Počeli 25. Mišićevi dani

U Mionici su danas polaganjem venaca počeli 25. Mišićevi dani, polaganjem venaca na spomenik slavnom vojvodi na Mišićevom trgu. Vence su položili predsednik opština Mionica Boban Janković, predstavnici Vojske Srbije pukovnik Saša Stoiljković, potpukovnik Milinko Nenadović i major Zoran Drakulić. U delegaciji su bili i zamenik predsednika i predsednik skupštine opštine, načelnik policijske uprave Mionica Milan Popović kao i predstavnici udruženja penzionera i drugi zvaničnici. Nakon polaganja venaca delegacija je posetila rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u mioničkom selu Struganik.

Opština Mionica
U sklopu Mišićevih dana, ove godine se obeležava i 100. godina od smrti Živojina Mišića, koji je rođen u mioničkom selu Struganik.

Jubilarni, 25. “Mišićevi dani” održaće se od 16. do 20. jula u Mionici.

– Mišićevi dani su najznačajnija manifestacija za našu opštinu, i jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji. Mišićevi dani su posvećeni očuvanju istorijskih i kulturnih vrednosti i tradicije srpskog naroda. Veličanstveno junaštvo Mišića i srpskih vojnika nas obavezuju da budemo dostojni čuvari herojskog nasleđa! U čast vojvode Živojina Mišića ove godine uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva kulture počinjemo gradnju Kuće Kolubarske bitke, kojom ćemo junačko delo Mišića i srpskih vojnika, sačuvati od zaborava i učiniti dostupnim novim generacijama. Poštujući tradiciju Mionica ove godine ulaže značajna sredstva u svoju budućnost. U saradnji sa Vladom, ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja planiramo da realizujemo veliki broj projekata u oblasti školstva, zdravstva, putne i komunalne infrastrukture, a unapredićemo i našu turističku ponudu – kaže Boban Janković predsednik opštine Mionica.

Opština MionicaU okviru manifestacije nastupiće kulturno-umetnička društva, organizovaće se izložbe dečijih radova i sportski susreti. Večeras u 21 čas počinje koncert Danice Krstić na Trgu vojvode Živojina Mišića. A povodom jubileja organizovani su koncerti Saše Matića 19. jula i Milice Pavlović 20. jula. Koncerti počinju u 21 sat na Trgu Živojina Mišića.

Opština MionicaVojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.