SAMOSTALNA IZLOŽBA SNEŽANE PETROVIĆ U MODERNOJ GALERIJI

Mladu novosadsku grafičarku i slikarku Snežanu Petrović valjevska javnost je imala prilike da upozna kroz crteže prikazane svojevremeno u okviru fantastične izložbe “Magija crteža”, a potom i u okviru Bijenala fantstike u Modernoj galeriji, a od ove subote, u prilici smo da se upoznamo sa njenim opusom nastalim tokom pune dve decenije njenog stvaralačkog rada, prvenstveno radova na papiru, crteža, grafika i kolaža, ali i nekolicinom pleksiglas objekata u okviru njene prve samostalne izložbe pod nazivom “Ukrojeni mašinarijum” koja će u valjevskoj galeriji biti otvorena do 31. maja ove godine.

IMG_20240323_121012 (1)

“Izuzetna mi je čast što sada imam samostalnu izložbu u Modernoj galeriji i veliko mi je zadovoljstvo što moji radovi na neki način sada vode dijalog sa Ljubinim delima u susednoj prostorji, sa delima velikog umetnika”, poručila je na otvaranju izložbe autorka ovih fantastičnih radova uz sve pohvale i zahvalnost timu Moderne galerije koji su, kako je naglasila, učinili da uživa u spremnju ove postavke.

IMG_20240323_121349

“Sve moje kolege i celokupna javnost gleda sa poštovanjem na ovu Galeriju koja ima fantastičnu organizaciju i zahvaljujem se Mariji i Jeleni na velikom angažovanju prilikom pripreme ove izložbe. Obično su izložbe mučne, pakovanje, transporti, one su sve fantastično organizovale, namestile postavku. Mnoge moje kolege žele da se njihova dela nađu u ovom prostoru, a mnoge ustanove ovog tipa iz Srbije bi mogle da im pozavide na organizaciji i trebalo bi da se ugledaju na ovakav sistem rada”, naglasila je umetnica koju svrstavaju među najistaknutije pripadnike mlađe generacije imaginarnog realizma.

Vodeće mesto na ovoj izložbi zauzeli su objekti i grafike iz ciklusa “Paralelna dimenzija – fikcija kao procesuirana stvarnost”, nastalog mahom pre 2015. godine, u kom autorka prikazuje različite aspekte pogubnog delovanja medija na čoveka, a tu je i serijal najnovijih radova obuhvaćenih jedinstvenim nazivom “Improvizarijum” – crteža, grafika i kolaža u kojima su na simbolički način prikazane majstorije umišljenih mehaničara ili okrutnih doktora.

IMG_20240323_120406

“Kao perceptivno biće upijam sve ono što je oko mene i ono što utiče na moju unutrašnju prirodu, a onda se to reflektuje na mojim radovima. Sve ono što me isprovocira, da li iz medija, da li iz mog privatnog života, sve je to neka vrsta motivacije da započne život na mom umetničkom stvaralačkom delu”, otkrila je autorka šta je motiviše na stvaralaštvo, a kako ocenjuje istoričarka umetnosti prof. dr Jasna Kujundžić Jovanov, autorka teksta za katalog ove izložbe “Snežana Petrović u realnosti i paralelnoj stvarnosti”, ideja prisutna u elokventnim radovima ove umetnice nosi u sebi snažnu humanističku poruku, pojačanu ekonomijom spasenja i nastojanjem da se pronađe jedinstvena formula koja će nadrasti zlo koje preti čovečanstvu sa svih strana, a upravo konceptom ove izložbe, autorka iskazuje takve ideje, potvrđujući da ne odustaje od ličnog angažmana usmerenog na otklanjanje svih društvenih anomalija!

“Autorka ima razvijenu svest o činjenici da pojedinac/umetnik ne može sam da menja svet, ali u ne/vremenu u kojem živi ima obavezu da prikazuje svoj doživljaj tog sveta. Zahvaljujući tom uverenju Snežana Petrović je ostvarila predstavu o savremenom čoveku oblikovanom pod uticajem ekstremne tehnologije, medija, klimatskih promena, ali i dvoličnih genija koji upravljaju našim životima. Pred nama je sinteza vizuelne retorike iz različitih faza rada ove autorke: od ostvarenja starih majstora, preko manipulacije medija, mitova, bajki, legendi, ezoterijske simbolike, literature okrenute fantastici, kao i autobiografske dimenzije, te česte primene autocitata. Skoro sve ove odlike mogu se zapaziti koncentrisane na jednomm mestu u kompoziciji kolaža “Čudesni slučaj ukrojenog mašinarijuma”, koji je ujedno i zaštitni znak ove izložbe”, ukazala je istoričarka umetnosti prof. dr Jasna Kujundžić Jovanov i podsetila valjevsku publiku da nam se bliži dan kada je velika slikarka Nadežda Petrović preminula u Valjevu (3. april 1915. godine), uz poruku da je se setimo i nikada ne zaboravimo, što je publika zdušno podržala snažnim aplauzom.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply