SPOMEN TABLA MAJORIMA ALEKSANDRU MIŠIĆU I IVANU FREGLU – HEROJI KOJIMA SMO SE ODUŽILI OSAM DECENIJA KASNIJE

Nakon više od osam decenija od ubistva majora Vojske Kraljevine Jugoslavije, Srbina Aleksandra Mišića (sina vojvode Živojina Mišića) i Slovenca Ivana Fregla, na parkingu iza Privrednog suda, na mestu gde je pre više od tri decenije nalazio stari valjevski zatvor u kome su pomenuti majori proveli svoje poslednje dane, na mestu gde se pretpostavlja da su streljani, a potom i sahranjeni bez ikakvog obeležja, predstavnici Valjevskog pokreta otpora postavili su spomen tablu u znak sećanja na ove junake.

IMG_20240607_121310

Kako je tom prilikom istakao istoričar dr Vladimir Krivošejev, Valjevo se mnogim herojima nije odužilo na pravi način, kao i da je istorijski zaborav bio ciljan i nameran. U želji da se ta nepravda ispravi, Valjevski pokret otpora insistira na objektivnom, realnom i neselektivnom sećanju.

IMG_20240607_120402

Zahvaljujući majorima Mišiću i Freglu komadant Ravnogorskog pokreta Jugoslovenske vojske otadžbini, tada još uvijek pukovnik, general Dragljub Draža Mihajlović je uspeo da se skloni. Mišić se lažno predstavio kao Draža i potera je obustavljena, a kada su ih doveli u Valjevo saznala se istina, ukazao je dr Krivošejev na ove istorijske podatke.

IMG_20240607_121340

“Suđeno im je u Valjavu. Po prvoj presudi su bili osuđeni na višegodišnju robiju, ali je vrlo brzo ta presuda preinačena u smrtnu kaznu. Oni su svoje poslednje dane proveli ovde, gde se pre više od 30 godina nalazio stari valjevski zatvor. Najverovatnije su i Mišić i Fregl streljani tu u dvorištu. Pouzdanih podataka nema, ali postoje dokumenta koje govore da su tokom jeseni 1941. godine Nemci mnoge taoce i zatvorenike streljali upravo ovde u dvorištu. Svedok toga je sudija Milenko Jovanović, koji je sa prozora suda gledao streljanja”, ispričao je dr Krivošejev uz napomenu da su te žrtve zaboravljene, kao i mnoge druge poput žrtava revolucionarnog terora koji je usledio posle 1944. godine, kojima će se takođe odužiti.

“Zašto se u ovoj zemlji i u ovom narodu Mišić i Fregl ne pominju i prećutkuju već 83 godine? U čemu se sastojao njihov zločin?”, pita se arhitekta i heraldičar, bivši predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović, koji je trebalo da govori prilikom postavljenja spomen table, ali je iz zdravstvenih razloga izostao. Njegov govor prenela je valjevska glumica Maja Lukić.

IMG_20240607_120904

“Mišić i Fregl nisu proglašeni za narodne heroje, po njima se ne nazivaju škole niti proizvodni pogoni. Mišić i Fregl nisu unapređeni u vojvode, čak ni u generalem ni za života, ni posmrtno…Pa zašto smo onda mi danas ovde? Zbog nas i zbog ljudi kojima je stalo i zbog onih koji su sačuvali vrlinu stida i dar kajanja, zbog budućnosti onih koji su odgajani na zvečećim neistinama i na tupom ćutanju… Danas stojimo ovde pred jednom jednostavnom pločom na tankoj metalnoj konstrukciji. Nema betona i kamena. Nema umetničkih istraživanja sopstvenog manjka darovitosti. Nema postrojenih zvaničnika i parade mažoretkinja. Nema ničega, osim stida i ponosa. Stida što nam je trebalo osam decenija za najprirodniju stvar na svetu. Ponosa što se i posle osam decenija imamo čime dičiti i sećati sa zahvalnošću i ljubavlju. I što smo nadživeli sebe sami. Naše sećanje obojeno je kajanjem. Naš ponos je okaljan sramotom ćutanja iz straha… Zato smo ovde. Da odamo poštu jednom Srbinu i jednom Slovencu. Zato što smo još uvek i uprkos svemu, ipak ljudi”, poruka je Dragomira Acovića.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply