Sedam maturantkinja MŠ “Živorad Grbić” nastavlja školovanje na muzičkim akademijama

Sedam maturantkinja MŠ “Živorad Grbić” položilo je prijemni ispit i upisalo muzičke akademije u Beogradu, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu. Jelisaveta Savić, bila je prvorangirana na odseku viola na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Bojana Vujić upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu kao drugorangirana na listi primljenih na odseku violine, Ivana Urošević je takođe kao drugorangirana upisala violinu na Akademiji u Istočnom Sarajevu, zatim Tina Stanković,  upisala je gitaru u Istočnom Sarajevu, Marija Isidorović će pohađati odsek Muzička pedagogija na FMU u Beogradu i Tijana Savić i Sara Blagojević upisale su isti odsek na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Prema rečima mr Suzane Radovanović Perić, direktorke MŠ “Živorad Grbić”, ovih sedam mladih i talentovanih Valjevki pripadaju generaciji koja je od samog početka svog školovanja obogaćivala koncertni život valjevske Muzičke škole, ali i predstavljala svoj grad izuzetno uspešno na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima i u međunarodnim projektima.

“Istinsko ispunjenje zbog privilegije da imam tu sreću da se bavim muzikom i neumorno trudim da ne izgubim “umetnički” pogled na svet, lično sam proživela u junu mesecu, slušajući koncerte maturanata valjevske Muzičke škole. Jedna sjajna generacija nije imala priliku da finale svog srednjoškolskog obrazovanja proživi punim intenzitetom. Ukinuto im je Republičko takmičenje, ukinuti solistički koncerti, ukinuti tako potrebni razgovori i presviravanja sa njihovim profesorima. Ukinuti Master class programi i konsultacije sa akademskim profesorima. Ukinuto sve sem lošeg “online” zvuka u “Viber” učionici, profesorske brige i podrške i individualne zrelosti i spremnosti da se snađu u toj nakaradnoj kapsuli od života u kojoj nemaju pravo da zastanu i sačekaju neko lepše vreme za življenje snova i planova. Ipak, izuzetan kvalitet njihovih maturskih koncerata, kao i uspeh ostvaren na prijemnom ispitu za upis na muzičke akademije, dokaz su njihove zrelosti, talenta i profesionalne izgrađenosti, kao i neophodnosti postojanja umetničkih škola u Srbiji i negovanja umetničkog stvaralaštva kod dece”, kaže mr Suzane Radovanović Perić, ponosna na đake škole kojom rukovodi.

Ona ističe da ono što nas je 2020. godina surovo naučila jeste činjenica da život ima smisla onoliko koliko duh njime vlada i da jedino što ovog proleća nije pretrpelo izolaciju, skučenost, restrikicije i recesije svih boja i oblika jesu DUH i njegovo najlepše otelotvorenje na “otvorenom” – UMETNOST.

“Muzikalno zvučanje naše dece i položeni prijemni ispiti jesu istinska pobeda ove generacije i pobeda umetničkih škola u Srbiji. Nama ostaje da od svoje profesije ne odustajemo, a javnosti i zvaničnicima, mudrost i spremnost da umetnički potencijal svoje mladosti prepoznaju i upotrebe za kreiranje neke lepše i kvalitetnije stvarnosti”, naglasila je direktorka MŠ “Živorad Grbić”, mr Suzana Radovanović Perić.

Tina Stanković – Gitara, Muzička akademija Istočno Sarajevo

Valjevska Muzička škola ove godine upisala je novih 157 mališana u Osnovnu muzičku školu i izdvojena odeljenja Lajkovca i Mionice, kao i 13 novih srednjoškolaca na obrazovne profile Muzički izvođač klasične muzike i Muzički saradnik – teoretičar.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.