STIŽE NOVA GENERACIJA ANSAMBLA MLADIH VIOLINISTA “LA CAMPANELLA”

Najpre kao profesor violine u SMŠ “Živorad Grbić” (od 2002. godine), a poslednju deceniju i kao šef Gudačkog odseka, mr Snežana Stevanović je od samog početka svoje pedagoške karijere pokazala izraženu inicijativu za razvoj svog odseka i stvaranje jednog, drugačijeg ambijenta za razvoj mladih gudača. Od 2003. godine je umetnički rukovodilac prvog gudačkog ansambla u istoriji škole, koji se tokom godina razvijao i iznedrio Gudački orkestar OMŠ i Gudački orkestar “Feniks”, a 2016. godine je formirala i ansambl mladih violinista “La Campanella” koji su činili učenici pripremnog i prvog razreda valjevske Muzičke škole. Upravo početkom ove nedelje održana je audicija za nove članove ansambla u Modernoj galeriji Valjevo, u čijem prostoru će “La Campanella” funkcionisati.

La Campanella (4)

Cilj i inspiracija za osnivanje ovog ansambla bili su da se što veći broj naših mladih sugrađana upozna sa muzičkom umetnosti i da se formira kvalitetan violinskog potencijala za nastavak njihovog obrazovanja u valjevskoj Muzičkoj školi, otkriva mr Stevanović.

“Ustaljen oblik nastave instrumenta u našim muzičkim školama su individualni časovi sa budućim malim muzičarima, a ja sam kroz orkestarsko angažovanje dece primetila da su oni u kolektivu znatno zainteresovaniji, mnogo brže shvataju, napreduju i da su jedni drugima velika podrška i motivacija. Iz tog razloga 2016. godine formiram ansambl malih violinista “La Campanella”. Planirala sam da svoja prva znawa o violini steknu u grupnom angažovanju i rezultat je bio izvanredan. Svi učesnici su početni nivo sviranja savladali za mnogo kraće vreme nego što je to uobičajeno u standardnoj nastavi i već kao ansambl nastupili na Novogodišnjem koncertu škole”, objašnjava ova sjajna profesorka, koja je sa svojim učenicima osvojila preko 80 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih su većina prve nagrade i laureati.

Mr Snežana Stevanović (2)

Mr Snežana Stevanović

U njenoj klasi je diplomiralo deset violinista od kojih je sedmoro nastavilo školovanje na muzičkim akademijama. O tome kako mr Snežana Stevanović radi sa polaznicima, kao i o kvalitetu radionice, dovoljno govori podatak da su svi polaznici prve generacije “La Campanella” danas učenici Muzičke škole, a mnogi su nosioci najznačajnijih nagrada sa takmičenja u zemlji i inostranstvu.

“Upravo jedan od najvećih benefita violinskog studija “La Campanella” je činjenica da u njemu učestvuju deca starosti od 6 do 8 godina (i malo stariji, a i malo mlađi). Po zakonu, prvi razred muzičke škole mogu da upišu deca od devet godina, tako da je ova radionica idealna prilika za sve male violiniste koji svoje obrazovanje žele da počnu ranije. Onog momenta kada postanu učenici muzičke škole, oni su u značajnoj prednosti u odnosu na svoje vršnjake, jer već poseduju izvođačka znanja i iskustva”, kaže mr Stevanović i otkriva da su u planu javni nastupi studija, za koje je, kako reče, sigurna da će predstavljati svojevrsnu atrakciju u gradu.

La Campanella

“Smatram da je svako umetničko angažovanje dece veoma značajan faktor za kulturu grada, time automatski stvaramo platformu za kulturnu ponudu grada u budućnosti, omasovljavamo umetničku publiku i ceo proces rezultira duhovnim i kulturnim ozdravljenjem sredine, što nam je u ovim vremenima potrebnije nego ikad”, zaključuje mr Snežana Stevanović.

La Campanella (1)

B. M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.