Sadnjom 50 vrba u dvorištu OŠ “Nada Purić” otpočela velika akcija pošumljavanja Valjeva!

U okviru akcije pošumljavanja “Da šume bude više! Da se lepše diše”, danas je u školskom dvorištu OŠ “Nada Purić” posađeno 50 reznica košaraste vrbe. Plan je da se u okviru ove velike akcije, koju sprovodi SBB Fondacija u saradnji sa Balkanskim energetskim i šumarskim trendom i Nemačkom razvojnom agencijom GIZ, u Valjevu do proleća posadi ukupno 5.000 sadnica košarastih vrba, a na nivou Srbije ukupno 100.000 ovog drveta. U današnjoj akciji sadnje košaraste vrbe učestvovali su učenici III-1 odeljenja, predvođeni učiteljicom Violetom Kenjić i direktorkom škole Anom Savković, zatim studenti valjevskog odseka Akademije Strukovnih studija Zapadne Srbije, direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković, zatim Miroslav Pimić ispred Gradske uprave Valjevo, kao i predstavnici SBB Fondacije i Balkanskog energetskog i šumarskog trenda. Učesnici su poslali zajedničku poruku da samo udruženim snagama možemo da pomognemo prirodi bez koje nam nema života.

Sadnja-vrbe-u-OS-Nada-Puric-3

Akcija sadnje reznica košaraste vrbe u dvorištu OŠ “Nada Purić” / Foto: Valjevska posla

“Zahvalila bih se Valjevu što se odazvalo na poziv SBB Fondacije.  Sadili smo prvo u Nišu, danas smo u Valjevu, sledeće godine sadiće se u Lučanima. Svima hvala, jer smo pokazali da zajedničkim snagama možemo, kada se udružimo, mnogo toga da uradimo. Pozivamo i druge gradovove da nam se jave, jer imamo još vrba koje želimo da doniramo. Sigurna sam da skoro svaki grad ima lokacije i kapacitete za sadnju i za održavanje košarastih vrba”, kazala je Jovana Lukić, direktor SBB Fondacije.

20221226_110619

Akcija sadnje reznica košaraste vrbe u dvorištu OŠ “Nada Purić” / Foto: Valjevska posla

Tokom nastavka akcije “Da šuma bude više! Da se lepše diše” biće zasađeno više od 100.000 sadnica u celoj Srbiji. Ukupno 1.300 sadnica mlečnog i belog jasena, hrasta lužnjaka i raznog voća biće posađeno u 100 školskih dvorišta, dok će 100.000 vrba u saradnji sa Balkanskim energetskim i šumarskim trendom, Nemačkom razvojnom agencijom GIZ, SBB Fondacijom i projektom ”Ne prljaj nemaš izgovor”, kompanijom E3 International i CIFOR/ICRAF naći svoje mesto pored reka i u vlažnim predelima u više gradova u Srbiji.

“Važno je da se sadi i važan je kvalitet sadnje. Gde god da posadimo drveće, mi tim poboljšavamo i kvalitet vazduha. Hvala gradu Valjevu što je prihvatio ove sadnice i koji god grad da se javi mi ćemo doći da sadimo do planiranih 100.000 košarastih vrba”, naglasila je Jovana Lukić, direktor SBB Fondacije.

Jovana-Lukic-SBB-Fondacija

Jovana Lukić, direktorka SBB Fondacije / Foto: Valjevska posla

Direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković, kazala je da će što se tiče Valjeva, ostale sadnice košaraste vrbe, koje vole da rastu u blizini vode, biti posađene u narednom periodu pored Ekonomske škole, kao i na drugim lokacijama pored Kolubare, Obnice i Jablanice.

“Akcijom pošumljavanja doprinosimo čistijem vazduhu, a osim dekorativnog izgleda, košarasta vrba poboljšava i kvalitet zemljišta, sprečava eroziju i omogućava vezivanje zemlje da ne dođe do klizišta. Jako je bitno da ona bude posađena pored reka. Cela akcija se sprovodi u saradnji sa Turističkom organizacijom i Gradom Valjevom. Mi smo prihvatili da budemo deo celog ovog projekta koji će se raalizivati i u drugim gradovima. Uključili smo u akciju osnovnoškolsku decu, koja treba da brinu o svojim školama i školskim dvorištima, da brinu o životnoj sredini. Sađenje i briga o ekologiju treba da budu redovna aktivnost. Znamo koliko je Valjevo poznato i po Valjevskim planinama, koje su zaista reprezent u smislu turističke ponude i želimo da deca čuvaju naše planine, svoj grad i svoju okolinu”, poručila je direktorka TOV Ana Marković.

Sadnja-vrbe-u-OS-Nada-Puric-5

Ana Marković, direktorka Turističe organizacije Valjevo / Foto: Valjevska posla

Ispred Balkanskog energetskog i šumarskog trenda kao partnera u ovoj velikoj akciji pošumljavanja medijima se obratio i Dušan Jović.

“Ovu inicijativu smo počeli da sprovodimo pre dve godine vezano za održivo gazdovanje zemljištem unapređenje uslova života i naravno održivu energetiku. Nastojimo da kroz omasovljenje ove inicijative, na neki način, naviknemo naše građane da sadnja treba da bude redovna aktivnost i nešto što treba da pređe u naviku”, rekao je Dušan Jović.

Dusan-Jovic

Dušan Jović, Balkanski energetski i šumarski trend / Foto: Valjevska posla

Pored doprinosa čistijem vazduhu i sprečavanju negativnih efekata klimatskih promena, jedan od ciljeva ove velike akcije pošumljavanja širom Srbije je dostizanje evropskog standarda pošumljenosti od 40% do 2030. godine, koji je važan za uspešnu borbu u zaštiti životne sredine.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.