Sedamdeset miliona evra bespovratne pomoći Srbiji od EU

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici potpisali su danas sporazum, vredan 70 miliona evra, u čijem su fokusu lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu.

Vlada Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji potpisivanja, a događaj je putem video-linka pratio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Vučić je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na sveobuhvatnoj pomoći tokom pandemije koronavirusa, kao i na ovoj za koju je sporazum danas potpisan.

Ova pomoć je veoma važna i beskrajno hvala Evropskoj uniji na ovom novom paketu namenjenom privredi, socijalnom i ekonomskom razvoju i zapošljavanju. Ovo obezbeđuje dodatni podsticaj za reforme sa kojima snažno nastavljamo jer smatram da zemljama Balkana jeste mesto u Evropskoj uniji, koja je nesumnjivo izuzetno važan partner Srbiji, rekao je on.

Joksimović je ocenila da su ovo zapravo pretpristupni fondovi Evropske unije namenjeni za sveukupan razvoj zemlje koja pregovara, a u cilju da zemlja bude što pripremljenija onda kad stupi u članstvo, kao i da se smanje regionalne razlike, kako unutrašnje regionalne razlike u samoj zemlji, tako i da se približimo onome što je prosek rasta i razvoja evropskih regija, koje su i stvorile EU.

Pregovori su važni, reforme su važne, ali one donose ono što je konkretan boljitak i da je Srbija sada članica, mi bismo na godišnjem nivou imali 1,3 ili 1,4 milijarde evra iz strukturnih fondova, rekla je Joksimović.

Nakon 93 miliona evra za hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu ekonomsku pomoć u martu, kao odgovor na pandemiju COVID-19, EU je sada obezbedila da dodatna sredstva koriste srpski državljani, državne i lokalne vlasti i privatne kompanije.

Varheji je poručio da je pomoć Srbiji tokom krize i ovaj novi paket pomoći jasan dokaz posvećenosti Evropske unije Srbiji na njenom putu ka EU, koja je potvrđena i na Samitu EU i Zapadnog Balkana početkom maja u Zagrebu.

Ovaj paket će pomoći Srbiji da bude konkuretnija, obezbediće pomoć stanovništvu u vezi sa zapošljavanjem, i pomoći će ekonomskom razvoju zemlje. Drago mi je što smo tokom pandemije veoma dobro radili zajedno, a naša podrška Srbiji na putu ka EU se nastavlja, istakao je on.

Donacije će podržati socijalno-ekonomski razvoj, zapošljavanje i socijalnu politiku Srbije za najugroženije.

Konkretno, 30 miliona evra opredeljeno je za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj uz grantove za 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, poseban fokus biće takođe stavljen na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, kao i na zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, sa ukupno 25 miliona evra.

EU je daleko najveći donator, investitor i trgovinski partner Srbiji, sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći Srbiji kroz razne projekte od 2001. godine.

Svake godine EU donira približno 200 miliona evra za socijalni i ekonomski razvoj Srbije.

Tokom krize COVID-19, EU je izdvojila 15 miliona evra za hitnu pomoć.

Kao deo ove pomoći, EU je kupila ukupno 75 respiratora, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 trijažnih kontejnera sa opremom, 800.000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, dva PCR uređaja za testiranje i reagense za 25.000 testova na COVID i finansirala 15 kargo letova za Srbiju, za prenos medicinske opreme.

Tokom pandemije obezbeđeno je takođe 200.000 evra pomoći u paketima hrane i higijenskih sredstava za više od 15.000 najranjivijih sugrađana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.