RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA MIĆE TRNAVCA U GALERIJI CENTRA ZA KULTURU KOVIN

Retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana Trnavca Miće pod nazivom “Realno – Nadrealno” biće otvorena od 18. do 30. aprila u Galeriji Centra za kulturu Kovin.

Pozivnica-Mica-Trnavac-web

Ovom Mićinom izložbom svečano je, krajem septembra 2022. godine, u Valjevu proslavljen jubilej 25 godina postojanja i uspešnog rada Internacionalnog umetničkog studija, čiji je upravo Radovan Trnavac Mića idejni tvorac i koji od 1997. godine sa ponosom nosi njegovo ime. Preuzimanje Mićine retrospektivne izložbe “Realno – Nadrealno” simbolično označava početak saradnje Centra za kulturu Kovin i valjevskog Internacionalnog umetničkog studija.

USMERENO-KRETANJE-VELIKOG-RAZORNOG-DEJSTVA-1994-ulje-na-platnu-i-drveni-objekat-158x287-1

Radovan Trnavac Mića, “USMERENO KRETANJE VELIKOG RAZORNOG DEJSTVA”, 1994, ulje na platnu i drveni objekat, 158×287

Postavku čine Mićina dela nastala u periodu od 1976. do 2017. godine i kao što svaka retrospektiva “lista” neku istoriju, tako je ovde posmatrač u prilici da “prelista” stranice čudesne Mićine enciklopedije i da na njegovim platnima otkrije mnoge arhetipske simbole civilizacije.

Sam Mića Trnavac često ističe da je misao najvažniji momenat njegove kreacije. “Smisao duše je misao, a ja slikam kao što mislim”, naglašava Trnavac.

Radovan-Trnavac-Mi

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića

Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović u likovnoj kritici konstatuje da je kulturna istorija sveta konstanta slikarske poetike Miće Trnavca. Ona iznosi zapažanje da je Mićina slika sačinjena iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, od realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

AMERI

Radovan Trnavac Mića, “AMERIČKI VRABAC”, 2010, ulje na platnu, 100×100 cm

“Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, Trnavac pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte”, ističe Marina Cvetanović uz napomenu da se teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može doći do renesanse, koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac.

MAZA-2011-ulje-na-platnu-i-drveni-objekat-100x70-cm

Radovan Trnavac Mića, “MAZA”, 2011, ulje na platnu i drveni objekat, 100×70 cm

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.