Treće veče Tešnjarskih večeri – veče besede i rock and roll-a

Iza nas je još jedno uspešno veče gradske manifestacije. Subota se posebno izdvaja od svih ostalih dana, jer je program krenuo od 9h u prepodnevnim časovima, kada se na stadionu ,,Krušik“ održao fudbalski turnir za mlađe kategorije ,,Tešnjarski pobednik“ u organizaciji škole fudbala ,,Tešnjar“.

Tesnjarske-veceri-1

U isto vreme, na keju reke Kolubare širio se miris lovačkog kotlića, specijaliteta koji su pravili lovci, i to 32 ekipe koje su se takmičile na ovoj manifestaciji. Lovci iz lovačkog udruženja Braća Nedić, koji su i organizatori ovog takmicenja u okviru memorijala Stojadin Cole Vesić, bili su odlični domaćini. Nedaleko od njih, na platou Centra za kulturu organizovan je treći Valjevski Rally memorial Miodrag File Stojanac.

Tesnjarske-veceri-1-reli

U porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice, čuveni glumac Petar Božović je izveo monodramu ,,Tako je govorio Nikolaj“ koja se sastoji od beseda Svetog vladike Nikolaja. Publika je gotovo bez dana slušala i pratila besede Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je rođen u selu Lelić, pored Valjeva, i koji je nekada besedio u istom hramu u kom smo se mi nalazili što daje određenu duhovnu dimenziju. Pitali smo ga koliko se reči Svetog vladike Nikolaja reflektuju danas:

-Reči Svetog vladike Nikolaja ne reflektuju se onoliko koliko bi trebalo. On je jedan od najumnijih ljudi u našoj prošlosti koja je sva mucala u jadu i beznađu. Odjedanput je kriknula bolom koji su svi čuli. Taj krik je bio Nikolaj Velimirović. Niko nije tako voleo svoju zemlju i bio veći kritičar, a to se može videti iz svakog teksta. On je toliko čitak, i nije otežan nekim verskim i uobičajenim izrazima i mislima. Kao da najobičniji čovek priča svome narodu. O njemu je bilo mnogo laži, ali njegova biografija sve dokazuje. Njegov duh istine mora da smeta jednoj ideologiji koja se bazira na diktaturi.

Od beseda izdvaja besedu Spasi srpski rod koju je govorio i za vreme bombardovanja, istice i da mu je teško da ne zaplace dok je govori. Ističe i da je oduševljen što je narod došao i pomno pratio, pored velikih vrućina i raznovrsnog programa.

U Tešnjaru, udruženje ,,Zagrljaj“ organizovalo je interaktivnu predstavu ,,Deda i repa bez repa ili predstava sa uputstvom za upotrebu“ dok je kod Doma vojske izvedena predstava za decu ,,Čistologija“. U biblioteci Ljubomir Nenadović upriličena je promocija knjige ,,Jahao sam prema drvoredima“ autora Ace Vidića.

Tesnjarske-veceri-1-Predstava

U 21h na letnjoj sceni na platou ispred Doma kulture održao se koncert grupe Riblja Čorba, čiji je frontmen Bora, koji ističe da jako voli Valjevo, još kada je nastupao u Kaznano-popravnom domu u Valjevu. Još jednom je pokazao da može da okupi na jednom mestu sve generacije i da će svi zajedno pevati njegove pesme. Posebno je značajno za naš grad to da je koncertu prisustvovao bivši predsednik vlade Vojislav Koštunica, koji je bio u društvu svoje supruge.

U nedelju, 07.08. nas očekuje nastavak turnira na stadionu ,,Krušik“, takmičenje za decu uzrasta od 3 do 13 godina ,,Igra memorije“ koje se organizuje u Modernoj galeriji i predstava za decu na pozornici letnje bašte Doma vojske ,,Herkules“. Pored programa za naše najmlađe, u Tešnjaru se organizuje inkluzija u prirodi ,,Sigurni kroz život zajedno“ putem koje će se, na zanimljiv način, učesnici upoznati sa ovim delom grada, ali naučiti još mnogo korisnih stvari. U biblioteci ,, Ljubomir Nenadović čeka nas predstavljanje udruženja ART grupa AKT Valjevo, dok nas u 21h na letnjoj sceni zabavlja poznati valjevski bend ,,Neverne bebe“.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.