Reporteri VAmateri: PSD MAGLEŠ VALJEVO – Maglić i vidovdanski noćni uspon na Rtanj

Planinari PSD Magleš Valjevo su od 25. do 28. juna organizovali visokogorsku akciju na Maglić (2386 mnv) na granici BiH sa Crnom Gorom. Na praznik Vidovdan učestvovali su u noćnom usponu na Rtanj. Za našu rubriku Reporteri VAmateri poslali su fotografije i kratak izveštaj sa tih nedavnih planinarski putešestvija.

PSD Magleš

VISOKOGORSKA AKCIJA NA PLANINU MAGLIĆ

Naših osam planinara prespavali su prvu noć na Prijevoru pod šatorima. Sledeći dan smo premestili kamp na Trnovačko jezero gde je bilo još oko 50 planinara iz BiH. Pravo kampovanje uz spremanje klope, borbu sa pljuskovima kiše i čekanje da se stvore uslovi za penjanje.

PSD Magleš

Treći dan bio je rezerisan za uspon od Trnovačkog jezera sa 1517 mnv do vrha Maglića na 2386 mnv i silazak u kamp. Na vrh je izašlo 6 planinara, a dva su spremala ručak za ostale. Kotlić je bio gotov taman kada su se planinari spustili sa vrha.

PSD Magleš

Svaki sat, minut bez kiše, iskorišćen je za penjanje po okolnim kuloarima. Svi učesnici akcije su i pored svih problema sa kišom vratio se sa osmehom na licu i sada se spremamo za novu visokogorsku akciju na Zelengoru sredinom jula meseca. Zahvaljujemo se svim sponzorima i gradu Valjevu koji su prepoznali vrednost naših visokogorskih akcija.

VIDOVDANSKI NOĆNI USPON NA RTANJ

Planinari PSD Magleš Valjevo učestvovali su na Vidovdan 28. juna na noćnom usponu na Rtanj. Iz “Magleša” je u toj planinarskoh akciji učestvovalo 18 članova, a organizatoru se ukupno prijavilo oko 900 planinara. Bilo je puno onih koji su došli samostalno, tako da je broj planinara na ovoj akciji procenjen na preko 1200.

PSD Magleš Valjevo
Staza Južnom stranom planine bila je obasjana sa čeonim lampama slika koju foto aparat ne može uhvatiti, kao da je hiljadu svitaca u nizu do vrha planine. Doživljaj koji se mora lično doživeti, teško opisati, a slikom se samo podsetiti.

Na vrhu smo sačekali izlazak Sunca. Fantastična atmosfera, filmske slike koje gledamo svojim očima. Ponoviti više puta i opet se neće moći opisati.

PSD Magleš Valjevo
Rtanj privlači svojom mističnošću, energijom, snagom. U silasku sa Rtnja prošli smo pored toliko cveća da Rtanj može dobiti ime Cvetna planina. Vidimo se ponovo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.