“Tražimo hitnu sednicu Skupštine i oduzimanje Nagrade grada Mališi Pajkoviću, protiv kojeg se vodi krivični postupak zbog trgovine ljudima”

Odbornička grupa SPS-JS obavestila je medije da je podnela predlog za sazivanje i održavanje hitne sednice Skupštine grada Valjeva, radi razmatranja predloga o oduzimanju Nagrade grada u oblasti poljoprivede Mališi Pajkoviću, zbog saznanja da se protiv istog vodi krivični postupak zbog produženog krivičnog dela trgovina ljudima. Odbornička grupa SPS-JS traži da se Mališi Pajkoviću oduzme Nagrada, da se smeni predsednica Komisije za dodelu nagarada Zorica Jocić, kao i da članovi Komisije podnesu ostavke.

Sala SKupštine grada Valjeva

U Predlogu za sazivanjem hitne sednice, koje je potpisao šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović, obrazloženo je da je Odlukom o dodeli Nagrade grada Valjeva za 2021. godinu, za oblast poljoprivrede, Nagrada dodeljena Mališi Pajkoviću, za koga se saznalo da je Više javno tužilaštvo u Valjevu početkom decembra 2020. godina podiglo optužnicu zbog opravdane sumnje da je izvršio produženo krivično delo trgovina ljudima.

“Ukoliko se Mališi Pajkovići Nagrada dodeli, ugled grada Valjeva bio trajno narušen sa nesagledivim posledicama, zbog čega tražimo da se Nagrada grada Valjeva Mališi Pajkoviću oduzme. Postupak grada Valjeva bio bi ujedno i nedopušteno mešanje u tok krivičnog postupka, jer bi nereagovanjem u predmetnom slučaju i dodelom Nagrade okrivljenom grad Valjevo posredno iskazao podršku licu protiv kojeg se vodi postupak i poslao poruku žrtvama da  ne haje za njihove patnje. Imajući u vidu da je Grad Valjevo jedan od gradova sa narazijenijom podrškom socialno marginalizovanim i ugroženim grupama, te da je učesnik brojnih projekata i korisnik donacija u oblasti sprečavanja nasila, sasvim sigurno bi došao na loš glas i trajno izgubio svaki kredibilitet kod partnera i potencijalnih donatora. I kao najgore, ugled grada bi trajno i nepovratno bio uništen i sve ono što su generacije Valjevaca, od Prote Mateje, Ljube Nenadovića, Desanke Maksimović, Ljube Popovića, Jovana Maljokovića, braće Kovačević, Nikole Jevremovića Gužve i Luke Stanića (da pomenemo samo neke), bilo bi isprljano i ukaljano da se nikad ne oporavi”, ističe se u obrazloženju, pozivajući se na vest portala Kolubarske.rs, gde se navodi da je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu 2020. godine protiv Mališe Pajkovića, poljoprivrednika iz sela Kotešica, kome se stavlja na teret da je u dužem vremenskom periodu iskorišćavao maloletno lice za seksualnu eksploataciju.

Odbornička grupa SPS-JS traži smenu predsednice Komisije Zorica Jocić, koja je, kako se navodi, morala znati i bila je dužna da zna kome Komisija dodeljuje Nagradu, kao i da članovi Komisije moraju podneti ostavke.

“Ukoliko je Komisiji istekao mandat, tražimo garancije od gradonačelnika da ni jedan član Komisije ne biti predložen za ponovno imenovanje”, piše u obrazloženju predloga.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.