Aero Alarm: “Nevidljivi milioni za nevidljive mere vidljivo ne utiču na smanjenje zagađenja vazduha”

U drugoj nedelji marta meseca vazduh u Valjevu bio je zagađen. Najviša srednja dnevna koncentracija PM10 čestica izmerena je u petak, 11. marta – 91,41 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija PM 2.5 čestica zabeležena je u sredu 9. marta – 63,19 µg/m3. Maksimalna satna koncentracija PM10 čestica bila je u nedelju, u 20 časova, kada je izmereno 207,93 µg/m3, dok je za PM 2.5. bila u sredu, u 19 časova – 136,91 µg/m3. To su podaci iz izveštaja “Aero Alarm” koji na nedeljnom nivou, objavljuje udruženje “Lokalni odgovor”. Ukazuje se da je na dan 14. marta 2022, prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u Valjevu od početkagodine zabeleženo 65 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je na godišenjem nivou dozvoljeno.

Aero-Alarm-tabela-5

Uz podatke o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu za sedmicu unazad u našem gradu, u izveštaju “Aero Alarme” navodi se da “nevidljivi milioni za nevidljive mere vidljivo ne utiču na smanjenje zagađenja vazduha”.

“U poslednjih godinu dana gradonačelnik Valjeva je tri puta najavio milion evra investicija za smanjenje zagađenja vazduha. Najpre u martu prošle godine, prilikom posete ministarke životne sredine našem gradu kada se govorilo o investicijama u Toplanu, toplovodnu mrežu i komprimovanom gasu. Potom na prošlogodišnjem Climathonu, kada je dopunio gasifikaciju Valjeva na spisak investicija. Nedavno, u intervju za Vamedia, gradonačelnik je govorio o milion evra investicija, ističući program podrške građanima u oblasti energetske efikasnosti”, navodi se u izveštaju “Aero Alarm”.

Aero-Alarm-dijagram-1

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu za Valjevo u periodu od 7. do 13. marta 2022. / Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Takođe se skreće pažnja da Grad Valjevo u periodu 2016-2021 nije uspeo da dobije saglasnost nadležnog ministarstva na Plan kvaliteta vazduha.

“Iako je u avgustu 2021. godine Gradska uprava ugovorila izradu novog Plana sa rokom izrade do kraja novembra, početkom marta 2022. godine nema zvaničnih informacija da li je obrazovana radna grupa i sprovedena bilo koja aktivnost na pripremi ovog važnog dokumenta javne politike. Iako je prošle godine objavljen poziv građanima za dodelu sredstava za unapređeje energetske efikasnosti domaćinstava, do danas nema zvaničnih informacija da li je i koliko korisnika realizovalo dodeljena sredstva. U međuvremenu je izbila ekonomska kriza kao posledica rata Rusije i Ukrajine koja može imati negativa uticaj na snabdevanje Srbije gasom i planove za energetsku tranziciju”, zaključuje se u izveštaju.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.