RERI podneo zahtev za ponavljanje Javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje Javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva, zbog kršenja Uredbe o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine.

RERI-2021_logo-za-potpis-mailGradska uprava Valjevo je 27. oktobra oglasila Javni uvid na Nacrt Plana kvaliteta vazduha 2022-2027, navodeći rok od 20 dana da građani dostave komentare što je, kako navode iz RERI-ja, suprotno Uredbi o učešću javnosti koja nedvosmisleno propisuje da rok za javni uvid ne može biti kraći od 30 dana. Takođe, iz RERI-ja navode da je Uprava ovu odluku objavila u nedeljnom listu, iako je prema istoj Uredbi dužna da to uradi u najmanje jednim dnevnim novinama.

“Planovi kvaliteta vazduha su složeni dokumenti i neophodno je javnosti ostaviti dovoljno vremena da se uključi u proces donošenja odluka, jer učešće građana nije pitanje forme već suštinsko pitanje. Ovo posebno treba imati u vidu budući da je reč o dokumentu koji će se primenjivati u narednih pet godina i ima izuzetan značaj za građane Valjeva, koji su godinama izloženi prekomerno zagađenom vazduhu”, navodi programski direktor RERI-ja Mirko Popović.

Iz RERI-ja ukazuju da su planovi kvaliteta vazduha preduslov za sistemsko rešavanje problema zagađenja vazduha, i da im je svrha da propišu jasne mere koje su nadležni organi, lokalni i republički, dužni da sprovedu, da bi se smanjilo zagađenje, a time smanjile posledice po ljudsko zdravlje.

Naglašavaju da vlast u Valjevu više od godinu dana nije usvojila Plan kvaliteta vazduha, niti je na prethodni dobila saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine. O važnosti dokumenta govori podatak iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije “Uticaj zagađenja ambijentalnog vazduha na zdravlje u Srbiji – poziv na akciju” iz 2019. godine, da je 18% prevremenih smrti u ovom gradu izazvano upravo dugoročnim, prekomernim zagađenjem, navode iz ove nevladine i neprofitne organizacije koja okuplja advokate, pravnike, aktiviste i stručnjake u oblasti zaštite životne sredine i koristi moć prava i pravnih argumenata u zaštiti životne sredine.

“Dok građani trpe posledice zagađenja vazduha, za nadležne organe i pojedince u Gradskoj upravi nema sankcija, jer više od godinu dana kasne sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha. Sledi javna rasprava, pa ćemo saznati koliko je lokalna samouprava spremna da sarađuje sa građanima koji su direktno pogođeni zagađenjem”, kaže Đorđe Petković iz valjevske organizacije Lokalni odgovor.

Petković objašnjava da u Planu nema analize učinka prethodnog plana, da on ne sadrži suštinske mere koje bi smanjile zagađenje, kao ni vremenski određene, merljive pokazatelje uspešnosti u ostvarivanju plana.

“Dakle, sve one elemente koji bi zahtevali odgovornost određenih odeljenja ili pojedinaca u gradskoj upravi”, zaključuje Đorđe Petković.

HITAN-REZ-RERI

Organizacije okupljene u okviru inicijative “HITAN REZ – Rezolucija za zaštitu vazduha” najavljuju da će 10. novembra organizovati javne konsultacije u Valjevu, na kojima će zainteresovani građani moći da dobiju sve informacije o pravu učešća odnosno podnošenja primedbi, sugestija i komentara na Nacrt Plana kvaliteta vazduha, kako bi se u što većem broju uključili u definisanje ovog strateški važnog dokumenta za njihov grad.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.