Težnja ka boljem i jedinstvenom svetu

“Nisu čuvari Aleksandra Obradovića sadašnje institucije. Njegovi čuvari ste vi i javnost širom Srbije. Mi ćemo to da završimo. Ovo vaše delo biće trajno zapamćeno kada se uspostavi normalan poredak u okviru istinskog autoriteta, autoriteta dobrog zakona i zakonitosti”, poručio je prof. dr Čedomir Čupić na sinoćnom skupu podrške Aleksandru Obradoviću koji je održan na Gradskom trgu u Valjevu. Ovom skupu prisustvovali su i roditelji Obradovića, koji se već dva meseca nalazi u kućnom pritvoru, a sa govornice su stizale poruke o nasušnoj potrebi za boljim i pravednijim svetom i lepšim sutra za sve nas.

Sa protesta “Sloboda za Aleksandra” u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

“Pad jednog diktatora započeo je u Valjevu na Gradskom trgu, na Petrovdan 12. jula 1999. godine”, podsetio je Valjevce na događaje iz devedesetih Srđan Milivojević najavivši kao govornika Bogoljuba Arsenijevića Makija rečima: “Kada taj čovek prvi put posle 20 godina ima nešto da kaže, onda ga vredi slušati”.

Maki je rekao da sve nas u protestu vezuje želja za boljim i pravednijim svetom i lepšim sutra.

“Spaja nas želja i hrabrost, a pokreće nas energija Aleksandra Obradovića”, rekao je Maki i dodao: “Bili Ajliš u svojoj pesmi govori o tome šta bi svet učinio u poslednjih pet minuta, Darija Stavrovič o neprestanom kruženju ljubavi, osećanja i teženje za boljim svetom, Teodor Tošić, naš mladi sugrađanin se, takođe, u svojim pesmama obraća boljem i jedinstvenom svetu”.

Bogoljub Arsenijević Maki na protestu “Sloboda za Aleksandra” u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Profesor dr Čedomir Čupić u svom obraćanju naglasio je da protestvuju građani koji još drže do morala i savesti.

“Čovek bez savesti je zver, a zajednica bez savesti je zverinjak. Ova vlast upravo to hoće, da celu zajednicu pretvori u zverinjak. Od tolikog Valjeva sa toliko stanovnika vas je ovde 200-300 i vi održavate čovečnost ovog grada. Svi okolo će se stideti, ali učiće od vas kako postati savesno i moralno biće”, rekao je profesor Čupić.

Prof. dr Čedomir Čupić na protestu “Sloboda za Aleksandra” u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Borko Stefanović iz Saveza za Srbiju rekao je da je došao u Valjevo da kaže da ništa više neće biti isto i da ono što su uradili Valjevo, “Krušik”, a pre svega Aleksandar Obradović, je pukotina u brani koja služi da narod ne vidi korupciju u Srbiji, otimanje, nasilje, laž, kontrolisane medije, masovni lopovluk.

“Hrabri čovek je tu branu razvalio.  On je pokazao kako oni funkcionišu i kako izgleda kula od slonovače Srpske napredne stranke, kako otimaju narodne pare, kako se bogate, kako sinovi očevima poslove nameštaju. Zato je heroj ne samo Valjeva, nego cele Srbije, i zato neka njegova porodica, koja je večeras sa nama, zna da sa divljenjem, pordškom i solidarnošću gledamo u njegovom pravcu”, rekao je Stefanović.

Borko Stefanović na protestu “Sloboda za Aleksandra” u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Savo Manojlović predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitost kazao je da u vremenima kada ljudi čine sve da dobiju posao, Aleksandar Obradović je svoj posao žrtvovao, ugrozio je ličnu bezbednost i odrekao se mira svoje porodice. Prema rečima Manojlovića, Alaksandar  je u svima nama i u celoj Srbiji probudio nadu, i dok on ne bude slobodan mi ne smemo stati i ne smemo prestati da se bunimo.

“U vremenima kada su po Srbiji u zatamnjenim džipovima bez tablica horde mraka ulazile ljudima u kuće držeći u jednoj ruci kesu sa brašnom i šećerom, a u drugoj stegnutu pesnicu, u vremenima kada su političkim protivnicima razbijali glavu, u vremenima kada su po državnim preduzećima išli sa spiskovima i terali ljude prvo da aplaudiraju predsedniku ove države, a onda da ne poštuju bol i suze roditelja mrtvog kolege, u tim vremenima tame jedan čovek se probudio i pokazao svetlo, taj čovek je Aleksandar Obradović”, poručio je u Valjevu Savo Manojlović.

Sa protesta “Sloboda za Aleksandra” u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Na skupu je saopšten i podatak da je prikupljeno preko 10.000 potpisa za puštanje na slobodu Aleksandra Obradovića i da građani očekuju da se nadležne institucije izjasne o navodima koje je Obradović izneo u javnost.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.