Saopštenje o “fantomskom budžetu, fantomskom prenosu i fantomskim diskusijama”

Valjevski Lokalni front oglasio se saopštenjem za javnost u kojem se osvrnuo na nedavno održanu sednicu Skupštine grada, na usvajen Izveštaj o završnom računu budžeta grada Valjeva za prošlu godinu, koji su nazvali “fantomskim budžetom”, zatim na izostanak uobičajenog TV prenosa sa početka sednice i na “fantomske diskusije” sa 34. zasedanja lokalnog parlemata.

“Maštarije i prazna hvalisanja o centru Zapadne Srbije i najbolje uređenom gradu srušila je nemilosrdna stvarnost. Završni račun za 2016. godinu pokazao je prihod iz svih izvora od 3 milijarde i 13 miliona dinara. Budžet za 2017, prvi koji je, po sopstvenom priznanju kreirao Gvozdenović, bio je na kraju manji: svega 2 milijarde i 950 miliona. Ovaj najnoviji, za 2018, pao je na 2 milijarde 865 miliona dinara. Iz godine u godinu, dakle, količina novca u gradskoj kasi se smanjivala: umesto para dobijali smo sve glasnija i sve praznija obećanja. Jedno će se možda i ostvariti: kada Gvozdenović ode, Valjevo niko više neće moći da prepozna”, saopštili su “frontovci”.

U saopštenju se dalje navodi da nije Lokalni front Va izmislio poređenja budžeta sa susednim gradovima i da je nemoguće zaobići podatak da je u prošloj godini Šabac ostvario prihod od 3 milijarde 565 miliona dinara, okruglih 700 miliona više od Valjeva.

“Na primeru Loznice prikazali smo da je moguće pronaći ozbiljne investitore: kineski Mint Automotiv tamo ulaže 100 miliona evra i zapošljava hiljadu radnika. Još jedan veliki investitor u Zapadnoj Srbiji: u septembru prošle godine šabačkom preduzeću “Jazaki”, grad Šabac je, kao sredstva podsticaja, prebacio 94 miliona 450 hiljada dinara. Novac će biti upotrebljen za realizaciju investicionog projekta čiji je cilj da u naredne tri godine na neodređeno vreme zaposli najmanje 1.700 novih radnika. Izveštaj Državne revizorske institucije prikazuje na strani 102 da je budžet Šapca u protekloj godini od domaćih zaduživanja, na kontu 911000, imao primanja od 290 miliona dinara namenskog kredita. Ni Gvozdenovićevih 800, ni Ilićevih 500 miliona, već 290. U skladu sa zakonom, ovo zaduživanje imalo je saglasnost Uprave za javni dug Ministarstva finansija Republike Srbije. Za to vreme naš gradonačelnik potrošio je 195 miliona živih para za livade partijskih prijatelja koje su svečano unapređene u industrijsku zonu. Na čašćenja, gošćenja, espreso i bajadere, vodu za odbornike i poklone, zaslužene ili ne, gradonačelnik je potrošio nekoliko puta više miliona od 0,6 promila budžeta uloženih u rešavanje problema zagađenog vazduga”, navodi se u saopštenju.

Komentar “frontovaca” na izostanak uobičajenog TV prenosa sa početka zasedanja lokalnog parlementa u saopštenju glasi: “Nekome je bilo važno da od građana Valjeva sakrije gorku istinu da je budžet iz godine u godinu sve tanji i da su od “razvojnog budžeta” za kapitalne investicije ostale samo froncle. Sednica je počela bez uobičajenog prenosa na televiziji. Nekim čudom, sve “smetnje” otklonjene su kada je reč dobio ponosni gradonačelnik centra Zapadne Srbije. Njegova reakcija, reakcije predsednika i zamenika predsednika Skupštine, šefa odborničke grupe SNS i ostalih recitatora ne zaslužuju komentar. Pokazali su da sebe smatraju većima od bogova, nisu umeli da ćute dok su brojevi govorili.”

Jedino što vredi pomenuti, kako piše u saopštenju valjevskog Lokalnog fronta, jesu veoma ozbiljne optužbe koje su izgovorili prvi ljudi vladajuće vrhuške. “Izjave koje Lokalni front Va pozdravlja: krajnje je vreme, zaista, da mafija ode sa vlasti po gradovima Srbije, vreme je da podnese ostavku i sačeka krivičnu prijavu ministar finansija koji mafiji tako glatko odobrava povoljne kredite. Isto važi i za ministra policije koji sve to godinama posmatra i ne preduzima ništa…”, navodi se na kraju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.