Škola u kojoj dišu istim plućima

U Osnovnoj školi “Nada Purić” učenicima su omogućene raznovrsne privlačne vannaastavne aktivnosti, od foto do ekološke sekcije, lutkarskog pozorišta, brojnih sportskih aktivnosti, izbora više stranih jezika… Pristup je baziran na empatiji, ne samo u redovnom radu sa učenicima, već i pospešivanju humanosti i volonterizma od najranijeg školskog uzrasta. Trude se da đaci u školi prvo budu srećni.

Deo OŠ “Nada Purić” sa pogledom na “Drvo najboljih učenika”

Prema rečima direktorke Četvrte osnovne škole, mr Ane Savković, mnogo je lepo kada jedan kolektiv diše istim plućima. Pod time podrazumeva da su svih sedamdesetoro zaposlenih u školi potpuno posvećeni razvoju darovitosti svojih učenika.

“To je fascinantno u ovom kolektivu što niko ne pita kada će kući. Nakon završetka časova ljudi ostaju zbog različitih vannastavnih aktivnosti, dolaze u školu u različita vremena i divno je jer se puno bave onim što nije obaveza”, priča direktorka Ana Savković i nadovezuje se: “Svi konkursi koji su državni su javni. Sve škole znaju za njih, ali ima nekih škola koje nikada nisu poslale nijedan učenički rad na bilo koji konkurs, a ima škola koje to redovno rade. Naravno da to uvek zavisi od profesionalnosti i entuzijazma u našim okvirima.”

Nagrađena fotografija na BIGZ-ovom konkursu sa poznatim fudbalerom Matijom Nastasićem, nekadašnjim učenikom OŠ “Nada Purić”

Upravo neopisivo pozitivna energija raspršila se ne samo na zaposlene u Četvrtoj, već i njihove prijatelje, čak i u inostranstvu, pa su svi, do kasno u noć, pratili glasanje za BIGZ-ov foto nagradni konkurs, na kom su osvojili glavnu nagradu, odnosno besplatne ulaznice za beogradski Sajam knjiga i stručnu literaturu, priručnike za ostvarivanje projektne nastave, zbirke za pripremu redovne nastave, takmičenja i završnih ispita i raznovrsna pomoćna nastavna sredstva, uz poklon pakete pune slatkiša.

“BIGZ je raspisao konkurs za fotografije koje prikazuju etos škole i to je zanimljivo jer kako vi fotografijom da pokažete dušu između dece i profesora u zajedničkom radu? Bio je to izazov za nas u školi zato što moje kolege smatraju da je etos u našoj školi na visokom nivou, jer postoji mnogo grupa koje rade nešto zajednički na različitim projektima koji su na dobrobit zajednice i učenika. Čini mi se da smo zbog toga toliko jedinstveni i drugačiji, jer se neprekidno nešto radi, a toga nema na bilo kom drugom mestu”, priča za Valjevska posla mr Ana Savković, direktorka OŠ “Nada Purić”.

Mr Ana Savković, direktorka OŠ “Nada Purić”

Upravo ta sloga ispoljena je na fotografijama koje su poslali na BIGZ-ov konkurs i osvojili glavnu nagradu. Pozitivna energija struji čitavim kolektivom i vrlo uspešno se odražava i na učenike koji su jednako voljni da se bave vannastavnim sadržajima. Postalo je sasvim uobičajeno da osvajaju nagrade na sportskim nadmetanjima, već od nižih razreda. Svako takmičenje kolektivno prihvataju, tako da učenici koji nisu na terenu, u prepoznatljivim žutim majicama, bodre drugari sa tribina.

Takođe, postalo je uobičajeno da đaci osvajaju nagrade na tradicionalnim državnim takmičenjima, poput Književne olimpijade, zatim na republičkim takmičenjima iz matematike i fizike. Krajem nastavne 2018/19. godine učenici Luka i Časlav Protić osvojili su nagradu na nedavno ustanovljenom takmičenju iz programiranja.

“To je malo takmičenje, jer nema mnogo učenika osnovnoškolskog uzrasta da se time bave pošto se taj predmet dobija od šestog razreda, a naša tri učenika su prošla na državno takmičenje i dvojica su nagrađeni”.

Još jedna specifičnost u Četvrtoj je veoma uspešna lutkarska grupa čiji članovi, praktično na svakom festivalu gde učestvuju bivaju nagrađeni. Iz toga proizilaze i revijalni nastupi i gostovanja u drugim gradovima, a to je poseban motivacioni faktor za male lutkare.

“Dramska sekcija je predviđena kao sekcija u školi, ali lutkarsku retko koja škola u Srbiji ima, u Valjevu samo mi”, naglašava Ana Savković i dodaje: “Naše lutkarske predstave i učiteljica Mirjana Begović, koja vodi tu grupu, godinama učestvuju na festivalima, poput poznatog Festivala lutkarstva u Novom Sadu. Ovogodišnja predstava “Nagrada” je interesantna zato što je prepletena glumom i video zapisima, kao nekim insertima TV emisije. Sve to je sjajno ukomponovano i predstava je pobedila na Vudi festivalu u Pančevu, u konkurenciji od dve stotine učesnika. U predstavi igra osmoro učenika petog razreda. Posle toga su gostovali i na festivalima u Beogradu i Leskovcu”.

