Tišine Jelene Jeremić

U svečanoj sali Valjevske gimnazije održana je promocija prve zbirke pesama “Tišine” bivše učenice ove škole  Jelene Jeremić,  profesorke srpskog i grčkog jezika u Beogradu. Promociju su organizovali maturanti Gimnazije zajedno sa svojom profesorkom književnosti Milenom Milosavljević, nekada i Jeleninom omiljenom profesorkom.  U publici, pored Jelenine najbliže rodbine, bili su sadašnji i bivši gimnazijalci, poštovaci svoje škole i ljubitelji poezije, tako da je sam događaj bio više od promocije, razmena iskustava i pozitivne energije.

img_20220526_1018031

Foto: Valjevska gimnazija

Poezija Jelene Jeremić je poezija o odrastanju, iskrena, nežna, zavodljiva! Sanja Lalić, profesorka književnosti, koja je pisala recenziju za zbirku “Tišine” , između ostalog  je rekla da je Jelena dama koja zna šta će sa svojim tišinama.

“Ume tu tišinu da osluškuje i oblikuje po zahtevima svog, a i našeg srca. Ona se ne udvara i ne dodvorava čitaocima, već otresito, gotovo muški, kaže: Ko ne sanja i ne mašta, taj ne živi!”, napisala je Lalić .

Stihove su govorili učenici Valjevske Gimnazije, a i muzička pratnja bila je u realizaciji učenika ove škole. Autorka Jelena Jeremić je u iskrenom razgovoru sa mauturantima poručila da je moguće materijalizovati svoje snove i jednog dana vratiti u svoju školu i sedeti sa “druge strane klupe”.

img_20220526_101940

Foto: Valjevska gimnazija

“U čitavoj zbirci svepristutna je glad za slobodom, svest da će skidanje okova, oslobađanje od šablona i kalupa doneti olakšanje, svakako, ali ‘gledanje u plafon’ neće promeniti ništa. Zato je potrebno trgnuti se, odbaciti sve ono što nas žulja, tišti i sputava, spakovati sve to u fioku, onu na dnu i hrabro zakoračiti dalje. Jer sve je stvar izbora. I posle izneverenih očekivanja i lažnih obećanja potrebna je hrabrost da se izabere lepota. Jelena bira da bude slobodna, da se nasmeje prošlosti, koketno joj namigne u prolazu i visoko uzdignute glave nastavi dalje kao da se ne poznaju”, naglasila je recenzentkinja Sanja Lalić o zbirci “Tišine”, u kojoj su pored 41 pesme zastupljenje i tri kratke priče. Korice je dizajnirala Vanja Jevtić, lekturu i korekturu uradila Jovana Trajković, a kao izdavači potpisuju se sama autorka i ubska biblioteka “Božidar Knežević”.

Do nekog ponovnog literarnog susreta sa Jelenom, u Valjevskoj Gimnaziji, ili na nekom drugom mestu!

1653643404469

Foto: Valjevska gimnazija

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.