Sem Fabrici danas u poseti Valjevu

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici danas boravi u Valjevu. On će se prvo sastati sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške Evropske unije zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv COVID-19, a potom će obići romsko naselje u Ulici Obrena Nikolića u blozini valjevske bolnice.

Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji / Foto: europa.rs

Sastanku sa timom zdravstvenih radnika prisustvovaće i direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović, šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, kao i direktori valjevskog Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice.

Uz pomoć Evropske unije, u Srbiji je u okviru borbe protiv COVID-19 na 6 meseci angažovano ukupno 198 lekara i nemedicinskog osoblja. U Valjevu je angažovano 5 doktora medicine i 5 sanitarnih tehničara, koji su podrška postojećem timu u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

Nakon sastanka sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja, ambasador Fabrici Bair obići će romsko naselje Bair zajedno sa potpredsednicom Vlade i predsednicom koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja Zoranom Mihajlović kao i gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem.

Porodice u ovom romskom naselju su u maju i junu ove godine dobile 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć Evropske unije najugroženijim porodicama u vreme epidemije koronavirusa. Obilazak će voditi Dragan Gračanin, direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja Valjevo.

Kada je reč o ukupnoj pomoći EU Srbiji u borbi protiv COVID-19, Evropska unija je ubrzo nakon izbijanja epidemije, u martu ove godine, na raspolaganje stavila 93 miliona evra: 15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak. Pomoć Evropske unije se sastoji iz organizacije i finansiranja kargo aviona koji su u Srbiju dopremili medicinsku opremu, nabavke medicinskih sredstava, pomoći najugroženijim grupama, kao i angažovanja dodatnog medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.