Treće Tešnjarsko veče

Loše vreme u manjoj meri poremetilo je i treći dan valjevskog letnjeg festivala, planirani koncert valjevskih folklornih društava pomeren je za subotu, dok je proglašenje pobednika konkursa za najlepše dvorište, balkon i izlog u našem gradu odloženo za sutra.

1691481834921

Program Kreativne radionice “Pinokio” i Udruženja “Anđeli čuvari” pod nazivom “Pokaži svoj talenat” premešten je iz njihovog dvorišta u salu hotela “Grand”. Oko 40 mališana uzrasta od 4 do 10 godina iz našeg grada pokazalo je brojnoj publici neke od svojih talenata, od pevanja, sviranja instrumenata, recitacija, sportskih veština do glume i plesa. Sjajne nastupe i kreativnost valjevske dece ocenjivao je žiri koji je doneo odluku o pet najboljih takmičara za koje je nagrade obezbedila kompanija “Bosis”, dok su za sve učesnike obezbeđene diplome.

1691481834933

Za naše najmlađe sugrađane i ove večeri upriličena je pozorišna predstava “Bajka o saobraćaju”, edukativna i zabavna priča koja je okupila brojne posetioce u velikoj sali Centra za kulturu.

1691481834949

U holu ove ustanove organizovana je i promocija 57. broja časopisa “Glasnik” u izdanju Istorijskog arhiva Valjevo. Glavni i odgovorni urednik ovog izdanja dr Milić Milićević, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu podsetio je tom prilikom da ovaj časopis izlazi od 1962. godine.

„Tokom svih ovih decenija list je menjao koncepciju, šezdesetih i sedamdesetih godina teme su uglavnom bile iz narodno-oslobodilčke borbe, vremenom su to postale socijalne, političke i druge teme i na taj način se istraživala lokalna istorija Valjeva i okoline. Ovaj broj je upravo rađen po tom principu, kroz standadne rubrike kao što su prilozi, članci, prikazi, vidi se istorija jednog grada. Ovaj broj zahvata dosta širok hronološki period, prvi članak se odnosi čak na 14. vek o nekom lekaru, a poslednji članak se završava sa 2011. godinom, teme su vrlo šarolike i kreću se od srednjeg veka, preko Prvog i Drugog svetskog rata, pa sve do današnjeg perioda. Kad se radi o lokalnoj istoriji, koja je generalno nedovoljno poznata, uvek ima nekih pikanterija, nepoznatih podataka. Meni je u ovom broju bio udarni članak Riste Anđelopolića koji je govorio o prvim danim Radio Valjeva. Članak nije mogao da se uklopi u sadašnju koncepciju jer se radi o sećanju, pa smo pokrenuli novu rubriku „Sećanja“, a verovatno će u sledećem broju izaći i njegov drugi članak o prvom prenosu utakmice u Valjevu“, otkrio je dr Milićević i pozvao sve ljude koji se sećaju Valjeva, njegove istorije, gradnje, mostova i tako dalje koji su na neki način učestvovali u tome da daju svoj doprinos.

1691481834909

U okviru programa „Zavičajni Agape“ koji organizuje Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ predstavljena je knjiga „Paramparčad“ Valjevke Željke Gavrilović.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.