Trener VA 014 Đorđe Petrović govori o aktuelnoj situaciji valjevskog prvoligaša uoči nastavka prvenstva

“Siguran sam u moju ekipu i ne sumnjam da ćemo se i sledeće sezone takmičiti u Prvoj ligi, koliko god to izgledalo nemoguće!”

Valjevo-Odbojka-Sport-VA014ВА-БОР9-5

Jedini muški odbojkaški klub u Valjevu, koji je do pre par godina bio član Super lige Srbije, već drugu sezonu zaredom vodi grčevitu borbu za opstanak. Prošle godine se VA 014 spasao u pravoj triler završnici nakon što je posle puno napora prevazišao finansijske teškoće koje su pretile da ugase klub i u poslednjem kolu Prve lige Srbije napravio podvig savladavši Železničar u Beogradu. Aktuelnu sezonu VA 014 je počeo solidno zabeleživši dve pobede posle prvih pet kola da bi onda usledila serija poraza nakon koje je sastav Đorđa Petrovićaa stigao na pretposlednju poziciju i jednom nogom je u nižem rangu. Trener Petrović objašnjava razloge blede polusezone i, uprkos svemu, optimistički gleda na nastavak prvenstva.

2

Trener Đorđe Petrović

Pretposlednje mesto, samo dve pobede iz jedanaest utakmica. Prilično slabo. Kako ocenjuješ prvi deo prvenstva?

Pripremni period smo dobro odradili i pripremili se adekvatno za početak sezone, uz nedostatak igrača koji su bili zaražena Kovidom 19. I pored toga smo prikazivali dobru igru, iako smo imali težak raspored na početku prvenstva. Nakon toga su došle utakmice koje smo trebali da dobijemo, i uspeli smo u tome. Međutim nakon 2 pobede usledio je pad u igri. Došle su mečevi protiv direktnih protivnika koje smo trebali da pobedimo i da mirno uđemo u drugi deo sezone. Pokušali smo da se konsolidujemo i da vratimo samopouzdanje u ekipu, međutim to nismo uspeli. Od pet utakmica koje smo trebali da dobijemo mi smo stali na dve. Zato nas očekuje teška borba u drugom delu sezone kad ćemo morati da opravdamo svoj kvalitet i mesto u Prvoj ligi Srbije.

3

Da li je samo neiskustvo razlog serije poraza pošto u sastavu igraju i momci koji su branili boje VA014 u Super ligi 2018/19?

Naravno da ne. Tu ima dosta faktora koji su doveli do ovog učinka. Počevši od igrača koji iz Valjeva i koji su bili u sastavu kada se klub takmičio u Super ligi, pa do novajlija, koji su prilično mladi. Novajlije koje su došli ove sezone u naš klub imaju 17, 18 godina i njima je ovo prvo iskustvo u seniorskoj odbojci. Kao i dečaci iz našeg pogona koju su takođe mladi i igraju za kadetsku ekipu. Radi se o momcima koji su prvi put osetili igranje u Prvoj ligi Srbije, koja u poslednje tri sezone zahteva veliki nivo znanja. Od tih mladih momaka ne može se očekivati da budu nosioci igre, kao što se ni od naših igrača iz Valjeva ne može očekivati da iznesu celu sezonu iako imaju iskustva. Nismo uspeli da angažujemo igrače koji će da bude vođe u ekipi, i to očigledno nedostaje ovom sastavu.

Psihološki aspekt je vrlo bitan. Da li nedostatak igračkog autoriteta kod iskusnijih igrača utiče na slabiji karakter i brzo predavanje kad protivnik povede?

Igrački autoritet počinje od igračkog kvaliteta. Iskusni igrači su svake sezone u ekipi imali saigrače sa velikim karijerama i sastav koji se uvek borio za vrh tabele proteklih devet godina. A sada su u situaciji da se već tri godine bore za opstanak, i to je sigurno veliki pritisak koji oni trpe i samim tim ga prenose na ostale mlade saigrače. Takva tenzija kod mladih igrača stvara kontra efekat u njihovom samopouzdanju. Siguran sam u to da svi igrači rade sa istim ciljem a to je da zadržimo mesto u Prvoj ligi.

3

Očekuješ li da dolazak primača Nenada Ćosića i blokera Nenada Rakića i njihovo iskustvo mogu da podignu ekipu u nastavku Lige?

Naravno, radi se o momcima sa iskustvom i znanjem što nam je u ovom trenutku vrlo potrebno. Oba igrača dolaze nakon velike pauze. Trebaće im vremena da uđu u ritam i da se vrate u formu. Verujem da će biti od velike koristi.

Valjevo-sport-odbojka-ВА-ЈЕД10-1

Klub je ove sezone u nešto boljoj ekonomskoj situaciji nego prošle. Hoće li biti još pojačanja u drugom delu prvenstva?

To je još jedan problem sa kojim ulazimo u drugi deo sezone. Na polusezoni, napustio nas je primač servisa Luka Lalić, iz privatnih razloga. Ostali smo bez važnog i iskusnog igrača, pokušaćemo da nađemo zamenu ali za to imamo malo vremena.

Šta je još potrebno da VA014 bolje igra i pobeđuje bar kad je u pitanju domaći teren?

Potrebno je da pre svega svako krene od sebe i sagleda svoje postupke i prethodnom delu prvenstva. Siguran sam da ako to uspemo i sa istom željom nastavimo, da će doći i željeni rezultati.

2

Imaš li podršku Uprave kluba i kakva će biti sudbina VA014 u slučaju selidbe u niži rang?

Uprava kluba daje maksimalnu podršku stručnom štabu kao i igračima. Kao što je poznato, uprava kluba je uvek davala podršku trenerima i kad su rezultati bili ispod očekivanja. I to pokazuje ozbiljnost, odlučnost i poverenje u svoje trenere i igrače. Na moju inicijativu uprava kluba je prihvatila da pojačamo stručni štab u drugom delu sezone sa još jednim trenerom koji je ostavio veliki trag u našem klubu. U pitanju je Mirko Ristović. Kao što sam i prošle sezone odgovorio na ovo pitanje tako ću i sada. Siguran sam u moju ekipu i ne sumnjam da ćemo se takmičiti i sledeće sezone u Prvoj ligi, koliko god to izgledalo nemoguće. To pitanje se ne razmatra.

1

Kakav je rad sa mlađim kategorijama i da li među mladima ima talentovanih dečaka koji bi uskoro mogli da se nađu u prvom timu?

Ove sezone VA 014 je jedini klub u muškoj konkurenciji u zapadnoj Srbiji koji se takmiči u svim selekcijama a to su seniori, juniori (Beogradska liga), kadeti i pioniri. To pokazuje da se prethodne dve godine ozbiljno radilo sa mlađim kategorijama i dosta ulagalo. Trenutno brojimo 35 članove Škole odbojke VA 014, što je ozbiljan broj za mušku odbojku. U ovom trenutku imamo 4 igrača u prvom timu koji se i dalje takmiče u mlađim kategorijama. Prethodna sezona je pokazala koliko je bitno da klub ima mlađe kategorije i da bi klub bio zdrav mora da ima podmladak i mi to intenzivno pokazujemo u poslednjih godina. Naravno da ima talentovane dece ali je put do seniorske konkurencije dosta dugačak i potrebno je vreme da bi se na te igrače moglo ozbiljno računati. U pitanju je proces koji traje godinama, i nadam se da ćemo nastaviti sa tim trendom u narednom periodu. Verujem da ćemo i ove sezone videti neko novo mlado lice u prvom timu.

 

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.