Skup modelara u Divcima

Treći revijalni modelarski skup održaće su u subotu, 27. juna, od 11 časova, na Sportskom aerodromu Divci. Aeroklub Valjevo, kao organizator ovog skupa, najavio je učešće preko 40 modelara iz cele Srbije, a i šire, koji će posetioce upoznati sa modelima i njihovim letačkim mogućnostima.

Cilj revijalnog modelarskog skup je okupljanje svih ljubitelja vazduhoplovstva iz Srbije, a pre svega buđenje interesovanja kod mladih ljudi našeg grada i okoline za vazduhoplovne sportove. Kako se moglo čuti na konferenciji za medije, Aeroklub Valjevo je ponosan na generacije koje su krenule kao deca modelari, a danas su piloti Air Srbije i drugih Avio kompanija, Vojske Srbije, inžinjeri, projektanti.

Na trećem modelarskom skupu najavljen je dolazak gostiju članova upravnih odbora klubova Srbije, predsednik Vazduhoplovnog Saveza Srbije, predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva, predsednica Udruženja žena letača Srbije.

“Na ovom revijalnom skupu biće predstavljeni svi tipovi letelica, od jedrilica, helikoptera, aviona, i verovatno će biti i jedan avion sa motorom na mlazni pogon, tako da će biti zanimljivo. Program je slobodan i bez nekih pravila, odnosno uslova za letenje. Svako će imati pravo da leti svoj letačkih program, neće biti nikakvih ogrnaičenja, naravno uz poštovanje svh bezbednosnih uslova za letenje na samom aerodromu”, najavio je  Ivan Besedniki iz Aero kluba Valjevo.

“Koristimo ovu priliku da pozovemo sve naše sugrađane, đake svih škola Valjevske opštine, nastavnike, profesore da nam se pridruže, upoznaju se sa modelarstvom kao sportom, pogledaju program i uživaju u prirodi Divačkog aerodroma. Predlažemo posetiocima, da ukoliko žele da isprate ceo program, ponesu sendvič, vodu i neko ćebence ili prostirku, jer se veći deo programa odvija u vazduhu, tako da ležeći ili sedeći može biti prijatnije. Takođe kačket, šešir i kremu za sunčanje. Očekivana temperatura za taj dan je oko 25 stepeni celzijusa”, rečeno je prilikom najave modelarskog skupa u Divcima.

Prema rečima Slobodana Andrića iz Aero kluba Valjevo, modelarstvo je azbuka vazduhoplovstva i vrlo je bitno u razvoju jednog pilota da prođe kroz modelarsku sekciju. Kako je rekao, Aero klub Valjevo je Modelarsku sekciju u Valjevu pokrenuo pre 3 godine i trude se da održe kontinuitet u radu i da tu sekciju pretvore u ozbiljnu školu modelarstva.

Modelarsku sekciju u prostorijama Tehničke škole uspešno vode Ivan Besednik i Slobodan Rajević.

“Prošle godine smo krenuli sa drugom generacijom. Sa uvođenjem vanrednog stanja prekinuli smo sve radnje, ali svakako ćemo ih završiti tokom leta. Deca su svoje modele skoro završila. Ne odustajemo, spremamo novi program i upis novih članova za narednu godinu”, rekao je Slobodan Rajević.

“Naše sportsko vazduhoplovstvo je palo na niske grane, mada ima pojedinaca koje ostvaruju izvanredne rezultate i na svetskom nivou. Moramo se potruditi da decu zainteresujemo, da ih edukujemo, da prođu obuku, da posle modelarstva nastave sa naprednijom obukom za jedriličare i motorne pilote. To je nekada bila praksa, iz tih grupa regrutovali su se budući piloti civilnog i vojnog vazduhoplovstva, poljoprivdene avijacije”, istakao je Ivan Besenik.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.