Sudbina “Abraševića” zavadila odbornike

Osnivanje centra za negovanje tradicionalne kulture u Valjevu podelilo i članove Srpske napredne stranke. Kao delatnost navedeni zdravstvo i ugostiteljske usluge.

Deo nasambla KUD koji je ponos grada na Kolubari (foto: novosti.rs)

Iako iz lokalne samouprave u Valjevu poručuju da je centar za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” osnovan kako bi se ovdašnje istoimeno kulturno-umetničko društvo sa dugom tradicijom i brojnim priznanjima sačuvalo od gašenja, neki odbornici smatraju da iza najnovije odluke Skupštine stoje politika, odnosno “ambicije pojedinaca koji su željni direktorske fotelje”.

Odbornik ovde vladajućeg SNS dr Milan Marković je podsetio na to da je početkom godine, prilikom usvajanja programa KUD “Abrašević”, na sednici Skupštine grada bilo rečeno da ono odlično radi, a sada se najednom ispostavilo da amaterima treba spas. Smatra i da je prilikom osnivanja Centra prekršen statut “Abraševića”, po kojem KUD može da bude ugašen samo uz saglasnost Konferencije amatera.

– Politika nije smela da se umeša u “Abrašević” koji više od stotinu godina čuva tradiciju i kulturu – kaže dr Marković.

– Odluka o gašenju Kulturno-umetničkog društva je doneta retroaktivno, pa osnovano sumnjam da je to učinjeno pod pritiskom nove direktorke. Osnivanje nove ustanove je, pritom, dovelo do smanjenja broja članova, kojih je nekada bilo više od 250, a sada ih je jedva osamdesetak. I roditelji dece koja se bave kulturnim amaterizmom su jasno poručili da se ne slažu sa gašenjem starog “Abraševića” i formiranjem ustanove.

Opozicioni odbornici su istakli da nije moguće formirati nadzorni odbor jer nova ustanova ima samo dva zaposlena, a sporno im je i to što se u Statutu – kao jedna od delatnosti novoformiranog Centra – navode zdravstvena zaštita i ugostiteljske usluge.

S obzirom na to da se u gradu na Kolubari spekuliše i o tome da je, u međuvremenu, osnovan novi KUD, pod nazivom “Abrašević 1905”, postavljeno je i pitanje zašto lokalna samouprava nije osnovala ustanovu koja će se baviti svim udruženjima iz ove oblasti.

– Nisam očekivao da će “Abrašević” biti ovako zanimljiva tema – poručio je sa skupštinske govornice gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

– Mi smo čak povećali budžet, u nameri da ga sačuvamo, između ostalog i od politizacije, pa ova oblast konačno postaje uređenija. Da bi donela odluku, vlast ne mora sa bilo kim da se konsultuje, pogotovo ne one koji žele da budu konsultovani sa ove govornice.

Podrška

Osnivanje nove ustanove je sjajna stvar za “Abrašević” – smatra pozorišni reditelj Miroslav Trifunović. – Dobro je to što je Valjevo takav model organizovanja preuzelo od Kragujevca, kako bi “Abrašević” bio sačuvan. Ovo je postavljanje dobrog temelja, koji će garantovati budžetsko finansiranje, stabilnost i sigurnost, a da se to nije dogodilo, 112 godina staro kulturno-umetničko društvo bi se ugasilo, uprkos sjajnim rezultatima, nagradama i referencama.

 

Branko Puzović (Večernje novosti, www.novosti.rs)

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.