SSP: Plasirane notorne laži o poseti lidera SSP-a Valjevu

Medijska prašina, koja se podigla po dolasku lidera Stranke slobode i pravde nije se slegla ni posle skoro 7 dana od njihove posete. Dragan Đilas i Marinika Tepić održali su konferenciju za novinare u centru grada, nakon koje se saopštenjem za javnost prvo oglasio Gradski odbor SNS Valjevo, a potom i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. O svemu tome, čitalo se i slušalo prethodnih dana u “nastavcima”, ne samo u lokalnim glasilima već i u brojnim nacionalnim pisanim i elektronskim medijima. Upravo su saopštenje gradonačelnika Gojkovića i plasiranje “salve lažih vesti” od strane “prorežimskih tabloida i medija” bili tema konferencije za medije Gradskog odbora Stranke slobode i pravde. Kako se moglo čuti u obraćanju lidera valjevskog SSP-a, Gojković je “zloupotrebio funkciju gradonačelnika Valjeva radi prljave političke propagande” i izneo “notorne laži” o dolasku čelnika SSP-a u saoštenju, baš kao i tabloidi sa “apsurdnim navodima” o jednoj sasvim običnoj poseti čelnika jedne opozicione partije. Na konferenciji za medije, prikazani su snimak i fotografije samog dolaska i posete Dragana Đilasa i Marinike Tepić u Valjevo kako bi se opovrgle “lažne tvrdnje” u “prorežimskim medijima”.

Sa konferencije za medije GrO SSP Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Gradonačelnik je njegovo saopštenje završio iznošenjem notornih laži o dolasku čelnika SSP-a Dragana Đilasa i Marinike Tepić u Valjevo sa dva automobila u vrednosti od oko 200.000 evra. Nakon svih dokaza koje smo danas izneli na ovoj konferenciji za medije očigledno je da je on zloupotrebio funkciju gradonačelnika Valjeva radi prljave političke propagande. Da li ga je makar malo sramota zbog laži koje je izneo? Dosta je bilo igranja uloge zalutalog nevinašceta, “dobrog dečka iz komšiluka” koga su okružile neke zle čike, “glave bez jezika” što bi rekao naš narod. Svaka dilema je otklonjena ovim sramnim saopštenjem kojim se gradonačelnik lično uključio u prljavu igru njegovih patrona. Nakon ovog saopštenja nameće se pitanje – koja je razlika između prethodnog gradonačelnika Valjeva i ovog aktuelnog? Da se ne zavaramo, svi su oni isti i to se nikada neće promeniti. Konačno je taj “dobri dečko iz komšiluka” pokazao svoje pravo lice, iznoseći notorne neistine o ljudima koji su protivnici ovog destruktivnog režima, a koji je i njega iznedrio pravo niotkuda. Da budemo jasni, sve što smo danas izneli taj “dobri dečko iz komšiluka” odlično zna, ali mu to očigledno ne smeta da sedi na mestu gradonačelnika u svojstvu obične marionete. No, dani pred nama pokazaće zbog čega je pristao na tu ulogu i čije interese zastupa i štiti”, kazao je Branko Ivković, predsednik GrO SSP Valjevo.

Branko Ivković. predsednik GrO SSP Valjevo / Foto: Valjevska posla

Komentarišući navode gradonačelnika iz saopštenja da je ponosan na građane koji nisu iskazali podršku SSP-u Ivković je poručio Gojkoviću da se mane komentarisanja opozicionih stranaka i da bi mu bilo bolje da kaže da li je ponosan i na laži, pretnje i ucene kojima su građani Valjeva svakodnevno izloženi od strane kabadahija iz redova vladajuće stranke, a čiji je nosilac liste bio na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

“Da li je gradonačelnik ponosan i na pravljenje spiskova zaposlenih za skupove podrške u javnim preduzećima i gradskoj upravi na kojima je i on prisutan, na lažljive bot brigade, na pretnje otkazima istim tim građanima, uvrede i klevete kojima su izloženi njegovi sugrađani koji drugačije misle? Kakav li je osećaj stajati pred svojim ucenjenim i poniženim sugrađanima na tim skupovima. Da li je gradonačelnik ikada osudio najprizemnije napade na novinare i političke protivnike od strane jurišnika iz njegove stranke ili je možda i njemu PR menadžer postao perjanica prethodne gradske garniture Zoran Majdak, imajući u vidu sadržinu njegovog saopštenja? I na kraju pitamo, da li je prstom mrdnuo da spreči nezapamćeni medijski linč našeg sugrađanina od strane režimskih tabloida, čija je krivica samo to što je parkirao automobil na javnom mestu i što je otvoreno rekao da je već čuveni “porše” njegov? Bolje bi bilo da gradonačelnik ne troši osećaj ponosa na ovakve stvari, već da ga pokaže pred donovima iz Beograda i Uba kada dođu da ga “preslišavaju” po divčibarskim hotelima”, istakao je Ivković.

Anđelka Đuričić Rakić, potpredsednica GrO SSP Valjevo, govorila je šta se događalo u danu pred dolazak lidera SSP-a i na dan same njihove posete, uz napomenu da njihove tvrdnje potkrepljuje čitav niz fotografija i snimaka napravljenih kako su i čime Đilas i Marinika došli 10. jula u Valjevo. Ona je kazala da je “kampanja plasiranja lažnih vesti” započeta dan pre najavljene posete, kada se pojavila vest da su aktivisti SSP-a plakate sa najavom dolaska svojih lidera prelepili preko umrlica.

“Nijedan plakat preko umrlice nije nalepljen, veoma se vodilo računa sa čim se lepi i na kom mestu, upravo da bi se nakon posete ti plakati jednostavno skinuli. Očigledno je pak da je neko za potrebe kreiranja lažne vesti jedan plakat skinuo i prelepio preko plakata umrlih sugrađana kako bi pre dolaska Dragana i Marinike pokušali da izazovu animozitet građana prema njima”, istakla je Anđelka Đuričić Rakić.

Anđelka Đuričić Rakić, potpredsednica GrO SSP Valjevo / Foto: Valjevska posla

Ona je rekla i da pojedni novinari tokom konferencije za medije nisu uspeli pitanjima da isprovociraju negativnu reakciju čelnika SSP-a, nakon čega je usledila salva lažnih vesti plasiranih najpre od strane jednog tabloida, da bi se u roku od par sati te lažne vesti proširile i stigle do televizija sa nacionalnom frekvencijama i dovele do toga da se istima bave ministri, poslanici, pa čak i sama premijerka. Kako je istakla, veći deo Srbije, pa i naših sugrađana, dobio je potpuno lažnu sliku o poseti Dragana Đilasa i Marinike Tepić zahvaljujući kvazinovinarima koji su istu iskoristili da bez ikakvog razloga klevetaju lidere SSP-a, pa i neke naše sugrađane.

“Tako je, najpre, objavljena vest da je Marinika Tepić u Valjevo došla skupocenim džipom, pa onda i da se Dragan Đilas u Valjevu sastao sa sudijom Osnovnog suda u Valjevu i da je to glavni razlog njegove posete, a da ta sudija na svom Fejsbuk profilu “blati predsednika Vučića” sa sve “skrinšotovima” navedenog profila, da bi u narednim danima kada je otkriveno ko je vlasnik “poršea” čija se slika pojavila u novinama, promenili priču da je naš sugrađanin – uspešan privrednik ustvari “krimi-tajkun koji se obogatio za vreme Đilasa, te da je on dao to svoje vozilo Mariniki da se voza po Valjevu”. Slike i snimak potvrđuju i to da se Marinika po Valjevu uopšte nije “vozala” već je zajedno sa predsednikom stranke, članovima Gradskog odbora Stranke slobode i pravde i drugim aktivistima šetala centralnim gradskim ulicama, Karađorđevom, kejom Kolubare, Trgom Vojvode Mišića, nakon čega je obavljena poseta manastiru Lelić do kog smo stigli vozilima članova stranke”, kazala je Đuričić Rakić.

Prema njenim rečima, koliko su apsurdni navodi tabloida da je pravi razlog posete Dragana Đilasa Valjevu bio “tajni sastanak” sa sudijom Osnovnog suda u Valjevu, govori i činjenica da je fotografija koja se pojavila u medijima sačinjena na javnom mestu, gde tokom vikenda boravi najveći broj naših sugrađana, tako da na tom mestu “tajni sastanak” sam po sebi nije moguć.

“Ta naša koleginica, inače član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Valjevu, već 4 i po godine nije sudija Osnovnog suda u Valjevu već advokat. Da su nazovi novinari hteli time da se bave mogli su to proveriti sa dva klika na sajtu Osnovnog suda u Valjevu, ali onda ne bi imali priču za svoju lažnu vest, niti dali povoda pojedinim poslanicima, pa čak i ministrima da to dignu na nacionalni nivo i da se čak pojedini od njih bave razrešenjem osobe čija je sudijska funkcija prestala gotovo 5 godina pre događaja o kojem pišu”, istakla je potpredsednica GrO SSP Valjevo.

Foto: GrO SSP Valjevo

Anđelka Đuričić Rakić je naglasila da je ovo primer kako se ni iz čega pravi afera i težište interesovanja javnosti prebacuje sa onog što je značajno na druge beznačajne stvari.

“Ono čega ćemo se mi kao članovi Stranke slobode i pravde držati i što će nas voditi u našoj borbi protiv laži i dezavuisanja ljudi, jesu iznete ideje, optimizam kojima su zračili i građani Valjeva i predstavnici Stranke slobode i pravde u subotu i ogromna energija da se konačno dese promene kojih smo svi toliko željni”, zaključila je Đuričić Rakić .

Dolazak lidera SSP-a u Valjevo / Foto: GrO SSP Valjevo

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.