TUŽNO SEĆANJE MILIVOJE ŽIVKOVIĆ (1954-2024)

U Beogradu se juče upokojio Milivoje Živković, poznati valjevski fudbaler koji je tokom svoje duge i uspešne karijere igrao za Budućnost, Galeniku i Zemun a bio je i član Olimpijske reprezentacija Jugoslavije.

FK BUDUĆNOST 75-76_1

FK Budućnost u sezoni 1975-76. Gore: Paunović, Jekić, Živković, Obradović, R.Starčević, Vlajković, Ignjatović, Velimirović, Pantelić. Dole: Ilić, Andrić, Rvović, Plavšić, V.Starčević, Milivojević, Radić.

Živković je počeo da trenira fudbal u Metalcu krajem 60-tih godina a jedan od njegovih prvih trenera bio je i Mirko Lazarević-Piškon. Visok, snažan sa sjajnim osećanjem za postavljanje i igru u odbrani, brzo je prekomandovan u juniore a za prvi tim, sada Budućnosti (ime kluba je promenjeno 1971. godine) debitovao je u poslednjoj sezoni Druge lige “Sever”. Posle ispadanja Valjevaca u Srpsku ligu, Živković je postao standardni član prve postave igrajući uglavnom na mestu štopera. Bio je veoma siguran i skočan obavljajući najteže poslove u odbrani. U to vreme je Srpska liga bila izuzetno jako takmičenje sa velikim brojem kvalitetnih klubova i Budućnost se grčevito borila za opstanak nakon četiri godine provedene u drugoligaškom društvu. Takođe, počela je smena generacija i dolazak novih mladih snaga iz klupske škole fudbala među kojima su pored Živkovića bili Milivojević, Rajković, Grabovica, Starčević, Mijatović i ostali.

GALENIKA 81_1

Kvaliteti i odlične igre Živkovića nisu ostali nezapaženi, dosta klubova je pokušalo da ga angažuje ali je mladi centarhalf prihvatio ponudu zemunske Galenike koja je bila u fazi konsolidovanja i podmlađivanja sastava posle ispadanja iz Severne grupe Druge lige. Kada je na kormilo Zemunaca stigao Ivan Čabrinović, Živković je odmah postao standardan član postave, jedan od igrača od najvećeg poverenja trenera i nezamenljivi stub odbrane tima koji je u sezoni 1977-78 uspeo da se vrati u Drugu ligu da bi u leto 1982. godine ostvario san svojih najvernijih navijača plasmanom u Prvu saveznu ligu.

Standardne igre, ozbiljnost, sjajni ljudski kvaliteti i visok stepen radne etike Valjevca, doprineli su da bude izabran za kapitena kluba koji u leto 1985. godine menja ime u FK Zemun. Priznanje za odlične igre Živković je dobio pozivanjem u Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije. Svoju dugu karijeru Živković je završio u Zemunu.

ŽILE6

Milivoje Živković

Iza Milivoja Živkovića koji je bio u braku sa Snežanom Lozančić iz poznate odbojkaške porodice, ostale su dve ćerke Ana i Bojana, od kojih je potonja poznati član odbojkaške reprezentacije Srbije sa kojom je osvajala svetsko i evropsko zlato, olimpijsko srebro itd, itd.

Živković je bez sumnje jedno od najpoznatijih imena koje je poteklo iz valjevske fudbalske škole jer je tokom svoje duge karijere to potvrdio nebrojeno puta kako na sportskom tako i na ljudskom planu. Bio je sjajan štoper i još bolji čovek.

Vječnaja pamjat

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply