Svečana akademija povodom stogodišnjice rođenja Žarka Milanovića

Povodom stogodišnjice rođenja Žarka Milanovića, diplomiranog pravnika i poznatog violiniste i muzičkog pedagoga, opština Mionica i Kulturni centar su u petak u velikoj sali mioničke ustanove kulture priredili svečanu akademiju.

Opština Mionica

Žarko Milanović je rođen 1920. godine u Mionici, gde su mu roditelji radili kao učitelji. Po potrebi službe sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom dolaze u Beograd. Od sedme godine pohađa muzičku skolu “Jovan Zorko” na odseku violine. Studije je nastavio kod profesora Živorada Grbića, po kojem Muzička škola u Valjevu nosi ime i koji je tada radio u Muzičkoj školi “Stanković”. Pored ovog sjajnog pedagoga, poznavaoca i ljubitelja narodne muzike Milanović je duboko zašao u tajne svog instrumenta.Žarko Milanović je široj javnosti ostao upamćen kao dugogodišnji šef Narodnog orkestra Drugog programa Radio Beograda, šef Omladinskog orkestra RTS-a, šef orkestra Nacionalnog ansambla „Kolo“ i kao neponovljiv muzički pedagog. Izveo je iz anonimnosti mnoge pevače i instrumentaliste, a neki od njih se i danas profesionalno bave narodnom muzikom. Sa svojim orkestrom snimio je veliki broj gramofonskih ploča za PGP RTS i „Diskos“ i trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda, a najveći uspeh donela mu je zlatna ploča sa pesmom “Kafu mi draga ispeci” u izvođenju njegovog orkestra i doajena naše narodne pesme Predraga Cuneta Gojkovića. Sa svojim orkestrom je učestvovao u velikom broju pozorišnih predstava sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu, jedan je od osnivača KUD „Ivo Lola Ribar, a za svoj dugogodišnji i uspešan rad Žarko Milanović je dobio veliki broj nagrada i priznanja, od kojih su najznačajnije “Zlatni mikrofon” za dugogodišnji doprinos programima Radio Beograda, kao i nagrada Udruženja estradnih umetnika Srbije “Carevac 67”.

Opština Mionica

Prisutnima se na samom početku svečanosti obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-Žarko Milanović je doprineo da Mionica bude poznata po nečemu što je dobro, a uvek je dobro ono što je srpsko, tradicionalno, narodno. Hvala našim gostima što su nas podsetili na poznate sugrađane koji Mionicu čine još većom. Iz godine u godinu rastemo i postajemo kulturni centar i na tome nam već sada mogu pozavideti veliki gradovi. Verujem da je ovo veče začetak jedne lepe priče i da ćemo u godinama koje dolaze pored „Mišićevih dana“ i svečanosti u čast Milana Rakića imati i dane Žarka Milanovića – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.
Život i pedagoški rad Žarka Milanovića su osvetlili Jovan Vukotić i Aleksa Zarev, njegovi učenici i osnivači Udruženja za negovanje stvaralaštva Žarka Milanovića, dok je rad izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ u Mionici predstavila direktorka ove ustanove Suzana Radovanović Perić. Takođe, prisutni su imali priliku da pogledaju video snimke sa numerama u izvođenju orkestra Žarka Milanovića i razgovorima sa poznatim muzičarem i pedagogom. U muzičkom programu nastupili su učenici Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Mionice i Valjeva. Oni su svoj muzički talenat demonstrirali u nastupima gudačkog orkestra „Feniks“, etno grupe „Mione“ i solo tačkama violinistkinja Hane Dikić i Anastasije Radovanović, koje su nagrađene vrednim poklonima opštine Mionica. Publici se predstavio i folklorni ansambl KUD „Vojvoda“ iz Mionice spletom igara iz Srbije.

Opština Mionica

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.