TOV : Sremušijada na Povlenu privukla veliki broj posetilaca

Grad Valjevo je sa zadovoljstvom pokrovitelj velike tradicionalne manifestacije „Povlenske sremušijade“ koja se održava u srcu valjevskih planina, jer rukovodstvo grada planira da izradi nov koncept propagiranja ne samo zdravih stilova života, već i realizacijom tih programa i aktivnosti pre svega prevenciju mnogih oboljenja, naglasio je gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović na otvaranju „Povlenske sremušijade“. „Manifestacije koje promovišu zdrave stilove života, realizovaćemo pod pokroviteljstvom evropskih fondacija i grada Valjeva, a pod nazivom „Valjevo zdrav grad“. Očekujemo da će „Povlenska sremušijada“ biti deo tog projekta“, ocenio je gradonačelnik Gvozdenović.

Treća „Povlenska sremušijada“, koja se održava se u čast samonikle i lekovite biljke-sremuša, koja raste u izobilju na Povlenu nadomak Valjeva, okupila je veliki broj posetilaca iz celog regiona. Nakon svečanog otvaranja, upriličena je izložba fotografija Dušana Jovanovića pod nazivom „Priča o Povlenu“. Književnik Radovan Beli Marković govorio je „Priču o sremušu“, a u bogatom programu učestvovali su i etnolog Dragomir Antonić, glumac Ljubivoje Bube Marković, grupa pevača sa Povlena „Alka“, orkestar trubača „Braća Ilić“, harmonikaš Mihailo Ćebić, pojac Marko Tomić i mnogi drugi. Organizatori su u čast zahvalnosti uručili poklon sliku Dušanu Mihajloviću, bivšem predsedniku opštine Valjevo.

U takmičenju u spremanju jela od sremuša učestvovalo je 14 ekipa, a posetioci su imali priliku da degustiraju ove svojevrsne specijalitete koji neguju bogatu srpsku tradiciju. Prvo mesto, po oceni stručnog žirija, osvojila je ekipa koja nosi naziv „Povlenska kosa“ čiji su članovi Bojan Branković i Milena Milošević.

Pokrovitelj manifestacije koja  promoviše lekovite biljke, zdrave stilove života i prirodne resurse i lepote Povlena, je grad Valjevo.

Organizatori su Udruženje „Zaštita prirode“ iz Donjeg Taora, Turistička organizacija Valjevo, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i Klub „Ars Nova“, uz podršku brojnih donatora.

 

Tov.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.