Srpski karum tim iz Valjeva spreman za Nicu

Srbija ima reprezentaciju u karumu, čiji su članovi svi Valjevci. Petočlana srpska karum reprezentacija iz Valjeva, u sastavu Vladimir Sarić (46), Dragomir Protić (39), Aleksandar Tanasković (37), Dragan Marić (34) i Momčilo Danić (33), putuje na Evropsko prvenstvo u karumu koje će se održati u Nici od 21. do 24. juna. Svi su članovi Karum kluba Valjevac i ovo je treće evropsko prvenstvo na kojem Valjevci prezentuju Srbiju, tako da se više ne mogu smatrati početnicima u ovom sportu, koji nosi nadimak “indijski bilijar”, a o kojem se nedovoljno zna u našoj državi. Cilj ovih Valjevaca u srpskim dresovima je da se na predstojećem takmičenju plasiraju za jedan stepenik više nego prošle godine kada su bili osmi u Evropi.

“I ove godine se najbolji karum u Srbiji igra u Valjevu, pa je i reprezentacija 100% valjevska. Trener će nam biti šveđanin Mehedi Hasan, poreklom iz Bangladeša, višestruki prvak Evrope, koji nam je prošle godine bio u poseti i obučavao nas. Na Evropskom prvenstvu u Italiji prošlog leta smo završili ekipno kao osmi, ali smo izvojevali i prve pobede nad Česima i Nemcima. Šansu trazimo u duelu sa Česima, da ih pomaknemo sa sedmog mesta jedan stepenik naniže”, kaže naš Valjevac Aleksandar Tanasković, član reprezenatcije Srbije u karumu.

Prema njegovim rečima, ovogodisnji favoriti za titulu timskog prvaka Evrope su Francuzi bez ikakve sumnje, jer imaju trenutno najboljeg igrača Evrope u eikpi, domaći teren, vernu publiku i blagonaklonost sudija.

Prošlogodišnji tim Srbije na EP u karumu održanom u Italiji (foto: Karum klub Valjevac)

Na pitanje gde su održane pripreme za Evropsko prvenstvo, Tanasković šaljivo odgovara da dalje od Valjeva nisu otišli, ali da su “trčali od jedne do druge firme i po Gradskoj upravi” radi nalaženja sredstava za predstojeći projekat Karum Fest 20018, koji će biti organizovan na jesen.

Detalj sa Carrom Eurocup-a 2017. u Italiji – u plavim majicama levo Dragomir Protić, desno Aleksandar Tanasković (foto: Karum klub Valjevac)

“Velika zahvalnost Gradu Valjevu što nam pomaže u nameri da napravimo prvi internacionalni karum turnir u Valjevu, kao svojevrsni test pred mnogo vece izazove koji nas iščekuju za par godina. Grad nam je pomogao sa 60.000 dinara i taj novac će biti iskorišćen za pravljenje karum tabli i pribavljanje drugih neophodnih rekvizita za igru. Posle turnira sve table i oprema biće poklonjene valjevskim osnovnim i srednjim školama”, pojašnjava Aleksandar Tanasković i naglašava da nema sumnje da će taj projekat bit pun pogodak, pogotovo sa gostima iz insotranstva koji će održati i otvoren čas karuma za sve zainteresovane posetioce.

Karum Klub Valjevac je svojim redovnim članovima pre nekoliko meseci dodao i juniorski pogon. Učenici Valjevske gimnazije i Tehničke škole dobili su karum table na korišćenje kako bi se bar neko od njih “zarazio” karumom.

Evropsko prvenstvo u karumu, koje počinje za dve sedmice u Nici, može se pratiti na oficijelnom sajtu http://www.carrom.net/eurocup2018/eccwhat.php, a članovi reprezentacije iz Valjeva će na se truditi da na svojoj Facebook stranici https://www.facebook.com/Karum.Valjevo obaveštavaju javnost o postignutim rezultatima.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.