Valjevski Muzej vredno radi na otvaranju sale Drugog svetskog rata – U postavci će biti prezentovani najobjektivniji mogući podaci!

Projekat otvaranja sale Drugog svetskog rata u Narodnom muzeju u Valjevu bio je jedan od glavnih projekata koje je direktorka Jelena Nikolić Lekić postavila pred sebe kada je prošle godine imenovana na rukovodeću finkciju ovdašnjeg Muzeja. Prva faza tog projekta, za šta su dobijena i određena sredstva od Ministarstva kulture, biće završena do decembra meseca, a prema direktorkinoj najavi ceo projekat i konačno otvaranje kompletne sale Drugog svetskog rata biće u novembru mesecu naredne godine.

Prva faza projekta postavke Drugog svetskog rata privodi se kraju. Podrazumeva obezbeđivanje namenskog prostora za salu u kojoj će biti postavka i njegovo sređivanje. Takođe ta prva etapa projekta podrazumeva i izradu namenskih vitrina u kojima će biti smešteni eksponati, čije je prikupljanje intenzivirano od prošle godine.

“Kada sam postavljena na funkciju direktora Narodnog muzeja Valjevo 8. marta prošle godine, zacrtala sam neke ciljeve koje želim da ostvarima za vreme svog mandata, da nešto uradim ne samo za Muzej i Valjevce, već za čitavu Srbiju. Između ostalog, među tim ciljevima bila je i postavka u Kući Nenadovića, koja je otvorena 26. oktobra u Kulturno-istorijsklom komplesku u Brankovini. Kao glavni projekat koji sam sebi zacrtala je otvaranje sale II Svetskog rata, koja je u pripremi od 2007. godine kada je otvorena naša stalna centralna postavka u Muzeju. Mislim da je dosta godina prošlo otkako je ta sala u poripremi i da je sada krajnji rok da tu pripremu od 2007. godine i dovršimo. Upravo zbog toga smo i ušli u taj projekat na početku mog mandata”, kaže za Valjevska posla direktorka Narodnog  muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić.

Projekat podrazumeva istraživanje dešavanja tokom Drugog svetskog rata u samom Valjevu i valjevskom kraju. Imajući u vidu osetljivost i škakljivost same teme, valjevski Narodni muzej je neobrađuje samostalno, već zajedno sa saradnicima Instituta za savremenu istoriju iz Beograda dr Kostom Nikolićem, koji se inače bavi temom Četnika i doktorantom Nemanjom Devićem koji se bavi istraživanjem Partizana.

“Oni već marljivo sa nama rade godinu dana na prikupljanju podataka vezanim za Drugi svetski rat. Nećemo ništa prepuštati slučaju, u postavci će biti prezentovani najobjektivniji mogući podaci, prikupljeni ne samo zahvaljujući Istorijskom arhivu Srbije nego zahvaljujući marljivim istraživanjima obojice ovih stručnjaka za navedene oblasti, a naravno i našim istoričarima u Muzeju. Veliki deo posla je završen. Obrađene su 1941. i 1942. godine, ostale su 1943. i 1944. godina kada se Drugi svetski rat u Valjevu privodio kraju”, kaže Jelena Nikolić Lekić.

Veliki akcenat centralne postavke Narodnog muzeja dat je Prvom svetskom ratu i Muzej kao institucija koja se bavi istraživanjima treba da prezentuje na najjobjektivniji mogući način i Drugi svetski rat.

“Koliko god mišljenja bila oprečna i različita, mi ne možemo zaboraviti i zanemariti jedan deo istorije. Drugi svetski rat ne zaslužuje da bude zanemaren. Moramo da se suočimo sa činjenicama. Verujem da je škakljivost same teme bila razlog što moji prethodnici nisu ušli u koštac sa tim. Naši istoričari su zaista vredno radili i sada vredno rade na tome, tako da možemo i naredne godine aplicirati kod Ministarstva kulture i baš na 75. godišnjicu od završetka Drugog svetskog rata konačno otvoriti salu posvećenu tom velikom ratnom sukobu”, ističe direktorka Narodnog muzeja Valjevo.

Inače, prema najavama diektorke valjevskog Muzeja, u martu mesecu 2020. biće inovirana postavka u Protinoj školi, koja je iz 1984. godine, a za novembar je najavljeno svečno otvaranje sale Drugog svetskog rata, čime će, na neki način, biti zaokružena celina koju je Jelena Nikolić Lekić zacrtala u planu i programu rada Narodnog muzeja Valjevo za vreme svog mandata.

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.