Treće internacionalno Trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije

Treće internacionalno Trijenale vizuelne i eksperimentalne poezije održaće se od 20. do 29. novembra u Galeriji centra za kulturu Valjeva. Na Trijenale je pristiglo preko 500 radova od 125 autora iz 29 zemalja (Brazil, Argentina, Italija, Srbija, Švajcarska, Rusija, SAD, Rumunija, Nemačka, Belgija, BiH, Turska, Portugal, Makedonija, Crna Gora, Kolumbija, Hrvatska, Urugvaj, Kanada, Španija, Mađarska, Letonija, Francuska, Meksiko, Tajland, Honduras, Poljska, Vels, Japan). Svečano otvoranje ove manifestacije zakazano je za ponedeljak, u 17.30 časova, u Centru za kulturu. Izložbu otvara dr Vladimir B. Perić, a u programu otvaranju učestvuju mr Dušan Stojković,  potpredsednik Udruženja književnika Srbije i učenici Muzičke škole “Živorad Grbić”.

Osnivač Trijenala, multimedijalni umetnik Dejan Bogojević kaže da je ponosan što se nije stalo na prvoj umetničkoj “akciji” vezanoj za vizuelnu i eksperimentalnu poeziju, već se hrabro nastavilo dalje. Plod te hrabrosti je upravo III Trijenalom vizuelne i eksperimentalne poezije u Valjevu, gradu umetnosti, u najširem shvatanju tog pojma.

Prema Bogojeviću, citat Henrija Dejvida Toroa “Nije ono što gledate bitno, već ono što vidite“ najbolje određuje opravdanost postojanja jedne ovakve manifestacije.

– U radovima sa izložbe upravo imamo neku vrstu “koncepta italijanskih vizualista”, na koji ukazuje književni kritičar i esejista Živan Živković, docent na Filološkom fakultetu u Beogradu, kada govori o signalističkoj scijentističkoj poeziji. Ali, pre svega  imamo vrstu kolažne kombinacije, intervencije na već postojećem tekstualnom zapisu, najraznolikije vizuelne elemente, kao i prisustvo slova, reči, rečenica u širokom spektru kombinacija. Vizuelna i eksperimentalna poezija su široko polje u različitim oblastima istraživanja i nude osobenu vrstu komunikacije i prostor za permanentno ugrađuvanje “novog” u “tradicijalno” – kaže Bogojević.

Prvo Trijenale vizuelne i eksperimetalne poezije organizovano je od 27. maja do 17. juna 2011. godine u Valjevu na tri lokacije – u Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović”, Psihijatrijskoj službi Zdravstvenog centra Valjevo i Centru za
kulturu. Tada se javilo 110 učesnika iz 27 zemalja sa preko 400 radova. Drugo Trijenale organizovano je od 17. maja do 7. juna 2014. godine u ovdašnjem Narodnom muzeju. Te godine se odazvalo 64 autora iz 25 zemalja sa preko 130 radova. Ista postavka, sa drugačijom koncepcijom izložbe sa II Trijenala organizovana je od 15. do 20. avgusta 2014. godine tokom „Tešnjarskih večeri“, u prostoru Male galerije Centra za kulturu Valjevo.

Sledeći susret sa novim eksperimentima i drugačijim vizuelnim rukopisom nas očekuje 2020. godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.