Rotary klub Valjevo obeležio 25 godina postojanja

Rotary klub Valjevo obeležio je 25 godina rada i postojanja akcijom ozelenjavanja dvorišta OŠ “Milovan Glišić” u Brđanima. U čast jubileja zasađeno je simbolično 25 stabala kojim će značajno biti oplemenjen ovaj prostor, ulepšan eksterijer VI škole, ali i dat doprinos čistijem vazduhu u tom delu grada. Akcijom sađenja sadnica tuje, jele, hrasta, breze i drugog drveća, upotpunjena je estetska celina škole. Kompletirana je i zaokružena akcija ozelenjavanja dvorišta ove novizgrađene obrazovne institucije, imajući u vidu da su valjevski rotarijanci pre četiri godine, takođe na godišnjicu kluba, u dvorištu ispod školske zgrade zasadili drvored sa 35 stabala crvenog javora. Osim akcije sadnje drveća, povodom obeležavanja četvrt veka postojanja Rotary kluba Valjevo, “čarterovanog” 23. novembra 1996. godine, juče je postavljena i tabla na Istraživačkoj kući Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda”, mestu okupljanja i sastanaka ovdašnjih rotarijanica.

“Jako smo ponosni na četvrt veka postojanja i odlučili smo da ovaj jubilej obeležimo sadnjom drveća. Simbolično je zasađeno 25 stabala, čime je nastavljena naša akcija ozelenjavanja, jer smo i prethodnih godina sadili sadnice u ovoj školi. Sada smo zaokružiili tu priču i upotpunili celinu. Kada smo tražili lokaciju za ozelenjavanjem, Grad nam je preporučio dvorište novoizgrađene Šeste škole. Ozelenjavanje je rađeno po projektu, različite vrste drveća su sađene, konsultovana je struka, vodilo se računa da to ne budu drveća koja su alergeni i koja neće biti štetna po objekat škole koji je u blizini”, rekao je aktuelni predsednik Rotary kluba Valjevo Goran Branković, navodeći da se razmišljalo i o ideji ozelenjavanja oko groba slikara Ljube Popovića, koje se nalazi u blizini Šeste osnovne škole, kao da će ta ideja sigurno biti sprovedena u narednom periodu.

Branković je kazao da Rotary klub Valjevo zbog zdravstvene situacije sa korona virusom nije u prilici da proslavi 25 godina postojanja kao što je prvobitno planirano, te će ovaj značajan jubilej zvanično biti obeležen na proleće, kada budu povoljniji epidemiološki uslovi. On je ovom prilikom najavio nastavak akcija ozelenjavanja u gradu i kupovinu prečišćivača vazduha za PU “Milica Nožica” za sve vaspitne grupe. Treba istaći da su članovi Rotary kluba Valjevo pre dve i po godine učestvovali u akciji sadnjie 40 stabala drveća u parku Opšte bolnice Valjevo, a prošle godine su donirali preko 30 uređaja za prečišćavanje vazduha za Porodilište i Pedijatriju valjevske bolnice, kao za organizacije koje rade sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Vigor Majić, kao prvi čovek koji je preuzeo vođenje Rotary kluba Valjevo po njegovom osnivanju 1996. godine, povodom 25 godina postojanja i rada ove organizacije je rekao da je  Rotary klub u Valjevu ustvari počeo da radi i pokreće akcije godinu i po dana pre nego što je zvanično osnovan, jer su tada bila takva pravila. Istakao je da je “lepo doživeti ovakav jubilej”.

“Za ovih 25 godina, meni je jako drago što je ovo jedan vrlo stabilan klub, među najjačima koji rade u Srbiji, koji ima mnogo dobrih akcija, a pre svega dobru volju. Svi mi znamo da je vrlo teško obezbediti jednu kontinuiranu saradnju dobro raspoloženje, zajedništvo na ovim prostorima i u ovim vremenima. Rotary klub je simbol toga. Valjevo nije pre Drugog svetskog rata imalo tradiciju rotarija, za razliku od drugih gradova u Srbiji, zato je tim bolja stvar što je Valjevo napravilo dobar i snažan klub koji lepo funkcioniše 25 godina i mislim da će funkcionisati i ubuduće”, kazao je Majić.

Rotary-klub-Valjevo-1

Juče je povodom jubileja, na Istraživačkoj kući Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda”, mestu okupljanja članova Rotary kluba Valjevo svečano postavljena ploča sa zvaničnim amblemom Rotary-ja (zlatni zupčanik), brojem distrikta 2483, kojem pripada valjevski Rotary klub i natpisom “Ponedeljak 20:30” – danom i satnicom rezervisanim za sastanke valjevskih rotarijanaca.

Rotary-klub-Valjevo-10

Za proteklih 25 godina postojanja, valjevski Rotary klub realizovao je brojne značajne projekte i učestvovao u više desetina akcija koje su za cilj imale da se pruži pomoć tamo gde je potrebna, poboljša život lokalne zajednice i unaprede uslovi života osetljivih i ugroženih kategorija stanovništva. Akcije članova Rotary kluba Valjevo usmerene su ka unapređenju zdravlja, pomoći i doprinosu zdravstvenim ustanovama, obrazovanju i modernizovanju nastave, ekologiji i zaštiti životne sredine, afirmaciji i razvoju mladih talentovanih ljudi. Do sada su ostvareni zapaženi rezultati, čime Rotary klub Valjevo opravdava ime kluba koje neprekidno radi da bude prepoznatljivo kao sinonim za dobročinstvo i filantropiju.

Rotary-klub-Valjevo

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.