Savezni rangirani 3D Open turnir u streličarstvu u subotu na Divčibarama

U organizaciji valjevskog streličarskog kluba “Vitezovi – S”, a pod pokroviteljstvom Streličarskog saveza Srbije, u subotu, 1. juna, na Divčibarama će biti održan savezni rangirni 3D Open turnir – 3. kolo Kupa Srbije. Radi se o turniru formata 24 mete, 1 krug, 2 strele. Turnir će se održati na lokaciji Divčibare Ski Rizorta. Prema informaciji dobijenoj od organizatora, do sada je prijavljeno 120 takmičara, ne samo iz Srbije, već ih takođe ima iz Slovenije i Bugarske. Bodove će dobijati samo učesnici iz Srbije, a streličarima iz inostranstva sleduju medalje za postignute rezultate.

VITEZOVI-Streličarstvo

Posle potvrde prijava, dobrodošlice i zvaničnog zagrevanja, svečano otvaranje turnira i raspoređivanje po metama predviđeno je za 10.30, a zvanični početak takmičenja je u 11 časova.

Mada je streličarski klub “Vitezovi – S” osnovan 2019. godine, već je stekao puno poklonika u Valjevu. Kao rezultat ekspanzije ovog atraktivnog sporta i odličnih rezultata, “Vitezovi – S” su dobili i veliko priznanje u činjenici da su članovi kluba, Nađa Aćimović i Dimitrije Čolić postali omladinski reprezentativci Srbije.

Streličarstvo - VITEZOVI

Inače, streličarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju. Srpski streličari su bili presudni faktor u bici kod Velbužda 1330. godine, u kojoj je srpski kralj Stefan Dečanski porazio trupe bugarske carevine.

Po freskama iz manastira Dečani i Manasija, srpski streličari su koristili kratke lukove (oko 1 metar), koje su nosili zajedno sa strelama u posebnom tobolcu, kako bi mogli da koriste i drugo oružje. Naslednik Stefana Dečanskog, car Dušan Silni je za svoje vladavine (1331-1355) organizovao turnire u streličarstvu, a tu tradiciju je nastavio i Despot Stefan Lazarević (1403-1427), organizujući Uskršnje i Vidovdanske turnire.

Krajem 19. veka, streličarstvo se svrstava u grupu tzv “belih sportova” i biva sastavni deo drugih Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine. Nakon pojavljivanja na još tri Olimpijade (1904, 1908. i 1920.), streličarstvo je izbačeno sa programa Olimpijskih igara zbog neujednačenih i zbunjujućih pravila.

Osnivanjem Međunarodne streličarske federacije (FITA) 1931. i donošenjem jedinstvenih pravila takmičenja, streličarstvo 1972. godine ponovo postaje Olimpijski sport. Streličarski savez Jugoslavije je osnovan 1965. godine, a dve godine kasnije postaje član FITA organizacije, čime je i Srbija u kontinuitetu član FITA skoro 60 godina.

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply