Tok epidemije

U izveštaju direktorke Zavoda za javno zdravlje Valjevo, dr Marije Gavrilović, o toku epidemije na teritoriji Kolubarskog okruga sa presekom na dan 19. jula, ističe se da je u prvom talasu epidemije, od marta do maja meseca, prijavljeno 296 slučajeva, a potom da se posle pauze od oko tri sedmice, od početka juna ponovo registruju novi slučajevi, kojih je do 19. jula ukupno 591. Takođe se navodi da je u periodu od 1. do 19. jula uzeto 1969 uzoraka na PCR testiranje, kao i da je 777 novih pozitivnih slučajeva korona infekcije, što je 39.5%.

Coronavirus

Dat je podatak da je na teritoriji Kolubarskog okruga u periodu od 14. marta do 31. maja preminulo 28 osoba, ali da za sve nisu stigle prijave smrti iz ustanova tercijarne zaštite gde su lečeni. Prema podacima iz izveštaja, u julu mesecu je prijavljen po 1 smrtni ishod kod pacijenta iz Lajkovca, Ljiga, Mionice i 2 iz Valjeva kod kojih je laboratorijski potvrđena infekcija i 1 iz Ljiga sa kliničkom slikom COVID-19 infekcije.

Opština Valjevo:

U drugom talasu epidemije je zaraženo 466 osoba osoba. U odnosu na prethodnu sedmicu, prosečna starost se pomera u narednu starosnu kategoriju i iznosi 44,7 godina. Održava se široka lokalna transmisija. Od 17. juna počinju da se registruju novi slučajevi na području opštine Valjevo koji su vezani za ekspoziciju u eogradu. Značajan broj zaraženih i članova njihovih porodica je u vezi sa učešćem na različitim proslavama, ima zaraženih muzičara, fotografa. S obzirom na dostupne epidemiološke podatke evidentno je da je uspostavljena ponovo lokalna transmisija na području opštine. Registruje se veći broj obolelih i članova njihovih porodica iz nepoznatih izvora zaražavanja, zaraženi se registruju među zaposlenim u uslužnim delatnostima, u delatnostima koje imaju kontakt sa strankama. Zbog povećanja broja obolelih prati se epidemiološka situacija u više privrednih društava.

Evidentiraju se oboljevanja lica i članova njihovih porodica u vezi sa boravkom na Zlatiboru, u Beogradu, Novoj Pazovi, Borči, Beloj Palanci, Novom Sadu, boravku na Kosovu. Registruje se oboljevanje studenata koji studiraju u Beogradu i Novom Sadu. Registrovan je još jedan importovan slučaj radnika koji je doputovao iz Rusije.

Opština Ub:

U trećoj nedelji juna registruju se dva slučaja oboljevanja na teritoriji opštine Ub. Do zaražavanja je došlo na privatnoj zabavi u Negotinu, odnosno u inostranstvu (Austrija). Registruju se novi slučajevi koji su u vezi sa masovnim proslavama organizovanim na teritoriji opštine i u Valjevu , kao i boravku u Beogradu i inostranstvu, a javljaju se i slučajevi vezani za lokalnu transmisiju.

Opština Lajkovac:

U prvoj nedelji juna infekcija se registruje kod dvojice stranih državljana koji su bili u tranzitu. Oboljevanje lica i članova porodica je vezano za rad i studiranje u Beogradu, u toku boravka u Vrnjačkoj banji u stacionaru na oporavku i kontktu sa licem iz inostranstva kao i iz više izvora.

Opština Ljig:
Hospitalizovano je jedno lice staro 71 godinu, izvor zaražavanja nepoznat. Obolelo je član porodice osobe zaražene u Kikindi.Oboljevanje dva lica koja su testirana u Beogradu se veuje za rad van Kolubarskog okruga. Registruje se lokalna transmisija.

Opština Mionica:

Ekspozicija obolelih je bila na području Beograda gde rade ili studiraju i u lokalnoj transmisiji sa oboljevanjem kućnih kontakata.

Opština Osečina:

Na kućnom lečenju se nalazi jedna studentkinja zaražena u Beogradu , više slučajeva u privrednom društvu i u loklanoj transmisiji.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.