“Stop nasilju” – poručile članice valjevskog SNS-a

Unija žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Valjevu javno je osudila, kako je više puta ponovljeno na konferenciji za medije, nasilje i pokušaj napada na žene koji su se dogodili u petak ispred Skupštine grada Beograda. Predstavnicima medija obratile su se direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić, načelnica Odeljenja komunalne policije Grada Valjeva Milica Petković i direktorak Centra za socijalni rad Katarina Miličević, sve tri članice Napredne stranke. One su  uputile apele nadležnim državnim organima da svojim delovanjem spreče dalje nasilje nad ženama i saopštile da i one kao žene funkcioneri u Valjevu takođe trpe određeni vid nasilja preko društvenih mreža.

Sa konferencije za medije Unije žena GrO SNS-a u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

“Nemam nameru da se izvinjavam što sam žena, što sam uspešna, ali moramo da kažemo stop nasilju. Ne samo nad ženama, nego nad svima. I nad decom i nad životinjama i nad muškarcima. Apelujem na sve državne organe, koji mogu da imaju uticaja na takva dešavanja, da svim snagama i svim svojim sredstvima spreče dalji postupak Saveza za promene i svih ostalih, koji utiču i koji dejstvuju tako što napadaju žene. Mi, kao žene funkcioneri u Valjevu, trpimo određeni vid nasilja preko društvenih mreža. Ja lično neću da imenujem ljude koji to rade i uopšte me ne zanima zašto to rade. To samo pokazuje njihovo kućno vaspitanje”, rekla je direktorka valjevskog Doma zdravlja dr Branka Antić i iznela podatke koji ukazuju da se broj ubijenih i povređenih žena u našoj zemlji iz godine u godinu povećava i da je u poslednjih 10 godina u Srbiji ubijeno 350 žena.

Milica Petković, načelnica Odeljenja komunalne policije Grada Valjeva, kazala je da joj je kao nekome ko je 12 godina proveo radeći u dva značajna valjevska medija, a nakon toga i 10 godina u Skupštini grada Valjeva, prilično teško i da je emotivno doživela sve ono što se dešavalo ispred Skupštine grada Beograda.

“Ja bih vas zamolila da obratite pažnju na dve stvari. Jedna je pitanje koje je vaša koleginica Jovanа Jovančić sa Televizije Prva uputila Bošku Obradoviću, a koje je glasilo: “Jel` ovo  način?”. Odgovor koji je dobila čuli smo svi putem medija. Drugo, ako je zaista namera grupe huligana koja se našla ispred Skupštine grada Beograda bila da podnesu zahtev za smenu zamenika gradonačelnika Beograda, molim vas da pogledate poslovnik Skupštine grada Beogarada, kao i svaki drugi poslovnik, a na kraju krajeva i poslovnik Skupštine nešeg grada, u kojem su jasno navede procedure da se tako nešto uradi. Ostaje pitanje da li je zaista motiv bilo to, jer taj zahtev može podneti jedno, dva ili pet lica, a ne masa koja se našla ispred. Sa ovog mesta, u ime žena i koleginica iz SNS-a, zaista apelujem na državne organe, pre svega na policiju, da preduzme sve korake iz svoje nadležnosti da se ovo više ne ponovi”, naglasila je Milica Petković.

Sa konferencije za medije Unije žena GrO SNS-a u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Kao žena koja rukovodi ustanovom koja se bavi nasiljem, a ponajviše nasiljem u porodici, direktorka Centra za socijalni rad u Valjevu Katarina Milićević naglasila je da ona i njene koleginice iz SNS-a, koje obavljaju važne funkcije u gradu,  ne mogu da ostanu neme na sve što se dešavalo poslednjih nekoliko dana.

“Pojedinci koji su pripadnici opozicije su prošli put na društvenim mrežama pisali najgnusnije laži, vređanja i ponižavanja. Mi nismo kurve, mi nismo jahačice apokalipse, mi sve časno, odgovorno i savesno obavljamo svoje poslove i samo zato što smo žene trpimo najgore uvrede i najgori tip nasilja, koji neko može da izgovara, a da za to ne snosi nikakve konsekvence”, istakla je Katarina MIlićević i takođe uputila apel svim nosiocima državnih funkcija i onima koji sprovode zakone da pogledaju šta se radi, šta se piše po društvenim mrežama i da se konačno svi porocesuiraju”. Ona je ovom prilikom saopštila podatak da je u Centru za socijalni rad u Valjevu prošle godine evidentrano 338 lica koja su se prijavila da su žrtve nasilja, od čega je 249 žena. “Šta ćemo mi da poručimo svim tim ženama koje su se javile da ih ova držvava i mi zaštitimo od nasilnika?”, upitala je Katarina Milićević.

Sa konferencije za medije Unije žena GrO SNS-a u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Na pitanje novinara Televizije Valjevo plus kako kao članice SNS-a komentarišu “žestoke napade na pojedine valjevske novinarke, koje takođe samo rade svoj posao”, Katarina Milićević je odgovorila da je ona protiv svakog vida nasilja, i verbalnog i fizičkog.

“Ja sam ispred institucije gde imate nultu toleranciju na nasilje. Mi se sada u 21. veku borimo za normalnu i pristojnu Srbiju. Ne znači da je neko ko je na funkciji, ko časno obavlja svoju delatnost, kome ne možete da istaknete nikakvu zamerku vezano za rad i profesionalizam, već samo zato što je žena trpi najgnusnije gnusne laži od pojedinaca koji svašta izgovaraju i ne odgovaraju za to što su rekli. Većina nas ovde koji imamo svoje porodice osećamo se veoma nesigurno i za sebe i za svoju decu”, rekla je u svoje ime Katarina Milićević.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.