Tradicionalna Trojična svečanost u Valjevu

Grad Valjevo i ove godine svečano je obeležio svoju krsnu slavu – Druge Trojice. Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog načalstvovao je administrator Eparhije valjevske Episkop šabački G. Lavrentije, uz sasluživanje sveštenstva i sveštenomonaštva eparhija Valjevske i Šabačke i pojanje crkvenih horova „Hadži Ruvim“ sa dirigentom Vanjom Urošević. Po Svetoj Liturgiji, u sabornom hramu Vladika Lavrentije odslužio je pomen blaženopočivšem Episkopu valjevskom G. Milutinu, a potom je formirana litija koja je prošla centralnim gradskim ulicama do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, gde je prelomljen slavski kolač, načinjen litijski zapis i priređen kulturno – umetnički program.

Izvor: http://www.eparhijavaljevska.rs/

Drugi dan praznika Silaska Svetog Duha na apostole, Duhovski ponedeljak ili Druge Trojice, u gradu na obalama Kolubare godinama unazad naročito je svetkovan, jer upravo ovaj praznik naši su preci odabrali, ostavivši nam u amanet da u svim svojim delima oprisutnjujemo Duha Svetoga. Podsetivši u liturgijskoj propovedi na reči molitve Duhu Svetome, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog, protonamesnik Filip Jakovljević ukazao je da Treće lice Svete Trojice obiluje blagodatnim darovima i izliva ih na sve ljude. Dani u kojima se nalazimo su praznici posvećeni Duhu Svetome i Njegovom silasku na apostole, koje se zbiva po obećanju Gospoda Hrista pedesetog dana po Njegovom Vaskrsenju, odnosno desetog dana po Vaznesenju.

Izvor: http://www.eparhijavaljevska.rs/

Duh Sveti je sačinio takvu zajednicu da su neuki ribari govorili kao najbolji besednici. To su blagodatni darovi Duha Svetoga. Svojevrsna Pedesetnica je kada se čovek ili dete krštava, jer blagodat Duha Svetoga dolazi na krštenoga. Ali, taj blagodatni dar ne daje se po nužnosti već zadobija našim trudom ili našom lenjošću se odbija. Uvek kada smo sabrani na molitvi je svojevrstan Duhovdan. Najjača blagodat Duha Svetoga jeste u Crkvi i Crkva je zajednica u Duhu Svetom i izvor blagodati i spasenja – rekao je protonamesnik Filip Jakovljević u prazničnoj besedi u Hramu Vaskrsenja Hristovog. On je zablagodario Episkopu šabačkom G. Lavrentiju, administratoru Eparhije valjevske, što je došao da uznese molitve za sve nas ovde sabrane i sav pravoslavni narod, kao i na blagoslovima i ljubavi koje prema sveštenstvu i vernima u Eparhiji valjevskoj projavljuje i pokazuje.

Tradicionalno, slavu Grada Valjeva obeležila je i litija. Ulicama Sinđelićevom, Karađorđevom i Vojvode Mišića do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, molitvenu povorku predvodilo je sveštenstvo, a u njoj su učestvovali predstavnici Grada Valjeva, javnih ustanova, Vojske Srbije, deca iz vrtića i brojni građani Valjeva.

Kraj spomenika Proti Mateji Nenadoviću u Karađorđevoj ulici odslužen je pomen ustaničkom vođi i svima koji su položili živote za veru i otačastvo. U porti Pokrovske crkve prelomljen je slavski kolač i urezan litijski zapis. Čestitajući slavu, Vladika Lavrentije uputio je blagoslov da Duh Sveti bude sa nama u sve dane našeg života, da nas zaklanja od svih iskušenja i bura, koje nas zapljuskuju na svakom koraku.

Neka vam je od Boga blagosloven današnji dan i srećna slava vašeg grada Valjeva. Da Gospod Bog Svojom svoju zaštitu nikad ne odvaja od ovog velikog i napaćenog mesta. Valjevo je delilo sudbinu svoga naroda, i dobru i tešku. Neka vas Gospod Bog sve čuva, štiti i zaklanja – poručio je Vladika Lavrentije vernom narodu Valjeva, koji mu je privremeno ponovo poveren na duhovno staranje.

U ime rukovodstva Grada Valjeva, slavu je čestitao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, poželevši da se u zdravlju proslavi dan Silaska Svetog Duha na apostole i da nas Gospod čuva u danima koji dolaze. Proslava gradske slave završena je kulturno – umetničkim programom na platou ispred Pokrovske crkve.

 

Jadranka Janković

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.