STVARNOST KOJA PEVA – GLASNO BRAVO ZA KONCERT NA OTVORENOM VALJEVSKE MUZIČKE ŠKOLE!

Preko tri stotine izvođača, od muzičkog zabavišta i pripremnog razreda završno do srednjoškolaca Muzičke škole “Živorad Grbić”, uključujući i učenike izdvojenih odeljenja (Mionica, Lajkovac, Osečina) i dobar deo kolektiva, od solista do malih i velikih ansambala, nastupilo je na koncertnom maratonu pod nazivom “Stvarnost koja peva” koji je valjevska Muzička škola priredila za svoje sugrađane, za sve aktuelne i buduće đake, za sve Valjevce koji cene njihov trud i konstantno zalaganje, a pre svega, za one koji znaju da uživaju u kvalitetnom zvuku i pažljivo odabranom i pripremljenom repertoaru!

Koncert 150

Ovo je bio treći koncert na platou ispred Muselimovog konaka, prostora koji je postao prostor Muzičke škole, omiljen upravo zbog ovakvih koncerata, čime je Muzička škola uspostavila još jednu lepu tradiciju u svom radu. Kao idealna završnica bogatog ciklusa koncerata koje je škola priredila povodom 70. rođendana, ovaj koncert bio je ujedno i najava malog zatišja pred veliko finale proslave ovog značajnog jubileja koje će biti upriličeno na jesen, kada je škola i počela sa radom davne 1954. godine.

Koncert 030

“Nismo želeli mnogo da eksperimentišemo. Ovaj prostor je postao prostor muzičke škole i da je postao i omiljen u Valjevu upravo zbog ovih koncerata. Zadržali smo istu koncepciju koja je bila i prethodne dve godine, s tim da je specifičnost prvog dela koncerta ove godine bila u tome što smo po prvi put okupili aspolutno svu našu decu. Što se tiče pripremnog razreda, imali smo goste iz izdvojenih odaljenja koji su nastupali uz pratnju svojih profesora, njih oko 150 na sceni, i to je bilo vrlo emotivno. Kada je reč o drugom delu koncerta, moram da se pohvalim da nam broj orkestara raste i to je specifično. Za razliku od ansambla harmonika koji smo imali prošli put, sad imamo jedan orkestar od 20 harmonikaša, tu je naš prepoznatljivi Feniks, gudači osnovne škole, nešto veći ansambl gitara, dva četvororučna dueta na klaviru i dva kamerna trija i naravno naši horovi, mešoviti horovi osnovne i srednje škole, i Devojački hor”, sa velikim zadovoljstvom i ponosom ističe direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” mr Suzana Radovanović Perić.

Koncert 051

Kompozicije pisane za decu i opus narodnog stvaralaštva uveo je publiku u ovaj neverovatni maraton, da bi usledile kompozicije klasične, tradicionalne, popularne i filmske muzike koju je izvelo preko sto učesnika okupljenih u orkestrima, horovima i kamernim ansamblima škole.

Koncert 447

“Sve ono što je veliko i snažno i što se radilo u toku cele školske godine večeras će ovde da zazvuči, a mi smo vrlo svesni repertoara koji koncerti na otvorenom zahtevaju, ponajmanje klasike. Ne zato što smatramo da klasika ne treba da se sluša ili što je prevaziđena, ili zato što hoćemo i mi, ne daj Bože, da se komercijalizujemo i priklonimo nekim novim, ne tako lepim trendovima, naprotiv. Ideja je da kroz neke popularnije kompozicije koje izvodimo, a večeras imamo i filmsku i tradicionalnu muziku i dosta plesnih numera, privučemo našu publiku i delima klasičnog repertoara. Kada nas čuju u nekim pitkim melodijama i kada im se to dopadne, poželeće da nas čuju i u ozbiljnijim, kao i da dođu u Muzičku školu koja ima vrlo razvijenu koncertnu sezonu”, otkrila je direktorka škole pred početak ovog nesvakidašnjeg događaja koji, bar na tih nekoliko sati, čini da naša stvarnost zvuči mnogo radosnije, prefinjenije i ohrabrujuće!

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply