Sutra počinje DOCTRINA FAIR!

Treću po redu Valjevski sajam knjiga i obrazovanja DOCTRINA FAIR počinje sutra, 9. maja, u 12 časova, u Centru za kulturu Valjevo i završava je narednog dana. Iz Udruženja građana Open Minded, kao organizatora ove manifestacije, ističu da je tematski okvir programa ove godine širok, ali da ne odstupa od matrice ustanovljene sa prvim Sajmom, a to je insistiranje na kvalitativno jakom kulturnom sadržaju. Posetioce Sajma očekuju promocije knjiga savremenih autora (“Kvadratni koren iz života” Muharema Bazdulja, “Dušanova kletva” Vanje Bulića i kniga “Život i smrt Milenka Pavlovića”), interaktivne panel diskusije posvećene dvadesetogodišnjici od NATO bombardovanja i 30 godina od pada Berlinskog zida, zatim interesantna predavnja, projekcije filmova, pozorišna predstava, mutički koncert, izložba stripa, kviz znanja…

Predsednik Organizacionog odbora Valjevski sajam knjiga i obrazovanja DOCTRINA FAIR Ivan Bazrđan kaže da zbog celokupnog ovogodišnjeg programa ovaj Sajam poprima oblik prvog multimedijalnog spektakla, koji je nažalost u današnje vreme, zbog nedostatka novca, nekaraktersitičan za male sredine.

“Valjevo jedino kroz ovakve sadržaje može razbiti sada već ustaljeno stereotipno mišljenje o našem gradu kao provincijskoj sredini u kojoj se ništa ne događa. Da bi naš grad u kulturnom životu Srbije ponovo igrao važno mesto potrebno je prepoznati i podržati sve inicijative, koje za cilj imaju stvaranje boljeg imidža grada. Takođe, mora nam biti jasno da kao društvo ne smemo dozvoliti da nam rijaliti kultura i neprekidni vašar, koji nesumnjivo utiču na razvijanje nevoljnosti upuštanja u ozbiljnije konverzacije, postanu stalni obrazac življenja. Naša se egzistencija ne sme svesti na animalnu filozofiju Višnjevskog iz Crnjanskove “Druge knjige Seoba”, koji smatra da treba samo gledati “U se, na se, i poda se”. Zato smo mi našim programom nastojali da obuhvatimo sve generacije Valjevaca i Valjevki, a programska šema je kreirana tako da svako za sebe može pronaći interesnu sferu”, ističe Ivan Bazrđan.

Novina Sajma ove godine biće nagrade za najmarljivije i najtalentovanije učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Valjeva i opštine Osečina putem likovnog i literarnog konkursa. Za najbolja tri rada u obe kategorije omogućene su vredne nagrade. Za osvojeno 1. mesto sledi novčana nagrada u iznosu 10.000 dinara, vaučer u prodavnici Una Mega Shop u iznosu 3.000 dinara, komplet knjiga Vulkan izdavaštva ili štafelaj. Drugoplasirani će biti nagrađeni vaučerom u prodavnici Una Mega Shop u iznosu od 2.000 dinara, dok se za osvojeno 3. mesto dobija komplet knjiga Vulkan izdavaštva ili štafelaj.

O likovnim nagradama odlućivaće stručni žiri, koga čine profesorka istorije umetnosti Nataša Kristić i student doktorskih studija Fakulteta likovnih umetnosti Luka Tripković, dok će za literarni konkurs biće zadužen stručni žiri u sastavu profesorke srpskog jezika Milene Milisavljević, profesora srpskog jezika Željka Obrenovića i bibliotekara Ivana Bazrđana.

Nagrade će biti uručene nakon svečanog otvaranja Sajma, na kom će se prisutnima obratiti predstavnik Udruženja Open Minded, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Violeta Milošević i predstavnik Grada Valjeva. Nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert kamernog sastava TRIO ARTIS, koji čine Angelina Novaković – violina, Andrija Mirković – klarinet i Andrijana Božić – klavir.

Kako 9. maj važi za Dan pobede nad fašizmom, posetioci že u 14 časova moći da pogledaju film Alana Parkera “PINK FLOYD: THE WALL”, koji na alegoričan način pokušava simbolički da obuhvati sve one stalno prisutne totalitarne i distopijske stege društva u kojima savremeni čovek obitava. Takođe, ove godine navršava se 20 godina od NATO bombardovanja, te nas u 16 časova očekuje predstavljanje knjige posvećene ratnom heroju Milenku Pavloviću, koji je hrabro svoj život položio u odbranu svoje zemlje, a o NATO bombardovanju će govoriti i prof. dr Mile Bjelajac na javnoj tribini u 17 časova. Nakon javne tribine u 18 i 30 čeka nas predstavljanje knjige Muharema Bazdulja “Kvadratni koren iz života”, koji važi za jednog od najtraženijih, ali i literarno najprefinjenijih domaćih autora. U saradnji sa KUD “Abrašević” u program Sajma je uvrštena njihova nova predstava “Pseće srce”, koju je prema tekstu Mihaila Bulgakova režirao Miroslav Trifunović, a koju zainteresovani mogu pogledati u Velikoj sali Centra za kulturu u 20 časova. Nakon zaista raznih kulturnih programa, zbijenog dana, publika će nakon predstave moći da se opusti i popriča o danu za njima uz FREE BAND, koji će nastupiti nakon završetka predstave.

Drugog dana Sajma, u petak, 10. maja, program počinje u 13 časova sa kvizom znanja. Kviz je organizovan za učenike valjevskih srednjih škola na temu “Valjevo koje volim”. Ovo je samo još jedan način da se učenici na osnovu knjige Jovanke Božić, koju je ona uradila u saradnji sa svojim učenicima, što bolje upoznaju sa gradom i ulicama u kojima žive. Svi zainteresovani koji žele kibicerski da provere svoje znanje o svom gradu mogu doći u hol Centra za kulturu. Nakon toga uslediće komemorativno podsećanje na velikana jugoslovenskog i srpskog filma Dušana Makavejeva i projekcija filma “Čovek nije tica” u 15 časova. Ova, 2019. godina, nosi još jednu važnu godišnjicu sa sobom, a to je osam stotina godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Stoga će prof. dr Ljubiša Despotović u 18 časova održati predavanje i predstaviti knjigu “Geopolitika Svetosavlja srpsko nacionalno pitanje u istorijskom rasponu od krštene do prirodne Srbije”, dok će Marinko Lugonja u 19 časova govoriti o “Podvigu svetitelja”. Za kraj Sajma, u 20 časova, ostavljena je promocija knjige još jednog autora koji je drag Valjevcima, a to je Vanja Bulić injegova najnovija knjiga “Dušanova kletva”. Tokom oba dana Sajma biće organizovana štandovska prodaja knjiga, a u izložbenom prostoru biće istaknuti najbolji literarni i likovni radovi.

Valjevski sajam knjiga i obrazovanja DOCTRINA FAIR pomogli su Grad Valjevo, Opština Osečina, Dunav Osiguranje, Una Mega Shop, Centar za kulturu, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”, Narodna biblioteka Osečina i Moderna galerija. Svi programi Sajma su besplatni.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.