Seminar stručnog usavršavanja za nastavno osoblje mioničkih škola

Udruženje „Izražajnost“ je u saradnji sa opštinom Mionica i mioničkim Centrom za obrazovanje i razvoj u subotu 24. oktobra u prostorijama Srednje škole „Mionica“ organizovalo seminar stručnog usavršavanja za nastavno osoblje srednje i osnovnih škola na teritoriji Opštine na temu „Javni govor-tehnike izlagačke pismenosti“. Predavači su bili master komunikolog Slobodan Roksandić i diplomirani glumac Marko Milovanović. Seminar je realizovan u nekoliko tematskih celina, koje su se odnosile na značaj razvijanja tehnika izlagačke pismenosti, dikciju, odnosno pravilno disanje prilikom govorne interpretacije, artikulaciju, razložnost u govoru – govornu interpunkciju, ritam i tempo, neverbalnu komunikaciju-govor tela i stav prilikom javnog izlaganja, gestikulaciju, facijalnu ekspresiju i stil izlaganja, odnosno strukturu javnog govora – koncept ključnih reči i upotrebu stilskih sredstava prilikom izlaganja.

Opština Mionica

Prema rečima predavača, realizacija ovog programa pomaže učiteljima i nastavnicima da oplemene svoj govorni izraz, da učine da njihov govor bude dodatno uverljiv, jasan, glasan, dinamičan i razložan, čime će pomoći i deci da govore lepo i pravilno. Opšti cilj predavanja je razvijanje jezičkih kompetencija unapređivanjem kulture govora nastavnika. To je veoma važno, jer prema istraživanjima 75% naše svakodnevne komunikacije čini govor, a samo 25% se zasniva na pisanom jezičkom izrazu. Zato je značaj govorne reči neprocenjiv.

Opština Mionica

-Potrebno je da stalno radimo na sebi, da nadograđujemo svoja znanja i veštine. Opština Mionica podržava inicijative ulaganja u razvoj obrazovanja kako naših najmlađih, tako i njihovih nastavnika koji im prenose znanje u cilju uspešnog napretka naše zajednice– izjavio je za ovu priliku predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Opština Mionica

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.