Učiteljica Mirjana Begović sa učenicima Dramske sekcije OŠ “Nada Purić” na dodeli nagrade za predstavu “Nagrada” u Pančevu

Još jedna izuzetna aktivnost u Osnovnoj školi “Nada Purić” su radionice za predškolce, koje su pokrenuli pre pet godina. Program priređen za mališane iz celog Valjeva je naišao na odlično interesovanje, tako da svake srede tokom nastavne godine, od 18 časova, rado posećuju raznolike radionice koje za njih priprema aktiv učitelja od prvog do četvrtog razreda, u saradnji sa predmetnim nastavnicima. Program je prilagođen uzrastu, tako da kroz igru i zabavu, predškolci stiču prva znanja iz muzičkog, likovnog, prirode i društva, sportskih aktivnosti, kao i stranih jezika. Inače, na području Valjeva jedino u Osnovnoj školi “Nada Purić” učenici pored engleskog jezika, koji uče od prvog razreda, u petom imaju mogućnost da za drugi strani biraju između četiri jezika koja su u ponudi: nemački, španski, italijanski i francuski. Neophodno je samo da formiraju grupu od minimum 15 đaka koji će, kao izborni, učiti odabrani strani jezik.

Od protekle školske godine planom i programom rada za prvi i peti razred uvedena je projektna nastava. To je podspešilo kreativnu energiju đaka i učiteljica koji su se odlučili za ostvarivanje projekta “Voli da voliš Valjevo”. Zbog toga su učenici za Novu godinu napravili čestitke, a Turistička organizacija Valjeva im je ustupila tezgu na Novogodišnjem bazaru na Gradskom trgu. Deca su prodavala svoje čestitke i od prikupljenog novca otišli na Di Fest na Divčibare gde su učiteljice Svetlana Arsić, Tanja Selaković i Jasmina Stojanović i nastavnica likovnog Mirjana Lukić organizovane ekološke radionice. Potom su deca crtala razglednice sa motivima iz Valjeva i od toga napravili veliki plakat koji su štampali.

Ekološka aktivnost učenika na uređenju cvetnog loga u dvorištu škole

Mlađe osnovce škola organizovano uključuju u brojne gradske manifestacije i, kao publiku, vodi na programe valjevske Biblioteke, Narodnog muzeja, dovodi u Centar za kulturu radi sagledavanja svih segmenata pozorišta i učenja ponašanja tokom predstava…

Inače, u okviru redovnog rada u OŠ “Nada Purić” odlično radi i osmogodišnja škola za učenike kojima je potrebna zdravstvena, socijalna i obrazovna podrška, koju pohađa 27 đaka u šest odeljenja. Možda je to, kao i samo socijalno okruženje, dodatni razlog radi kojeg je humanost čitavog kolektiva, samim tim i učenika, na izuzetnom nivou. Godišnje priređuju više velikih akcija, a rado pomažu učenicima i drugih, ne samo svoje škole.

“Kolektiv škole smatra da je veoma važno razvijati humanost kod dece, tako da u toku školske godine organizujemo tri do četiri humanitarne akcije koje su do sada bile u većini slučajeva za učenike naše škole, ili za naše sugrađane. Tada prikupljamo hranu i higijenska sredstva da bi na konkretan način pomogli čitavim porodicama. Ove godine smo priredili i akciju prikupljanja novčanih sredstava za petoćlanu porodicu Mitrović za pomoć u lečenju naše učenice Maje. Takođe, godinama smo prikupljali novčane pomoći za lečenje našeg bivšeg učenika Rebića koji je slabovid. Te akcije su bivale veoma uspešne. Humanost u načelu treba razvijati i treba pomagati i osobama koje ne poznajemo. Tome učimo naše učenike tako da smo se priključivali i akciji prikupljanja novca za lečenje u Francuskoj učenika iz škole Milovan Glišić”, kaže mr Ana Savković.

Projekat “Kad upoznaš zavolećeš”

Takođe, povodom Dečje nedelje priređuju humanitarnu akciju pod nazivom “Drug drugu” tokom koje prikupljaju školski pribor, odeću i obuću za učenike lošijeg materijalnog statusa. Svakog proleća, povodom Dana knjige sakupljaju knjige, posebno slikovnice, za mlađe drugare. Već godinama održavaju i pomoć u vidu akcije “Otvoreno kupatilo”. To znači da u večernjim terminima ili između smena, kada je manje učenika u školi, učenici i sugrađani lošijeg materijalnog stanja mogu doći u školsko kupšatilo, koje se nalazi pored trećeg ulaza, radi održavanja lične higijene. Takođe, mogu ostaviti na pranju odeću koju sutradan dobiju čistu i osušenu.

Nastavnici i saradnici OŠ “Nada Purić” dobitnici Svetosavske pohvale 2017.

U Osnovnoj školi “Nada Purić” zaista izuzetnu pažnju pružaju svakom članu, na prvom mestu su im učenici i zaposleni, uz sagledavanje njihovih osobenosti. Veliku podršku svima pruža upravo direktorka, mr Ana Savković. Zbog toga je neizostavno pitanje bilo kako pronalazi ličnu motivaciju i uspeva da podspeši kolektiv na brojne vredne aktivnosti.

“Svet pokreću ljubav i empatija. U ovim vremenima nemaštine, teško je pokrenuti nekoga ako nema materijalno zadovoljenje. Znači, tu čovek može da računa samo na empatiju, da je ono što radimo na dobrobit nekome. I onda se ujedinimo da bi nekome pomogli. Svima nam je jako važno da naši učenici prvo budu srećni”, jednostavno rezimira mr Ana Savković.

 

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.