Besplatnim preventivnim pregledima obeležen Svetski dan zdravlja

Akcijom besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica Valjevo i domovi zdravlja Kolubarskog okruga radno su obeležili Svetski dan zdravlja.

U Opštoj bolnici Valjevo su danas, 7. aprila, kada se obeležava Svetski dan zdravlja, u periodu od 8 do 16 časova, rađeni ORL i EKG pregledi, kao i pregledi krvnog pritiska i šećera u krvi. U Opštoj bolnici Valjevo, gde je zabeležena najveća zainteresovanost za preventivne preglede, 220 naših sugrađana prekontrolisalo je svoje zdravstveno stanje sa ukupno 394 ponuđena pregleda. Od tog broja, 41 lice nije imalo zdravstveno osiguranje. U ORL ambulantama pregledano je 99 pacijenata. Urađeno je 55 merenja glikemija, 100 EKG pregleda i 140 merenja krvnog pritiska.

U ostalim zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskog okruga, svoje zdravstveno stanje prekontrolisalo je još par stotina osoba. Bez obzira da li su imali neki vid zdravstvenog osiguranja, svi građanisu imali priliku da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje nekim od ponuđenih pregleda i tako aktivno učestvuju u brizi o sopstvenom zdravlju. Na taj način svaki pojedinac, daje lični doprinos prevenciji na aktivan način, a takođe doprinosi ranom otkrivanju i dijagnostikovanju simptoma, koji otkriveni u ranim fazama oboljevanja, sprečavaju razvoj ozbiljnih oboljenja.

Specijalista otorinolaringologije dr Jugoslav Pavlović smatra da je akcija besplatnih preventivnih pregleda usmerena na lokalizaciju iz njegove specijalističke regije veoma uspešna.

“Odziv građana je veoma zadovoljavajući. Uglavnom je to patologija nagluvost i neke infekcije srednjeg uha. To je ono što je dominantno u ovim pregledima. Navikao sam da radim svoj posao odgovorno koliko mogu i nije mi pala teško ova nedeljna akcija. I ljudi su veoma zadovoljni sa ovom akcijom, veoma podržavaju ono što se dešava u našoj ustanovi i smatraju da je dobro što su akcije jednom mesečno. Prevencija je možda najbitniji faktor brige o zdravlju”, zaključio je dr Jugoslav Pavlović, dodajući da smatra da je jednom godišnje poželjno uraditi kontrolni pregled zdravstvenog stanja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.