STALI RADOVI NA BRZOJ SAOBRAĆAJNICI U VESELINOVCU

Zbog nerešenih pravno –imovinskih odnosa porodica Pivić u valjeskom selu Veselinovac zaustavila je radove na brzoj saobraćajnici Valjevo – Iverak – Nepričava. Poučeni lošim iskustvom svjih komšija, Pivići nedozvoljavaju ulazak u svoje imanje dok nedobiju  neophodnu  dokumentaciju i dok im zemlja ne bude isplaćena. Pristali bi da im se isplati i  30 hiljada po aru, kolike su zvanične  procene , i pored toga što smatrju da njihova zemlja više vredi.

 

„Ponovo su danas pokušali da udju u posed kao i pre četiri dana. Papirologija nije završena do kraja. Mi smo radove zaustavili. Bili su iz policije, iz SUP-a Valjevo i rečeno im je da u posed ne ulaze dok ne dobijemo rešenje i dok pare ne legnu na račun, kaže Milijana Pivić iz sela Veselinovac.

Milijana i Zoran Pivić su ugledni poljoprivredni proizvodjači u ovom kraju, bave se  proizvodnjom mleka. Pored Kolubare imaju  2 hektara i 80 ari  zemlje. Kažu da im je ovo najplodnija parcela koju imaju i da  neće dozvoliti da im se udje u posed dok im se ne uplati novac, bar 30 hiljada po aru koliko su  dobili neki vlasnici u njihovom  okruženju.

„ Dok se neko ne pojavi i ne ponudi  cenu ili pozove na razgovor, mi se nećemo pomeriti.  Slali smo dopise i načelniku gradske uprave, i „Putevima Srbije“ i na kraju ministru Tomislavu Momiroviću, ali niko se nije udostojio jedno slovo da nam odgovori. Ako ništa bar da nam kaže, nismo nadležni za to! U ovoj državi je došlo dotle da radi ko šta hoće“, kaže Milijana Pivić I naglašava da se u gradskoj upravi u Valjevu ponašaju prema njima drsko, “kao da smo mi njima ušli u posed, a ne oni nama”.

Sladjana Milinković, zajedno sa komšijama, došla je da podrži familiju Pivić, jer kaže da njena porodica ima loše iskustvo. Dozvolili su pod pretnjom  da im mašine na trasi brze saobraćajnice udju u posed pre tri meseca. Od tada do sada nema ni rešenja o eksproprijaciji, niti uplate novčane naknade za uzurpiranu zemlju.

„ Oni su nama pretili da ćemo morati da platimo ležarinu kamiona i njihovih mašina ako ih ne pustimo u posed. Možete misliti koja je to cifra? Kada smo otišli u opštinu videli smo da nema rešenja o eksproprijaciji našeg imanja.  Ništa nam nije isplaćeno. Proizvodnja nam je uništena, videćete da nemama više ispust za štalu, saobraćajnica je vrlo blizu naše kuće. Mi smo se opredelili za poljoprivrednu proizvodnju, imamo i strugaru, ali ni sa njom sada ne možemo da radimo jer nemamo više pad za drva. Zato sam i došla da podržim Piviće da im se ne dogodi ono što se meni dogodilo“, kaže Sladjana MIlinković iz Valjevske Loznice.

I nisu samo rešenja i isplate problemi ovih ljudi. Prolaskom brze saobraćajnice mnoge njihove parcele duž reke Kolubare ostale su sada nedostupne, bez puta i prilaza.

Brza saobraćajnica ovim ljudima nije prošla samo kroz imanja, nego, čini se,  i njihov život. Donela im je mnogo problema i odnela miran san. To sada tako izgleda, a  šta će doneti vreme, videćemo!

Naravno da je moglo I sve drugačije  da su nadležni imali više sluha za ove ljude, koji su se našli na trasi brze saobraćajnice.

Milena KUzmanović

Milena Kuzmanović, N1,  selo Veselinovac, Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.