Slike i crteži Bogdana Miščevića u Galeriji “Trnavac”

Samostalne izložbe slika i crteža Bogdana Miščevića, jednog od značajnih predstavnika srpske fantastike, koji više od pet decenije živi i stvara u Sjedinjenim Američkim Državama biće otvorena u petak, 14. juna, u 19.30 časova, u Internacionalnom umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”.

Bogdan Miščević “ZVEZDA JE ROĐENA”, akril na platnu i pozlata, 60 x 90 cm, 2018

U postavci u Galeriji Internacionalnog umetničkog studija biće izložena 33 Miščevićeva dela nastala od dvehiljadite ka ovamo. Dakle, reč je o novijim slikama i crtežima, koji su rađeni pretežno akrilom, kombinovanom tehnikom i pozlatom na platnu, tvrdoj podlozi i papiru

Slikarski poriv i umetnički izraz svrstali su Bogdana Miščevića među srpsku fantastiku, koja čini najvažniji balkanski doprinos u modernoj umetnosti. Svoje slikarstvo Miščević opisuje kao san koji večito želi da pretvara u stvarnost koja živi životom jedne davno usnule bajke.

Miščevićevo “novije” slikarstvo ne izranja iz magičnog sveta, duboko je u surrealizmu i nadrealizmu, definiše ga jedinstvenost izraza u mnoštvu detalja i simbola, kao i odanost bojama: plavetnoj, zlatnoj, terakot, biskupsko-ljubičastoj, glineno-zelenoj i oker bojama njegovog rodnog Korduna. Pritom, kao umetnik koji je već zašao u devetu deceniju života, veštim potezom i idejom uspeva da “natera” posmatrača da traga za tajnom života u njegovim delima i za odgovorima na pitanja koja postavlja u svom umetničkom univerzumu.

Bogdan Miščević “TRENUCI SREĆE”, akril na papirum 45 x 35, 2016

Bogdan Miščević uspeo je tokom svoje višedecenijske umetničke delatnosti da formira svet likovno visoko izražene fantastične figuracije bliske stvaraocima dve najbolje evropske postnadrealne katedre – Mediale i Bečke škole fantastičnog realizma. Važnu ulogu u tom umetničkom sazrevanju i “pregrupisavanju” imao je njegov odlazak iz Beograda u Pariz 1963. godine, gde je proveo izvesno vreme i upoznao značajne jugoslovenske slikare Ljubu Popovića, Dadu Đurića… U gradu (iz) snova mnogih umetnika otpočela je njegova slikarska Odiseja, ali ga je sačekala i ljubavna sudbina, koja ga je kasnije odvela put Amerike i Baltimora, gde je osnovao porodicu.

Bogdan Miščević “NIKOLA TESLA”, akril na platnu, 76 x 60 cm, 2018

No, emigrantsku nostalgiju nikad nije krio, štaviše kaže da ljubav koju oseća prema svojoj zemlji itekako utiče na njegovo umetničko stvaralaštvo. Tako su često “glavne uloge” na njegovima slikama poverene srpskim velikanima, poput Nikole Tesle, Karađorđa, Vuka Karađića, srpskih svetaca… Neke od tih slika uvrštene su u postavku njegove izložbe u Internacionalnom umetničkom studiju, koja će pred Valjevcima biti mesec dana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.