Skupština usvojila Odluku o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta

Nakon usvajanja dnevnog reda, odbornici u Skupštini grada Valjeva, kao i svi prisutni, minutom ćutanja odali su počast vojniku Stojadinu Mirkoviću i majoru Milanu Tepiću, koji su 29. septembra 1991. godine poginuli u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

Skupstina-grada-Valjeva-5

Odbornici u Skupštini grada Valjeva usvojili su Odluku o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Valjeva, kao i Odluku o prihvatanju ponude za pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva.

U cilju pokazivanja spremnosti da unaprede međusobne odnose, kao i jasno iskažu namere za realizaciju investicije u Srbiji, kompanija iz Savezne Republike Nemačke, Ministarstvo privrede Republike Srbije i grad Valjevo su potpisali Memorandum o saradnji.

Kompanija iz Nemačke posluje u industriji sanitarija i aktivna je već 120 godina na tržištu, poseduje pet pogona u četiri države širom sveta i zainteresovana je za izgradnju i otvaranje novog proizvodnog pogona u Srbiji, odnosno za realizaciju investicionog projekta koji podrazumeva otvaranje novog pogona za proizvodnju na teritoriji grada Valjeva.

S obzirom na prisutna ograničenja u okviru Privredne zone Valjevo i nemogućnosti formiranja odgovarajuće parcele za smeštaj svih planiranih objekata neophodnih za proces proizvodnje, grad Valjevo je pronašao rešenje i lokaciju za realizaciju ovog investicionog projekta, za čije formiranje je bilo potrebno izmeniti granicu postojećeg Generalnog urbanističkog plana, kao i granice katastarskih opština Valjevo i Popučke.

Skupština grada Valjeva usvojila je Izmene i dopune GUP – a – prva izmena za površinu od 34,9 ha koja se nalazi u KO Popučke, odnosno proširenje građevinskog područja u kome je planirana privredna namena, kao i definisanje novih lokacija za izgradnju infrastrukturnih objekata u javnoj svojini grada Valjeva, a koji su neophodni za funkcionalnost planiranog područja.

S obzirom da Vlada Republike Srbije, na predlog ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva, utvrđuje projekte za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju, za potrebe upućivanja inicijative grada Valjeva ka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za proglašenje ovog investicionog projekta za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju, potrebno je da se katastarske parcele pribave u javnu svojinu grada Valjeva.

Skupstina-grada-Valjeva-3

Odbornici su doneli Odluku o prihvatanju ponude za pribavljanje neizgrađenog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva.

Komisija za građevinsko zemljište je donela zaključak koji je upućen Skupštini grada Valjeva, odnosno na usvajanje Odluke o prihvatanju ponuda za pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta. Katastarske parcele nalaze se uz kompleks građevinskog zemljišta koje je u svoji grada Valjeva i predstavljaju jedini mogući način pribavljanja zemljišta neposrednom pogodbom za formiranje građevinskih parcela u skladu sa Planom generalne regulacije – Privredna zona – a sve u cilju realizacije investicionog projekta za izgradnju objekata od interesa za Republiku Srbiju.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je da je nemački investitor pokazao ozbiljnu zainteresovanost, čijim se dolaskom stvara prilika za nova radna mesta i u drugim branšama.

Skupstina-grada-Valjeva-4

„Najava novih investicija predstavlja sjajne vesti za grad Valjevo i iz tih razloga, najpre zahvalnost predsedniku Republike Srbije, celom timu koji je na tome radio i omogućio nove razvojne šanse za naš Grad. To je upravo nešto o čemu treba uvek da pričamo, o budućnosti, investitorima, o tome da ćemo Privrednu zonu uposliti i da ćemo našim sugrađanima obezbediti nova radna mesta, a ovo je samo jedan od koraka. Ogroman je rad iza nas, mali broj ljudi možda zna koliko truda i eneregije ulažemo u sve ovo, a ovo je jedan od ključnih koraka da završimo pregovore sa nemačkim investitorima“, naglasio je gradonačelnik.

 

Izvor: leparecvaljeva.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.