Svetovi Dade Đurića

Moderna galerija u Valjevu podsetiće na delo velikog slikara od subote 23. septembra. Pojedini radovi biće prvi put prikazani javnosti.

Valjevo

Dado Đurić umetnost izdigao iznad egzistencije bića

Izložba dela Miodraga Dade Đurića, pod imenom “Dado – Slike” biće otvorena u subotu, 23. septembra, u Modernoj galeriji u Valjevu. Reč je o najvećoj izložbi slika ovog umetnika na prostorima bivše Jugoslavije, a biće prikazana dela kroz koja se mogu pratiti najznačajniji periodi stvaralaštva Dade Đurića. U sve tri izložbene prostorije, posetioci će moći da vide neke od njegovih najmonumentalnijih slika koje se nalaze u Srbiji, a svi radovi su iz privatnih kolekcija, tako da će pojedina dela prvi put biti prikazana javnosti.

Istoričarka umetnosti Nataša Kristić u katalogu izložbe kaže da Miodrag Đurić – Dado “spada u red vrsnih usamljenika”:

– Čitav njegov život stao bi u jedan pasus, za njegovu umetnost potrebno je mnogo više. I on, toga svestan, ne žali. U godinama duboke zrelosti veli: “Meni je moje slikarstvo, da oprostiš, važnije od mog života”, dalje u tekstu brutalnije ojačava ideju: “Meni je moje slikarstvo, da oprostiš, važnije od moje smrti”. Izrečeni ultimativni estetski imperativ određuje Dadu kao fatalistu. Malo je onih u istoriji slikarstva koji su umetnost izdigli iznad egzistencije bića, poništili sopstvenu tvar i u potpunosti se predali činu kreacije” – ističe Kristićeva.

DRUŽENjE SA LjUBOM

Miodrag Dado Đurić rođen je 1933. godine na Cetinju u Crnoj Gori, Umetničku školu završio je u Herceg Novom, a potom Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, kod profesora Marka Čelebonovića. U Beogradu se upoznao sa umetničkom grupom Mediala i Ljubom Popovićem, sa kojim je nastavio druženje u Parizu. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za životno delo, najvećeg državnog priznanja Crne Gore, koju je predstavljao na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji. Pred kraj života, radio je na slikama koje su bile izložene na Svetskoj izložbi u crnogorskom paviljonu u Šangaju u Kini.

Branko Puzović (Večernje novosti, www.novosti.rs)

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.