SOT u novim rukama – Hipokratova zakletva, argumenti i transparentnost jedini pravi put!

Novi rukovodilac Stručno-operativnog tim grada Valjeva za borbu protiv pandemije COVID-19 je dr Zoran Živković, specijalista nuklearne medicine, inače zamenik gradonačelnika Valjeva. Živković je imanovan za šefa SOT-a nakon odbijanja direktorke valjevskog Zavoda za javno zdravlje dr Marije Gavrilović da bude ponovo imenovana na tu odgovornu funkciju. Živković je za Valjevska posla kazao da svi članovi tima maksimalno odgovorno izvršavaju sve svoje zadatke na rešavanju epidemiološke situacije na teritoriji našeg grada i da je pandemija sada pod kontrolom. Govoreći o radu SOT-a, on je između ostalog kazao i da su napravljeni propusti koji su u ovom trenutku svedeni na tolerantan nivo.

Dr Zoran Živković, rukovodilac Stručno-operativnog tima i zamenik gradonačelnika Valjeva / Foto: iz arhive Valjevska posla

“Od početka pandemije članovi tima koji čine direktori valjevskog Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Apotekarske ustanove, Vojske Srbije, uključujući i moju malenkost, maksimalno odgovorno izvršavaju sve svoje zadatke na rešavanju epidemiološke situacije u Valjevu i Kolubarskom okrugu. U prilog tome govori i činjenica da je prosečan broj novoobolelih pacijenata na dnevnom nivou između 10-15% od ukupnog broja pregledanih, što je pokazatelj da u ovom trenutku pandemiju u Valjevu držimo pod kontrolom. Ne ulazeći u raniju problematiku, ističem da postoji saglasnost svih članova tima u donošenju predloženih mera i zaključaka, uz postajanje samosvesti o učinjenim propustima, koji su u ovom trenutku svedeni na tolerantan nivo”, naglašava novi šef SOT-a zahvaljujući se na ukazanom poverenju, uz podsećanje da njegova specijalnost nije epidemiologija.

Osim stručnog angažmana, prema najavi dr Zorana Živkovića, jedna od novina u radu Tima kojim rukovodi, biće i transparentnost prema javnosti. “Transparentnost je, osim Hipokratove zakletve, uz ubeđenje da samo snagom argumenata možemo pobediti pošast sa kojom se sukobljavamo, jedini pravi put”, kratko o tome kaže novi rukovodilac Stručno-operativnog tima grada Valjeva.

Odmah po preuzimanju ove funkcije, dr Živković je održao sednicu SOT-a koja je, kako je rekao, protekla u konstruktivnoj atmosferi. Prema njegovim rečima, usvojene su mere koje se odnose na stabilizaciju zdravstvenog stanja obolelih, uz sprovođenje svih algoritama od strane Instituta “Batut”, do stvaranja efikasnih uslova za rad zdravstvenih ustanova na teritoriji našeg grada. S tim u vezi, svakodnevno se prati rad COVID ambulante u Novom naselju, organizacija rada Službe Hitne pomoći, kao i Prijemno urgentnog centra i Infektivnog odeljenja valjevske bolnice.

“U ovom trenutku posebno želim da istaknem primeran nivo saradnje COVID ambulante valjevskog Doma zdravlja, Infektivnog odeljenja valjevske bolnice i ovdašnje Službe hitne medicinske pomoći, koja u ovom trenutku postoji, uz nužne korekcije. Do sada su osim broja testiranih pacijenata, poseban problem predstavljali dužina čekanja na rezultate testiranja, koja su neretko uslovljena intenzitetom rada referentnih laboratorija i  koju u ovom trenutku svodimo na realnih 24 časa od dana testiranja sa uključenjem Veterinarskog instituta Šabac”, pojasnio je Živković.

Znajući da su predložene mere socijalne izolacije i nepopularnog policijskog sata jedini pravi način da se broj umrlih od COVID infekcije meri stoltinama, a ne hiljadama, Živković je sugerisao sugrađanima da se strpe u periodu od naredne 2 sedmice kada se, kako je istakao, očekuje pad platoa krive obolelih i stabilizacija zdravstvenog stanja na nivou cele Srbije, pa samim tim i Valjeva.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.