“Srpska poljoprivreda u EU – Šta i što se čeka?” tema novih “Razgovora pod lipom”

U novim “Razgovorima po lipom” na platou ispred stare železničke stanice, ovog petka od 20 časova, biće reči o srpskoj poljoprivredi i ruralnom razvoju. Gosti tribine pod nazivom “Srpska poljoprivreda u EU – Šta i što se čeka?” biće Milovan Jakovljević, ekonomista, poljoprivredni proizvođač iz Ivanjice i Vladan Ćosić, ekonomista, vlasnik rasadnika Jalovik iz Šapca.

Podsećajuči da je Grad Valjevo pre sedam godina usvojio Strategiju ruralnog razvoja od 2012. do 2022. godine, organizatori u najavi ovog dešavanja navode da je u odsustvu bilo kakve javne ili skupštinske rasprave o rezultatima i dostignućima ovog strateškog dokumenta sutrašnji “Razgovor pod lipom” prilika da se otvore sledeće teme i postave sledeća pitanja: Da li je i na koji način u prethodnih sedam godina podignuta konkurentnost valjevskih poljoprivrednih gazdinstava? Da li je i na koji način povećan nivo investicija u poljoprivrednoj proizvodnji i u ruralnim oblastima? Da li je i na koji način unapređen kvalitet života u ruralnom području?

“Odgovori na navedena pitanja mogu biti i odgovor na pitanje zašto Republika Srbija još uvek nije otvorila pregovaračko poglavlje br. 11 “Poljoprivreda i ruralni razvoj”. Stiče se utisak da aktuelna vlast (bez obzira koji nivo vlasti je u pitanju) nije u stanju da stvori uslove da, u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, Srbija ima pristup tržištu EU sa preko 500 miliona potrošača, što otvaranje pregovaračkog poglavlja 11 omogućava. S obzirom da su pregovori u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtevni, može se zaključiti da vlast nema kapacitet da omogući poljoprivrednicima korišćenje sredstava iz EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i da obezbedi uslove za poboljšanje kvalitet i konkurentnost proizvoda na tržištu EU “, naveli su iz organizacije 1 od 5 miliona najavljujući nove “Razgovore pod lipom”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.