može da se pohvali. Za odeljenje prvaka “viška” kolektiv nije zaposlio novu učiteljicu, već je “povučena” učiteljica iz produženog boravka koja će voditi novo odeljenje prvaka. Učesnici konferencije za medije nisu mogli da preciziraju naredne korake koje će kolektiv OŠ “Sestre Ilić” preduzeti, ali je rečeno da “neće dozvoliti politizaciju u svom kolektivu”.

Ovom prilikom je istaknuto i to da se beleži napredak ove škole u svim segmentima rada, o čemu svedoče mnogobrojna priznanja, uspesi učenika, profesora i samog direktora, uz konstantnu podršku roditelja. Usposatavljena je saradnja sa školama iz Velenja, Tuzele, Žabljaka, kao i saradnja sa Ambasadom Francuske, a u školi se odvija i fakultativna nastava japanskog jezika pod pokroviteljstvom Fondacije “Micubiši” i Ambasade Japana. Rečeno je i to da je ova prosvetna ustanova u maju prošle godine dobila Orden Svetog Vladike Nakolaja, najvišeg odlikovanje Eparhije valjevske.

Valjevo

Pofesor matematike Milan Drakul govorio je o značaju dugogodišnje saradnje koju pod direktnim pokroviteljstvom Ambasade Srbije u Sloveniji imaju OŠ “Sestre Ilić” i OŠ “Gustava Šiliha” iz Velenja, a koja se sprovodi u okviru međunarodnog projekta “Most prijateljstva”. Pored brojnih poseta koje ove dve škole razmenjuju, zahvaljujući toj saradnji OŠ “Gustava Šiliha” iz Velenja uvela je učenje srpskog jezika i time postala jedina škola u celoj Sloveniji koja izvodi nastavu srpskog jezika od VII do IX razreda. Takođe, nastavnici Pete škole će u sklopu te saradnje ove godine učestvovati i na Kongresu slovenačkih učitelja koji će se održati u Ljubljani.

“Dva dana posle odluke ministarstva da ne podržava reizbor Gorana Bojičića za direktora naše škole, velenjska škola “Gustava Šiliha” održala je svoju vanrednu sednicu Nastavničkog veća sa jedinom tačkom dnevnog reda, a to je davanje podrške Goranu Bojičiću. Tada je rečeo i poslato u dopisu podrške da najviše zasluga za saradnju i sve aktivnosti ove dve škole ima upravo Goran Bojičić i njegov kolektiv”, rekao je Milan Drakul.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

8 comments

  1. Za smenu ne vidim nijedan realan razlog, osim već dobro poznatog stranačkog smenjivanja i naravno zapošljavanja. Iza ćoška već čeka spreman novi “direktor”.

  2. Понашање министра је више него срамно, а ради се о будућности наше деце!

  3. Sta se bune, takav je zakon. Bisi neka se vrati u nastavu pa sledeci mandat neka se javi. Ako je toliko dobar trebao je imati kavalitetnog naslednika. A to sto je stvarao VESTACKA odeljenja je na ustrb svih poreznika jer su odeljenja nezakonito oformljena. To je i dovoljno da se odmori od direktorovanja. Interesantno je da se u svakom razredu prave INKLUZIVCI da bi se napravio veci broj odeljenja od stvarnog. Po tome ispadosmo INKUZIVNA NACIJA

  4. Mnogo smo losi ljudi,narod smo pogan, sujetan, zavidan, bahat..
    Usudjujemo se da pricamo o “inkluziji” bez dovoljno znanja, bez podataka, bez uvida.. Ali, pricamo i to glasno!
    Odavde-glavom bez obzira! Za cistim vazduhom..

  5. Ditektor, nastavnici, učenici i škola za svaku pohvalu! Trebalo bi svi da podržimo ovog vrednog i dobrog čoveka, ne samo zbog njega samog, već i zbog toga da pokažemo da ne pristajemo na to da se sve dobro i vredno sistematski uništava!